Romanii din Ucraina sunt divizati. Romania, vazuta in presa ca un vrajmas, la fel ca Rusia Interviu

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 15:29
13695 citiri
Romanii din Ucraina sunt divizati. Romania, vazuta in presa ca un vrajmas, la fel ca Rusia Interviu
Foto: Facebook/George Bodnaras

Conationalii nostri din teritoriile daruite de Stalin Ucrainei in 1940 isi pierd identitatea, devenind ucraineni sau moldoveni. In Ucraina traiesc peste 400.000 de vorbitori de limba romana, dintre care peste 250.000 s-au declarat moldoveni.

Comunitatea romaneasca din Ucraina este foarte divizata, acesta fiind rezultatul unei politici duse de Partidul Regiunilor, formatiunea politica a lui Victor Ianukovici, a declarat pentru Ziare.com George Bodnaras, jurnalist si politolog roman din Cernauti.

Potrivit acestuia, "complica foarte mult viata romanilor din Ucraina declaratiile populiste ale fortelor extremiste, care spun ca Romania va revendica nordul Bucovinei. Asemenea declaratii sunt rau percepute de nationalistii ucraineni, care incep sa-i priveasca pe romani altfel, iar Romania este vazuta in presa din Ucraina ca un vrajmas, alaturi de Rusia".

Ce inseamna sa fii roman in aceste vremuri in Ucraina? Cu ce probleme se confrunta romanii din Ucraina?

Daca este vorba anume despre aceste vremuri, a fi roman in Ucraina inseamna sa-ti asumi responsabilitatea de cetatean al acestei tari, inseamna sa fii responsabil de viitorul ei, sa fii patriot. Cu toate acestea, fiind roman in Ucraina inseamna sa fii, intr-un fel, o punte de legatura intre poporul ucrainean, din care faci parte, si lumea exterioara, pe care, cu siguranta, o prezinti in tara in care locuiesti.

Cel putin, asa stau lucrurile in cazul meu. Or, in situatia in care cetatenii au iesit in strada sa ceara democratizare si prosperitate, ce a provocat atacul unui stat vecin care a realizat ca isi pierde controlul asupra Ucrainei, toti trebuie sa puna mana la mana, umar la umar si sa-si apere viitorul, indiferent de etnie, sex, varsta, profesie. Mai mult, a fi roman in Ucraina inseamna si sa-ti aperi bastina unde te-ai nascut, si aici nu mai conteaza din care tara fac parte meleagurile natale, in rezultatul unor evenimente istorice.

"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei INTERVIU despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea

Cu siguranta, in afara de problemele de zi cu zi, care sunt aceleasi pentru toti cetatenii ucraineni, indiferent de provienenta etnica, romanii din Ucraina se confrunta si cu alte probleme: surse insuficiente pentru dezvoltarea propriei culturi, pentru mentinerea si dezvoltarea institutiei de invatamant in limba materna; obstacole in tinerea legaturii cu romanii din afara tarii; lipsa unui sprijin adecvat din partea statului roman etc. De mentionat ca aceste probleme nu sunt specifice doar pentru comunitatea romaneasca din Ucraina, ci si pentru celelalte minoritati.

Cine e vinovat pentru aceasta situatie?

Vinovat de situatia reala nu este statul ucrainean si nici cel roman. Sunt probleme care trebuie abordate si rezolvate in profunzime, cu participarea tuturor partilor: a comunitatii romanilor, a statului ucrainean, a statului roman, precum si a comunitatii europene. Or, pentru a vizita Romania noi, romanii de aici, avem nevoie de vize impuse de UE, si nu de Bucurestiul oficial. Legislatia Ucrainei privind minoritatile nationale este destul de buna, iar din buget sunt alocate resurse financiare pentru comunitati, dar insuficiente.

Daca romanii din Ucraina vor fi o comunitate unita si consolidata, vom putea sa ne mentinem identitatea si cultura, sa ne integram in societatea ucraineana, sa prosperam si impreuna cu ucrainenii sa devenim membri ai UE. Dar, oricum, in ziua de astazi aceste probleme deja sunt de al doilea plan, si ele merita a fi abordate intr-un material aparte. Conteaza mai mult astazi securitatea nationala si integritatea teritoriala a tarii.

