Viitorul nostru altfel: Tanara din Romania care a ajuns din India la Banca Mondiala

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:49
7835 citiri
Viitorul nostru altfel: Tanara din Romania care a ajuns din India la Banca Mondiala
Foto: Arhiva personala a Manuelei Mot

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Este si cazul Manuelei Mot, o tanara care a studiat in India, apoi a urmat un master la prestigioasa universitate Duke, din Carolina de Nord, unde a fost primul Rotary Peace Fellow din Romania. Acum, este consultant pe probleme de dezvoltare sociala la Banca Mondiala.

Cum a inceput experienta academica in afara? Cum ati luat decizia de a studia in strainatate?

Decizia de a studia in SUA a venit in vara anului 2008. Atunci am decis, in urma unui concurs de imprejurari, sa aplic la o bursa Rotary, care presupunea studiul unui master intr-unul din cele cinci centre Rotary din lume, afiliate unor universitati de prestigiu. Aplicatia s-a derulat in doua etape.

Intr-o prima faza am aplicat pentru finantarea din partea Rotary. Ulterior, dupa ce am fost selectata pentru finantare la centrul Rotary Duke-UNC, am aplicat pentru un master la UNC-Chapel Hill pe studii legate de fostul spatiu comunist si sovietic, acoperind, astfel, un program interdisciplinar pe Europa de Est, Rusia si Asia Centrala.

In paralel cu programul academic de la UNC, ca Rotary Peace Fellow am studiat chestiuni legate pace si conflict, drepturile omului si dezvoltare internationala la Duke University. Am fost primul Rotary Peace Fellow din Romania.

In cadrul acestui program, anual, 60-70 tineri din intreaga lume au sansa sa studieze la cele cinci centre Rotary afiliate unor universitati importante din America de Nord, Europa, Australia, si Asia, cate 10-12 tineri la fiecare centru.

Aceasta este o bursa care se adreseaza tinerilor care au experienta profesionala de aproximativ cinci ani si care doresc o cariera in dezvoltare internationala, drepturile omului sau organizatii umanitare. Este un program foarte bun si care, alaturi de sansa de a studia intr-un mediu academic prestigios si extrem de competitiv, ofera ocazia de a face parte dintr-un mediu multicultural extrem de bogat, in care studenti din diverse tari interactioneaza continuu si, astfel, pot invata unii din experienta si cultura altora.

Dupa ce anterior am avut sansa sa experimentez educatia din estul lumii, in India, care are la baza sistemul britanic, am considerat ca ar fi extrem de interesant si in acelasi timp o provocare sa merg mai departe, mai spre vest, si sa capat experienta scolii americane.

Vorbim de doua sisteme de invatamant destul de diferite si care fiecare in parte ofera experiente unice, dar care, as spune, intr-un fel, sunt complementare.

Cum a fost experienta emigratiei? Cum vi s-au parut oamenii, regulile noi si cum ati fost primita? Ati intampinat vreodata dificultati pentru ca sunteti romanca?

Eu nu consider ca am emigrat. Pur si simplu, am plecat sa vad si sa cunosc si alte lumi. Avand deja doi ani "antrenament" in India, experienta americana a fost binevenita, intr-un fel spre a inchide cercul Est-Vest. O experienta pe axa Est-Vest din punct de vedere al educatiei si al cunoasterii elementelor sociale si culturale din doua lumi diferite, reprezentand mai mult sau mai putin extremele lumii.

In America m-am adaptat foarte repede, si asta deoarece din multe privinte America este la fel ca si Europa. Americanii sunt dornici sa cunoasca lucruri noi si vor sa invete despre ele direct de la cei care vin din alte culturi si societati diferite, aducand cu ei experienta acestor regiuni.

Nu am intampinat nici o dificultate ca sunt romanca. Dimpotriva. As spune ca, intr-un fel, pe perioada studiilor, acest lucru a fost chiar in avantajul meu. Programul academic de la UNC se axa pe studierea tranzitiei fostelor tari comuniste de la socialism si economia centralizata la democratie si capitalism.

Cum eu veneam dintr-o tara care este un exponent al celor doua sisteme, in perioade diferite, si cum am trait pe propria piele cele doua regimuri, implicit tranzitia de dupa 1989, acest lucru a constituit un avantaj.

In timpul cursurilor, de multe ori, profesorii ma rugau sa impartasesc colegilor din experienta traita in ambele sisteme.

Astfel, ei aveau ocazia sa se familiarizeze cu viata si societatea din Europa de Est, direct de la cineva care a cunoscut-o in forma ei de dinainte si de dupa caderea sistemului autoritar. La cursurile de la Duke eu veneam cu experienta din Romania, in timp de alti colegi aduceau cu ei cunostintele profesionale si de viata din diferite tari, precum Brazilia, Argentina, Australia sau Myanmar. Si acest lucru nu facea decat sa ajute procesul de cunoastere, sa ne imbogateasca cu informatii si elemente din cat mai multe zone, sa comparam si, la final, sa invatam din ele.

