The Sun: Romania, poarta de intrare in Marea Britanie pentru mii de moldoveni

Autor: Ana Ilie
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 13:07
5363 citiri
The Sun: Romania, poarta de intrare in Marea Britanie pentru mii de moldoveni

Imigrantii moldoveni disperati sa plece din statul fost sovietic se lupta sa profite de o portita legala care le permite sa traiasca in Marea Britanie.

In fiecare dimineata, in fata consulatului roman din capitala Moldovei, cea mai saraca tara din Europa, se formeaza cozi, scrie publicatia The Sun, intr-un amplu reportaj.

In interior, moldovenii completeaza formulare si platesc 100 de euro pentru a avea un pasaport romanesc. Consulatul actioneaza precum o poarta de intrare in Marea Britanie, deoarece Romania este membru UE si pasapoartele sale le permit moldovenilor sa calatoreasca liber in Marea Britanie, fara viza, scrie sursa citata.

Odata ajunsi aici, conform regulilor UE, Marea Britanie nu-i poate impiedica sa ramana.

Politica Romaniei de relaxare a regulilor cetateniei pentru persoanele din Moldova invecinata a declansat furie, in conditiile in care s-a avertizat ca nota de plata va fi achitata de contribuabilii din celelalte tari UE.

Si exista si temeri ca problema se va inrautati odata ce limitarile impuse romanilor care lucreaza in Marea Britanie - o masura adoptata la aderarea Romaniei la UE - inceteaza in 2013.

Studenta Cristina Munteanu, de 21 de ani, a dezvaluit ca ea si fratele sau se afla printre cei care se indreapta spre Marea Britanie dupa ce au adoptat cetatenia romana, pentru a deveni cetateni ai Uniunii.

Cristina spune ca noul ei pasaport i-a permis deja sa munceasca in Londra, trei luni, ca si chelnerita, si s-a intors la Chisinau doar pentru a-si incheia studiile, dupa care va pleca pentru a incepe o noua viata in Marea Britanie.

"Toata lumea o face. Vine si fratele meu. Cu o viza moldoveneasca este aproape imposibil sa primesti viza ca sa muncesti. Insa acum pot sa ma angajez si sa traiesc in Marea Britanie. Multi dintre prietenii mei profita de aceleasi oportunitati. Am doi prieteni care vor merge la Londra de indata ce-si iau pasaportul romanesc. In curand va fi si mai usor sa te angajezi in Marea Britanie cu pasaport romanesc si mai multi moldoveni vor dori sa mearga acolo", a declarat fata.

"Pana si salariul unui simplu angajat este mai mare in Marea Britanie decat ce putem castiga aici. Daca oamenii cunosc beneficiile, cred ca ii va incuraja si mai mult. Noi facem slujbe pe care britanicii nu vor sa le faca. Unele slujbe sunt considerate sub statutul lor social. Insa plata e mai buna decat aici. Nu suntem prea mandri pentru a munci", a explicat Cristina.

10.000 de moldoveni capata lunar pasaport romanesc, ocolind restrictiile impuse cetatenilor din Republica Moldova. Trebuie doar sa arate ca au un stra-stramos de origine romana - o sarcina simpla pentru aproape fiecare moldovean, datorita legaturilor istorice ale tarii.

Controversata operatiune corespunde politicii europene de "integrare economica graduala si adancire a cooperarii politice" cu Moldova.

Luna trecuta, UE a dat Moldovei 76 de milioane de lire sterline pentru a strange legaturile.

Romania, scrie publicatia citata, doreste ca moldovenii sa inlocuiasca propriii cetateni, ce au emigrat in UE, in tari ca Marea Britanie, care ofera salarii si beneficii mai mari.

Insa moldovenii admit ca nu au nicio intentie sa ramana in Romania. Un oficial roman a declarat ca acestia "cer cetatenia doar pentru ca le da libertatea de a calatori si munci in UE. Toata lumea o stie".

Criticii cer acum ca Marea Britanie sa recapete controlul granitelor sale pentru a opri fluxul de imigranti din estul Europei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#moldoveni pasaport romanesc Marea Britanie, #moldoveni imigranti pasaport romanesc , #romani strainatate