Roman imigrant in SUA, arestat 6 luni de autoritatile care vroiau sa-l deporteze

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:55
5335 citiri
Roman imigrant in SUA, arestat 6 luni de autoritatile care vroiau sa-l deporteze
Foto: azcentral.com

Un imigrant roman din Statele Unite ale Americii a fost retinut sase luni intr-un centru de detentie din orasul Florence, statul Arizona, inainte de a fi lasat sa se intoarca la sotie si la cei cinci copii din orasul Phoenix.

Romanul Valentin Balaj a fost eliberat marti de catre ofiterii unei agentii vamale si pentru imigratii din SUA, la o zi dupa ce un judecator i-a respins cererea lui Balaj de eliberare pe cautiune, transmite The Arizona Republic.

Guvernul federal a continuat sa aresteze si sa deporteze imigrantii ilegali fara cazier, despartind familii, in ciuda incercarilor presedintelui Barack Obama, din timpul campaniei electorale din acest an - de a regandi politica de deportari a tarii - plasand ca prioritate deportarea infractorilor. Acesta a fost si cazul romanului si al familiei sale, noteaza sursa citata.

In varsta de 36 de ani, Balaj ar fi incalcat un ordin judecatoresc referitor la imigratie, timp de mai multi ani, acest fapt transformandu-l intr-un imigrant fugar.

Miercuri, agentia pentru imigrari din Phoenix a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca nu se mai continua formalitatile de deportare a romanului.

Vasile Balaj - de la imigrare ilegala la detentie

Dupa ce a ajuns in Mexic, din Romania, Balaj - un crestin penticostal - a trecut granita ilegal, in apropiere de San Diego, in 1996, cerand azil religios in SUA. In 2006, un judecator din Los Angeles a decis deportarea sa, dupa ce romanul nu s-a prezentat pentru ultima audiere a cazului sau. Balaj a argumentat atunci ca avocatul nu i-a comunicat ca data audierii se schimbase.

Luni, Balaj astepta in centrul de detentie sa fie eliberat pe cautiune, insa judecatorul i-a refuzat cererea. Dupa aceasta intamplare, romanul a spus ca s-a gandit chiar si sa renunte la lupta impotriva deportarii si se astepta sa mai ramana inchis inca un an si jumatate.

Numai ca, marti, un paznic i-a spus ca un ofiter pentru deportari vrea sa il vada. Balaj a crezut initial ca este o gluma proasta cand i s-a spus ca urma sa fie eliberat in aceeasi zi si cand si-a dat seama ca era adevarat a inceput sa planga.

Un rol esential in eliberarea romanului l-a avut o petitie semnata de 900 dintre adeptii religiei sale, membri ai aceleiasi biserici, in timp ce explicatia lui Balaj este una mult mai simpla: "Credem ca a fost un miracol al lui Dumnezeu".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#roman imigrant SUA, #roman arestat imigrare SUA, #Vasile Balaj imigrant SUA, #roman deportat SUA , #romani strainatate