In ce priveste regulile, nu as spune ca putem vorbi exclusiv de reguli, ci mai degraba de anumite principii pe care, daca nu le aveai insusite deja dinainte, trebuie sa le adopti numaidecat.

Si aici fac referite la principii legate atat de scoala, cat si de viata de zi cu zi. Vorbim despre respectul legat de profesori, despre punctualitatea la cursuri, respectarea deadline-urilor, nu in ultimul rand si norme riguroase pentru scrierea lucrarilor - nu copy-paste, nu plagiat.

Dar si de aspecte din viata de zi cu zi, care poate par banale, cum ar fi urcatul in autobuz prin usa din fata, fara a ne imbulzi, si achitarea calatoriei sau respectul fata de comunitatea in care locuim, fara sa facem zgomot si sa deranjam vecinii. America este o societate cu norme si principii menite sa sprijine bunul mers al societatii si care, in final, fac viata de zi cu zi mai simpla si predictibila.

Pe de alta parte, atunci cand vorbim de viata profesionala, exista o serie de provocari. Cine crede ca America iti intinde imediat covorul rosu greseste amarnic. Este o piata dura, competitiva, in care fiecare concureaza cu zeci, sute, poate chiar mii de oameni, deopotriva americani si straini veniti din lumea intreaga, bine educati si pregatiti.

Pana la urma prevaleaza cel care intruneste cele mai multe dintre ingredientele necesare unui succes, si anume experienta, competenta, munca, adaptabilitate si flexibilate. La toate acestea nu strica insa si un dram de noroc.

Ati absolvit un program full-time in India, la masterat, dar ati studiat si la North Carolina/Duke in SUA. Cum a fost aceasta experienta academica?

Ambele experiente au fost extraordinare. Fiecare in mod diferit, au constituit oportunitati unice pentru mine de a acumula cunostiinte nu numai academice, cat si plan social si cultural, si care m-au ajutat mult la dezvoltarea si formarea mea personala, ca om.

Acum pot sa o vad ca pe un test adaptarea mea la societati diferite, cu obiceiuri si reguli variate. Un test pe care, cred eu, l-am trecut cu bine. De departe, testul cel mai provocator a fost India, unde am fost bursier al guvernului indian si am studiat un master in Stiinte Politice la Jawaharlal Nehru University din New Delhi, una dintre cele mai prestigioase institutii academice din subcontinent.

In India vorbim despre o societate foarte diferita de cea europana. Acolo totul era nou pentru mine si acest lucru a presupus o adaptare de la zero. A trebuit sa ma acomodez la un stil de viata diferit, vorbim aici de viata in campus in conditii mai minimaliste, mancare condimentata, clima cu temperaturi foarte ridicate si ploi musonice, si o societate conservatoare cu reguli si obiceiuri foarte diferite de ceea ce exista in Europa.

In paralel, m-am adaptat la scoala indiana, care are la baza sistemul britanic, un sistem riguros, care cere multa munca si responsabilitate din partea studentului.

Astfel, India a reprezentat o provocare pe toate planurile si o experienta unica.

De multe ori tindem sa ne uitam intr-o singura directie si sa ne indreptam atentia mai mult spre Vest, si, astfel, ignoram aproape total Estul (ma refer la spatiul care se intinde dincolo de Rusia).

Ei bine, educatia, cultura, civilizatia nu o sa gasim doar in Vest, in Europa Occidentala si America. Estul, la randul sau, ofera la fel de multe posibilitati, fiind o zona extrem de bogata si complexa din toate punctele de vedere, vorbim de istorie, cultura si spiritualitate care dateaza de mii de ani.

In India, te intalnesti cu istoria si spiritualitatea aproape la fiecare colt de strada. Eu sunt extrem de recunoascatoare destinului care mi-a oferit posibilitatea de a studia si locui in ambele lumi, si astfel, sa am o experienta rotunda.

In India, examenele erau stricte. Se lasa pe catedra tot - carti, caiete, genti - si in banca mergeai doar cu foaia de examen (un specimen distribuit acolo la examen, cu semnatura profesorului), pixul, si invariabila sticla cu apa, necesara sa faci fata caldurilor inabusitoare din perioada musonului.

Cat despre scoala din America, aici as spune ca se pune accentul mai mult pe creativitatea si contributia studentului. Profesorul vrea sa vada cum gandesti, care sunt ideile tale, si care este valoarea adaugata care o dai subiectului/temei in cauza.

Studentul are libertarea sa isi exprime opiniile, pe care trebuie sa si le argumenteze, si este incurajat si sprijinit in acest sens. Profesorul apreciaza originalitatea studentului, il incurajeaza sa se descopere cat mai mult pe sine si sa isi valorifice potentialul.

Exista si chestiuni mai stricte, ca de exemplu, la lucrari. Asa cum am mai spus, exista reguli cu privire la respectarea/urmarirea formatului, incadrarea intr-un anumit numar de pagini (cand ti se spune sa scrii doua pagini, te limitezi la doua, nu scrii cinci) si, foarte important, citarea surselor.

Care e diferenta de mentalitate fata de Romania? Prin ce difera invatamantul de acolo fata de cel din Romania?

