Cipru: Muncitori romani, exploatati de patron

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 15:39
2085 citiri
Cipru: Muncitori romani, exploatati de patron
Foto: iasiplus.ro

Un alt caz de exploatare a muncitorilor romani in Cipru a fost descoperit, vineri seara, cand sindicatul SEK a anuntat ca un angajator nu si-a platit de patru luni lucratorii, pe care i-a cazat in conditii insalubre.

Televiziunea publica CyBC a difuzat vineri seara imagini cu angajati romani locuind in baraci de lemn pe un santier din zona Moutayiaka, in Limassol. Baracile improvizate erau situate in apropierea unor locuinte luxoase construite in zona, relateaza Cyprus Mail, in editia electronica de sambata.

Muncitorii primeau doar 60 de euro pe saptamana, in locul sumei convenite in contract, in timp ce angajatorul lor subcontractase un euro pe zi din salariu pentru ceea ce numeste cazare.

Secretarul SEK din Limassol, Floros Florou, a declarat ca muncitorii erau intr-o stare atat de proasta, incat sindicatul a trebuit sa le aduca mancare.

Florou a declarat ca muncitorii au incetat sa mai munceasca in semn de protest si au vizitat biroul sindicatului saptamana trecuta, pentru a anunta ca nu si-au primit salariile promise in ultimele patru luni.

La randul lui, sindicatul a contactat ofiterul care se ocupa de relatiile de munca in Limassol in cadrul Ministerului Muncii. Astfel, a fost fixata o intalnire cu angajatorul luni, acesta promitand sa plateasca salariile muncitorilor pana cel tarziu la 12 februarie.

"Insa, in ziua urmatoare, el a mers la santier si le-a spus (muncitorilor) sa semneze un document in care afirma ca vor sa plece de la locul de munca, adaugand ca va inchide santierul", a declarat Florou.

Sindicalistul a declarat ca are informatii ca santierul functioneaza de aproximativ patru ani. Initial erau 25 de muncitori romani, dar au ramas doar 17. El a subliniat ca acelasi angajator are alti 11 angajati romani pe un alt santier in Kyperounta, dar acestia sunt prea speriati sa comunice cu sindicatul, afirmand ca angajatorul ii va concedia daca fac acest lucru.

"Din informatiile noastre, aceste persoane vin in Cipru printr-o agentie care foloseste un biroul romanesc in cooperare cu unul cipriot", a declarat el.

Potrivit CyBC, compania responsabila de cei 17 muncitori a publicat un anunt in care afirma ca in ultimele zile, acestia au fost sub influenta bauturilor alcoolice, adaugand ca angajatii aleg, nu sunt obligati sa ramana in locuintele furnizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani Cipru, #munca Cipru, #romani exploatati cipru , #romani strainatate
Comentarii