Romanii din strainatate se inregistreaza pentru votul prin corespondenta. Pana acum, cei mai multi sunt din Elvetia

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
4281 citiri
Romanii din strainatate se inregistreaza pentru votul prin corespondenta. Pana acum, cei mai multi sunt din Elvetia
Foto: AEP

Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.

"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.

Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.

Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.

Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine.

Fiecare alegator inscris in Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta in strainatate este arondat unei singure sectii de votare.

Conform legislatiei in vigoare, termenul de inregistrare ca alegator prin corespondenta sau la o sectie de votare incepe la data de 1 aprilie a anului in care au loc alegerile si se termina la data expirarii a 15 zile de la data inceperii perioadei electorale.

Niste romani din Elvetia s-au asezat la coada in fata sectiei de votare cu 10 zile inaintea alegerilor

Comunitatea romanilor din Elvetia s-a remarcat si la alegerile de anul trecut. Satui sa faca naveta pe banii lor pentru a-si exercita dreptul fundamental de a vota la fiecare scrutin, romanii din Basel, Elvetia, au cerut in 2019 infiintarea unei sectii de vot in orasul lor, pentru alegerile europarlamentare, iar perseverenta lor a dat rezultate.

Pentru prima data in istorie, in Elvetia au fost organizate patru sectii de vot pentru alegerile din Romania, in mai 2019, iar una din ele este in Basel, un oras aflat la granita Elvetiei cu Franta si Germania, unde se stabilesc tot mai multi romani.

De asemenea, la algerile prezidentiale din noiembrie 2019, numarul sectiilor s-a dublat, iar Basel se afla pe prima pozitie in topul celor opt sectii de votare din Elvetia, dupa numarul voturilor inregistrate.

Aceasta si pentru ca voluntarii romani de aici au facut tot posibilul ca alegatorii sa ajunga cat mai usor la urne, unde au fost intampinati cu cornulete si clatite, pe parcursul zilei, si i-au introdus si pe cei mici in jocul alegerilor, pentru a se putea bucura alaturi de parinti lor veniti la vot.

La sectia de votare din Basel au votat si copiii

"Alegerile prezidentiale din noiembrie 2019 au fost un excelent prilej pentru noi, romanii din Elvetia, sa testam mult-asteptatul vot prin corespondenta. Ne-am gandit, organizat si implicat astfel incat informatia despre noua procedura sa ajunga la cat mai multe persoane. Am folosit toate canalele noastre de comunicare si socializare si chiar am impartit fluturase in avioanele catre Romania si in aeroport.

Ne-am dat seama ca, doar reducand presiunea pe sectia de votare, vom putea asigura un vot rapid si civilizat pentru toti conationalii. Sigur ca au fost persoane mai reticente la schimbare, la protectia datelor sau increderea in Posta de a transmite votul. Experienta si cifrele ne-au aratat ca aceste temeri nu s-au adevererit. Iar cei al caror vot/plic nu a ajuns in urna, au fost notificati prin SMS si email de acest lucru, fiind indemnati sa mearga la cea mai apropiata urna", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.

Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 31 martie 2020 este de 18.973.123, a informat joi Autoritatea electorala Permanenta.

Din totalul de alegatori romani care figureaza in Registrul electoral, un numar de 18.255.682 au domiciliul sau resedinta in tara, iar 717.441 au domiciliul in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS.

Cum se descurca Elvetia cu pandemia? Exista acolo un lant de incredere, care poate inspira si Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vot corespondenta, #alegeri parlamentare, #romani Elvetia , #romani strainatate