Cum ati simtit, ca roman, tensiunile din Ucraina? Ce se intampla acum la Cernauti, care este situatia in regiune?

Nu pot sa spun ca trairile mele din perioada EuroMaidanului erau diferite de cele ale ucrainenilor. Am trait sentimente de cetatean si nu de reprezentant al unei minoritati etnice. Mi se pare ca in acea perioada, precum si in vremurile de astazi, societatea ucraineana este una foarte unita, din toate punctele de vedere, dar mesajele despre divizarea poporului ucrainean sunt niste mituri politice create de forte politice cu influenta din exterior.

Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)

Noi, romanii, impreuna cu ucrainenii si alte comunitati nationale din tara, pledam pentru un stat de drept, democratie si libertate in tara. Cand au inceput tensiunile, eram singurul jurnalist de origine romana care era in epicentrul evenimentelor. Am fost de cateva ori pe Maidan, iar cand au inceput revoltele si in Cernauti, am aderat la initiativa jurnalistilor ucraineni care sprijineau Maidanul. Dupa ce a fost luata cu asalt cladirea Administratiei Regionale de Stat, noi, jurnalistii, vegheam non-stop in Centrul de informatii, erau chiar conditii de razboi.

Din fericire, in ziua de astazi in Cernauti situatia este calma, are loc o reforma la nivel regional, dar raman inca foarte multe de facut, deoarece toata atentia este acordata evenimentelor din estul tarii.

S-a discutat mult despre abolirea legii care le permitea minoritatilor sa aiba limba materna ca a doua limba oficiala. Ce se intampla de fapt, ce spun romanii din zona?

Aici trebuie sa facem o precizare foarte importanta pentru presa din Romania. Legea privind Principiile politicii lingvistice in stat, potrivit careia limba romana a obtinut statut de limba regionala, n-a fost abolita. Ea a ramas in vigoare! Dupa votarea in Rada Suprema pentru abolirea ei, presedintele ad-interim de atunci, Aleksandr Turcinov, n-a semnat abolirea ei.

Au fost facute mari speculari si manipulari pe marginea acestei legi, atat legat de elaborarea si adoptarea ei, cat si de abolirea legii. Spun cu siguranta ca legea respectiva trebuie inlocuita cu una care intr-adevar poate fi aplicata.

Legea in vigoare a fost elaborata de fostul regim al lui Ianukovici, ea este doar in favoarea comunitatii vorbitoare de limba rusa in Ucraina, iar noi, romanii de aici, am fost folositi doar pentru a-i acorda un statut special limbii ruse si a-i asigura voturi la alegeri Partidului Regiunilor si lui Ianukovici.

Or, cum se vorbea romaneste de secole in regiunea Cernauti, pana la adoptarea acestei legi, asa se vorbeste si acum.

Legea in cauza nu a adus nimic, nici macar nu este una aplicabila, inscriptiunile nu sunt traduse, actele si documentele oficiale n-au fost si nici nu sunt dublate in doua limbi etc. Legea nu prevedea ca limba pe care o vorbesti sa fie a doua oficiala, ci ca limba materna sa fie una regionala, de fapt cum era si inainte, doar fara ca sa fie trecut in lege.

Mai mult, legea respectiva a recunoscut existenta in Ucraina a "limbii moldovenesti", ceea ce a divizat comunitatea vorbitoare de romana. Noi, vorbitorii de romana din Ucraina, nu mai suntem jumatate de milion, ci divizati in romani si moldoveni.

Eu sunt pentru elaborarea unei noi legi, unei legi europene, cu participarea tuturor fortelor politice, a tuturor minoritatilor nationale si a reprezentantilor tuturor limbilor vorbite in Ucraina, si nu cum a fost elaborata legea in vigoare - de Partidul Regiunilor, din care facea parte singurul deputat in Rada Suprema din partea romanilor - Ion Popescu.

La elaborarea noii legi trebuie sa participe mai multi reprezentanti ai comunitatii romanilor din Ucraina. Pentru ca legea in vigoare chiar este rezultatul unei simple manipulari si unui efectiv populism din campania electorala a Partidului Regiunilor.

