Povestea unei romance premiate in Australia pentru ajutorul dat aborigenilor

Marti, 07 August 2012, ora 23:06
6544 citiri
Povestea unei romance premiate in Australia pentru ajutorul dat aborigenilor
Foto: ntnews.com.au

Ioana Suciu, senior profesor la scoala din Yuendumu, o zona din centrul Australiei, a fost distinsa saptamana trecuta cu premiul Fundatiei Commonwealth Bank, din Sidney, pentru munca ei de pionierat in acea regiune retrasa si putin evoluata, locuita de aborigeni.

De origina romana, Ioana Suciu a ajuns in Australia din dorinta de a-si aduce contributia la propasirea unei lumi neevoluate, uitata de promotorii civilizatiei, poate din cauza distantelor, informeaza ntnews.com.au.

Aborigenii din centrul pustiului australian constituie astazi o colectivitate redusa numeric si fidela cutumelor impuse de traditiile milenare, transmise din genertie in generatie.

Yuendumu, localitatea la a carei scoala preda Ioana Suciu, romanca in varsta de 30 ani, este situata in desert, la 300 de kilometri de cel mai apropiat centru urban, unde exista magazine, banci si institutii.

Asa cum relateaza, elevii ei sunt dornici sa invete. Dar nu au vazut niciodata o localitate urbana, un magazin sau o banca. N-au vazut mai mult decat mica localitate, scoala si pustiul inconjurator.

Dupa primirea premiului, profesoara Ioana Suciu a simtit nevoia sa faca si mai mult pentru elevii sai, organizand o calatorie la Alice Springs, acea localitate situata la 300 de kilometri, pentru ca ei sa poate avea primul contact cu o alta lume.

Sunt interesante relatarile pe care le-a dat presei cu privire la motivul care a indemnat-o la asemenea idee: "Totul a inceput atunci cand unul dintre copii m-a intrebat, in toata naivitatea lui, cum fac oamenii sa numere banii".

Atunci si-a dat seama Ioana Suciu ca, printre aborigeni, exista adulti - barbati si femei - care, nici ei, n-ar fi in stare sa numere un maruntis de 3,45 dolari. La efectuarea platilor, cumparatorii conteaza cu incredere pe numaratoarea facuta de vanzatori.

Programul pe care si l-a propus profesoara include, in cadrul deplasarii, vizitarea in grup a unui mare magazin si a unei banci. Cu aceasta ocazie, vor vedea cu totii cum se plateste si cum se primeste bonul fiscal. Si, nu in ultimul rand, vor vedea multimea de marfuri.

Nici vizita la banca nu va fi neglijata, chiar daca operatiunile sunt mai complicate. S-ar putea, intr-un viitor, ca acesti copii inca traditionalisti sa ajunga clienti ai bancilor.

Dupa ce si-a luat licenta intr-o specialitate cu profil social la o facultate din Israel, iar masteratul in Australia, Ioana Suciu n-a mai plecat de acolo, optand sa se consacre activitatilor sociale, din proprie pasiune.

Ea le-a declarat ziaristilor ca este hotarata sa ramana inca multa vreme in acea zona izolata, in mijlocul aborigenilor, impreuna cu logodnicul ei, de asemenea profesor.

Ioana insa nu s-a izolat de lume. In vacante, calatoreste in Israel, unde se afla o parte din familia ei, si in Romania, unde se afla o alta parte.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ioana Suciu premiu Australia, #Ioana Suciu voluntariat aborigeni, #romani premiati diaspora , #romani strainatate