70% dintre romanii din diaspora vor sa vina acasa, dar nu-i lasa coruptia si nivelul de trai

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 22:19
8372 citiri
70% dintre romanii din diaspora vor sa vina acasa, dar nu-i lasa coruptia si nivelul de trai
Foto: Facebook / Repatriot

Multi dintre romanii din diaspora si-ar dori sa se intoarca acasa, dar coruptia, mentalitatea si nivelul scazut de trai din tara reprezinta principalele bariere care ii impiedica sa faca acest lucru, reiese dintr-un studiu prezentat, marti, la Alba Iulia, in cadrul unei intalniri RePatriot.

Potrivit studiului, motivul principal al emigrarii l-au constituit conditiile materiale, romanii fiind atrasi de nivelul ridicat de trai din tarile in care au migrat, dar dorul de acasa i-ar face sa se intoarca, a afirmat Felix Tataru, Fondator GMP Grup, care a prezentat cateva dintre concluziile unui studiu despre emigrantii romani comandat de Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de Open-I Research.

"Din cei pe care i-am cercetat pana acum, 70% vor sa se intoarca in tara. (...). Aproape 40% vor sa se intoarca pana in trei ani, 20% chiar anul acesta.

Coruptia este principala bariera pentru care nu s-ar intoarce in tara si pe locul doi este nivelul de trai scazut din Romania.

De ce totusi s-ar intoarce? Pentru a fi alaturi de cei dragi, pentru a-si petrece in tara anii de pensie si pentru ca au vazut ca in Romania nivelul de trai a inceput sa se imbunatateasca. (...). Foarte multi dintre ei spun ca ar investi in tara, in turism si in agricultura", a mentionat Felix Tataru.

Acesta a adaugat ca aproape jumatate, respectiv 48%, cred ca situatia s-ar putea imbunatati in urmatorii ani in Romania.

Speakerul care incheie seara la Alba Iulia, unul dintre liderii proiectului Repatriot - Felix Patrascanu, co-fondator...

Posted by Repatriot on Tuesday, December 1, 2015

"Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care romanii din diaspora vor sa se intoarca in tara sunt dorul de casa, de cei dragi. Bariera principala este coruptia, nivelul scazut de trai si mentalitatea din tara.

Romanii stabiliti peste hotare sunt preponderent optimisti in ceea ce priveste viitorul in Romania. Ei spun ca procesul migrarii are si avantaje si dezavantaje", a conchis Felix Tataru.

Initiator al proiectului, actualul ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, a afirmat ca trebuie realizata "o unire sufleteasca si spirituala" si "sa nu mai existe doua Romanii, una aici si una in diaspora".

"Initiatorii proiectului RePatriot au fost animati inca de la inceput de valorile si principiile care au animat generatia de la 1918, care a facut Marea Unire. Dragostea fata de tara, fata de traditii, respectul fata de inaintasi si gandul la viitor au fost si atunci si sunt si acum reperele noastre. (...).

Noi, cei din 2015, ne propunem sa continuam proiectele inaintasilor nostri, de la 1918 si chiar de mai dinainte. Ca si ei, ne propunem sa construim o Romanie puternica, cu institutii democratice solide si strans legate de structurile euro-atlantice", a declarat Marius Bostan.

Ministrul a adaugat ca, daca in uma cu un secol un rol esential l-au jucat juristii si istoricii, in 2015 un rol esential trebuie sa-l joace antreprenorii, medicii, profesorii si specialistii in ITI.

"Tocmai de aceea, la inceputul acestui an, peste 300 de antreprenori au lansat acest proiect. RePatriot are ca scop principal realizarea unui alt tip de unire, la care sa participe de aceasta data atat romanii din interiorul granitelor, cat si cetateni romani din diaspora.

Credem ca putem realiza acest lucru doar prin cresterea increderii intre cele doua parti, prin respectarea drepturilor cetatenilor romani de pretutindeni si informarea lor corecta despre oportunitatile de afaceri pe care le au in tara", a spus Marius Bostan.

El a spus ca diaspora romaneasca a functionat in ultimele doua secole ca o adevarata ancora, infipta adanc in solul ideilor, valorilor lumii libere, a lumii occidentale.

"Asemenea inaintasilor nostri, noi trebuie sa realizam acum in primul rand o unire sufleteasca si spirituala, sa nu mai existe doua Romanii, una aici si una in diaspora", a conchis ministrul Marius Bostan.

RePatriot a fost lansat in primavara acestui an de catre RBS, cu scopul de a incuraja repatrierea romanilor prin antreprenoriat si implicarea lor activa in dinamizarea mediului de afaceri autohton.

In cadrul proiectului s-au desfasurat sase conferinte, la Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano si Torino.

La conferinta de la Alba Iulia, prima organizata in tara, au fost prezenti membrii RBS, Consilierul de Stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor al Administratiei Prezidentiale, Sandra Pralong, antreprenori, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene.

"Gasiti-va, descoperiti-va pasiunea si lucrurile pe care stiti sa le faceti bine si veti avea succes." Urmariti canalul nostru de youtube pentru si mai multe filmulete. https://www.youtube.com/channel/UCy6veNYIMuoWAH5yWEOnshA/videos#repatriot #haiacasa #povestidesucces

Posted by Repatriot on Thursday, July 9, 2015

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#conferinta Repatriot Alba Iulia, #studiu romani diaspora , #romani strainatate