Sustine suficient Romania minoritatea romana din Ucraina? Problema redobandirii cetateniei poate fi premisa aparitiei unui conflict la frontiera de vest a Ucrainei?

In general, romanii din Ucraina sunt foarte divizati, comunitatea nu este una unita. Este si rezultatul unei politici duse de Partidul Regiunilor, dar si al unui conflict intern de interese.

Asadar, cei care il sprijineau pe Ion Popescu, deputat in Parlament, din partea Partidului Regiunilor, sprijineau si legea privind limbile. Altii erau contra acestei legi si au aderat chiar in perioada EuroMaidanului la organizatia proucraineana Maidan, care milita impotriva regimului Ianukovici. Din aceasta organizatie au facut parte si ONG-ul romanilor din Ucraina, Liga pentru Drepturile Omului si Congresul Romanilor din Ucraina.

Congresul Romanilor din Ucraina, in timpul campaniei electorale pentru alegerea presedintelui, a organizat un congres al tuturor romanilor din Ucraina, care a decis sa o sprijine pe Iulia Timosenko la presedintie.

Pe de alta parte, Comunitatea Interregionala a Romanilor din Ucraina l-a sprijinit pe Porosenko. Imi pare bine ca romanii din Ucraina, in special, din regiunea Cernauti au votat cu Porosenko la alegeri. El este din sudul Basarabiei si este vorbitor de romana, si avem si speranta ca voi fi sprijiniti de el.

Razboi la granita De ce se tem Romania si Ungaria sa critice Moscova?

Complica foarte mult viata romanilor din Ucraina declaratiile populiste ale fortelor extremiste, care spun ca Romania va revendica nordul Bucovinei. Asemenea declaratii sunt rau percepute de nationalistii ucraineni, care incep sa-i priveasca pe romani altfel, iar Romania este vazuta ca un vrajmas, alaturi de Rusia.

Mai mult, problema redobandirii cetateniei, acordarea de catre Bucuresti si Budapesta a pasapoartelor pentru etnicii romani si maghiari din Ucraina, dar uneori si pentru etnicii ucraineni, la fel este vazuta ca o premisa pentru aparitia unui conflict la frontiera de vest a Ucrainei, cel putin asemenea mesaje apar tot mai des in presa ucraineana.

Din aceste motive, in perioada regimului lui Ianukovici, multi lideri romani din Ucraina si chiar jurnalisti romani se temeau sa abordeze aceste subiecte, sa faca materiale de pe Maidan, sa se exprime cumva pe marginea acestor probleme.

Acuma situatia e alta! Acuma exista libertatea cuvantului in stat, chiar multi jurnalisti romani se simt mai liberi deja, insa nu vor sa abordeze problema pasapoartelor si a cetateniei.

Cu toate ca eu consider ca anume comunitatea romanilor din Ucraina poate sa fie acea punte pentru relatii mai bune intre Ucraina si Romania, intre Ucraina si UE. Se poate sugera desfasurarea unei mese rotunde care va spulbera toate miturile, va crea baze pentru o intelegere si pentru o colaborare fructuoasa intre Ucraina si Romania pe calea de aderare la UE si de instaurare a standardelor europene in respectarea drepturilor omului in Ucraina, pentru ca nu cumva romanii din Ucraina sa nu fie considerati a 5-a coloana in tara.

Cine este George Bodnaras

George Bodnaras s-a nascut in satul Ostrita, raionul Herta. A absolvit facultatea de stiinte politice a universitatii "Iurii Fedkovici" din Cernauti, in 2011 a obtinut un masterat in politologie, iar acum este in anul III la doctorat, stiinte politice.

In perioada 2011-2013 le-a predat, in limba romana, istorie elevilor din satul Tureni. Timp de doi ani a lucrat la Radio Ucraina International, unde a realizat emisiuni in limba romana. A infiintat primul portal de stiri in romana din Cernauti - citizenjournal.info, acum este redactor-sef al altui portal - ChernivtsiNews.

George Bodnaras este membru al Clubului Politologilor din Bucovina, colaborator stiintific la Institutul pentru Cercetari Regionale din cadrul universitatii "I.F.".

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#George Bodnaras romani Ucraina, #romani Ucraina Cernauti, #legea limbilor romani Ucraina , #romani strainatate