Atat in sistemul de educatie american, cat si in cel indian, sunt cateva aspecte care sunt importante, si anume respectul fata de profesori, pregatirea temeinica a lectiilor si temelor de casa, si participarea activa la cursuri.

In India erau foarte putini studenti din Europa, astfel ca era un interes foarte mare din partea colegilor si profesorilor sa discutam unele subiecte din perspectiva europeana, facand o paralela cu exemplele din India.

Asa cum am mai spus, sistemul de educatie american este mai liber, creativ si incurajeaza studentul sa aiba propriile opinii pe care sa le argumenteze. In SUA, la cursurile unde sunt 10-15 studenti, iti vine randul aproape la fiecare data sa iti exprimi opinia pe marginea cartii, articolului sau a temei aflate in discutie.

Nu te poti ascunde undeva in fundul clasei si sa stai acolo inactiv, ca intr-o aula cu 80 de studenti, unde doar doi-trei deschid gura sa spuna ceva, si asta la insistentele profesorului.

In America studentii participa activ la ore si prezinta opinii care trebuie sa fie argumentate. As putea spune ca de multe ori este o adevarata competitie intre studenti, despre cat de bine se prezinta si cat de activi sunt, ceea ce nu face altceva decat sa ridice stacheta, si acest lucru este foarte benefic.

Ce rol a jucat in evolutia dvs experienta internationala de studiu?

A jucat un rol important, desigur. Si nu numai partea academica, dar si experienta, viata traita in societati si culturi diferite. Daca vrei sa lucrezi in America, evident ca absolvirea unei institutii de invatamant americane este importanta. Daca ai si o alta experienta de viata, academica, in alta tara, reprezinta un punct un plus.

Astfel, pot sa spun ca in America mi-a fost de folos experienta internationala, atat in perioada de studentie, cat si in viata profesionala.

Pot spune ca in antiteza, la revenirea in Romania, dupa terminarea studiilor de masterat in India, acest lucru nu a reprezentat un punct in plus la gasirea unui job, asta ca sa nu spun ca era un punct in minus.

Si in conditiile in care prin anii 2000 exista un numar foarte mic de romani care sa aiba o experienta educationala sau profesionala in spatiul asiatic. Pe de alta parte, faptul ca am avut studiat si locuit in India a reprezentat un punct in plus la obtinerea bursei Rotary in America.

Ce presupune activitatea dvs. de la Banca Mondiala? Cum vede un angajat al BM situatia economica a Romaniei?

Sunt consultant pe probleme de dezvoltare sociala si am avantajul ca, in prezent, lucrez pe proiecte legate de Romania. Spun ca este un avantaj, deoarece am sansa sa ma implic in chestiuni de care sper ca Romania sa beneficieze si sa le foloseasca in perioada urmatoare si care sa contribuie la dezvoltarea societatii.

Situatia Romaniei este mai buna decat a multora dintre statele lumii, si chiar si din Europa. Criza economica a afectat Romania mai putin decat in alte state din regiune.

Dar traim intr-o lume globalizata in care accentul se pune pe competitivitate. Cred ca una dintre cele mai mari provocari pentru Romania este sa faca fata unei economii care este din ce in ce mai globalizata, si astfel, sa aiba resursele care sa ii permita sa vina cu produse/servicii competitive pe piata mondiala.

Pe termen mediu, Romania trebuie sa continue sa avanseze si, astfel, are nevoie de o dezvoltare economica sustinuta. Este necesara continuarea reformelor si modernizarea unor sectoare, cum ar fi transportul, energia si infrastructura conectiva.

Este nevoie de investitii in infrastructura de transport care sa conecteze Romania catre pietele din Vest, precum si in ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor publice. In plus, trebuie create conditiile optime pentru ca oamenii sa aiba acces la oportunitati si sa isi poata, astfel, dezvolta si valorifica potentialul cat mai bine.

Care sunt planurile dvs de viitor? Includ intoarcerea in tara?

In prezent datorita jobului vin in Romania destul de des. As putea spune ca ma aflu intre doua lumi, intre SUA si Romania. Sunt deschisa la provocari si interesata de a acumula experiente cat mai variate, astfel ca daca s-ar ivi o oportunitate pe masura, orice ar putea fi posibil.

Inainte de toate, mi-as dori insa foarte mult ca mentalitatea din Romania sa se schimbe. Stiu ca este un lucru greu si de durata, dar nu imposibil. Astfel, cei care au avut sansa unei educatii si experiente in strainatate sa nu mai fie tratati cu scepticism, ba chiar stigmatizati.

Nu trebuie sa li se puna repede covorul rosu, ci doar sa li se ofere o sansa reala si corecta. Ar fi timpul, dupa aproape un sfert de veac de la caderea comunismului, ca Romania sa evolueze astfel incat nepotismul, sistemul pilelor si relatiilor sa dispara si sa lase loc competentei si profesionalismului.

Nu putem avansa ca societate prin mediocritati.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Manuela Mot Banca Mondiala, #Manuela Mot campanie , #romani strainatate