Povestea de succes a unui designer roman in New York

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 14:56
15249 citiri
Povestea de succes a unui designer roman in New York

A absolvit sectia de Arta Decorativa si Design-Universitatea Nicolae Grigorescu din Bucuresti, a castigat numeroase premii internationale, a lucrat in industria modei si in Romania, si in America, iar de opt ani Alexandra Suciu locuieste in New York.

Am stat de vorba cu romanca despre cum poti reusi in unul dintre cele mai competitive orase ale lumii, dar si despre imaginea pe care o au conationalii nostri peste Ocean.

Alexandra Popescu-York (numele cu care isi semneaza creatiile) este un om versatil, avand experienta in domeniul modei, artei si publicitatii. Este designer vestimentar, artist plastic, graphic designer, Marketig Director si, cand e nevoie, si om de afaceri.

Experienta din Marele Mar

Romanca a ajuns in America pentru a sarbatori cumpana dintre anii 2004-2005. La scurt timp, a povestit Alexandra Suciu pentru Ziare.com, a primit jobul visurilor sale, cand i s-a dat sansa sa fie designer de moda in New York la Judy's Group. A lucrat ca designer principal la cele trei importante branduri ale corporatiei: John Meyer of Norwich, Emily si NYP suits.

"Atunci a fost unul dintre momentele in care m-au facut sa cred in destin! Cand am plecat din Romania nu am planuit in mod constient sa raman in State. Ceva ma atragea aici, ceva mai presus de luminile din Times Square si atractiile turistice", ne-a povestit romanca.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Nu a avut niciun fel de probleme de adaptare la mii de kilometri de casa, iar acum se simte acasa in New York, unde regula pentru a avea succes este aceea de a fi perseverent, original si sa ai o personalitate puternica. Timpul in New York, insa, pare ca se scurge mai repede, cu o viteza naucitoare, contra cronometru - de unde si expresia "New York Minute".

Dupa cateva luni "magice" pe taram american, a urmat "multa munca, seriozitate, capabilitatea de adaptare din toate punctele de vedere".

"Am fost primita foarte bine de americani la inceput. Cu romanii am avut dezamagiri mari la inceput. Din pacate multi romani pe care i-am intalnit in primul an erau foarte invidiosi pe succesul meu, dar in timp am intalnit si multi romani de mare calitate sufleteasca si pe multi dintre ei ii numesc cu mare drag prieteni.

Experienta emigratiei nu a fost foarte usoara. Am avut si momente de cumpana. Am avut si multe momente de singuratate de aceea mi-am dorit sa am micul meu univers in acest mare univers. Familia mea este compusa acum din cei doi baietei ai mei(de 3 ani si respectiv 8 luni), sotul meu, un catelus si o pisica. Fara ei nu as putea sa ma consider implinita", ne-a marturisit romanca.

Acum, la mai bine de sapte ani de cand se afla in State, Alexandra Suciu se declara "un artist fericit". In 2009 si-a deschis propria firma, Alexandra Art&Design. Se ocupa de tot ce tine de arta si design, a avut expozitii, evenimente, prezentari de moda, se ocupa si de grafic design si branding.

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

"Nu am realizat pana acum averi imense, dar am reusit sa ma afirm. Cred cu inversunare ca New York-ul este unul dintre cele mai importante orase din lume si eu am reusit sa ma afirm aici! In inima Manhattanului! Nu este vorba de lipsa de modestie in afirmatiile mele pentru ca tot ce am realizat pana acum, chiar si un singur moment de glorie vine cu foarte multe sacrificii si maxima seriozitate.

Ca sa ajungi 'sa te joci' pe panza si sa expui in fata a sute, mii de oameni iti trebuie multa tarie de caracter, talent si educatie! Pe viitor imi doresc sa pot sa fac ceea ce ma face fericita si sa evoluez. Imi doresc sa expun in marile galerii ale lumii, imi doresc sa expun si in Romania sau sa reprezint Romania in lume ca artist plastic. In viitorul apropriat planuiesc sa expun pentru Institutul Cultural Roman din New York si sa expun in Galerii de Arta serioase din New York", ne-a mai declarat Alexandra Suciu.

Sunt romanii patrioti?

Alexandra Suciu spune ca nu, "ceeea ce este un mare pacat". "Eu, personal sunt mandra ca sunt romanca si incerc cu fiecare ocazie culturala si nu numai sa raspandesc numele Romaniei. Am explicat de multe ori celor din America contextul cultural si economic al Romaniei, atat din trecut cat si de acum.

Citeste si Povestea unei romance din SUA: Mi-ar placea se retraiesc o tinerete fara violuri, comunisti si securisti

A trebuit de multe ori sa justific problemele cauzate de unii romani sau efectele comunismului. Eu as dori ca romanii de pretuntindeni sa fie mai uniti. Cred ca suntem singura tara a carei comunitate nu este puternica. Ii admir din acest punct de vedere pe cei care stiu sa fie uniti ca fratii si asta o fac la scara nationala: evreii, mexicanii, rusii, chinezii, toti in afara de romani! As dori ca cineva sa ma contrazica la aceasta afirmatie, as dori ca cineva sa demonstreze contrariul!", adauga Alexandra Suciu.

Faptul ca provine din Romania nu prea a fost un avantaj foarte mare. "'Strainii' nu stiu prea multe lucruri bune despre Romania sau despre scoala romaneasca, si asta o spun cu tristete. Inca avem aruncat un stigmat asupa tarii noastre si ar trebui sa luptam din greu sa indepartam acest lucru.

Imi pare rau sa o spun, dar am intampinat greutati din cauza faptului ca americanii nu stiau despre Romania decat ca a fost o tara comunista. A trebuit sa muncesc de 10 ori mai mult decat un american ca sa demonstrez ca sunt mai bine pregatita profesional decat ei, ca sunt competitiva si ca, de fapt, ei pot avea incredere in munca si talentul meu.

Am avut si o surpriza placuta in ultimul an, poate avand sansa sa intalnesc americani care pun mai mult pret pe cultura si ma refer la producatorul meu, Herbert Fox, o mare personalitate", ne-a dezvaluit romanca.

In America, puncteaza aceasta, toata lumea vine din alta parte decat America (in afara de triburile de indieni Americani): "Deci nu cred ca ar mai trebui sa se puna problema 'de unde vii?', ci 'ce faci cu viata ta?'".

In ceea ce priveste romanii care vor sa emigreze in State, Alexandra ii sfatuieste sa fie seriosi, puternici.

"Da, America este tara fagaduintelor, totul este posibil si magia se simte in aer, dar trebuie sa fii extrem de puternic ca sa rezisti in timp si sa reusesti in adevaratul sens al cuvantului. Eu nu vad reusita ca doar un teanc de bani ascunsi la 'ciorap', ci ca pe un alt mod de viata, mult mai bun pentru noi si generatiile care vin. Eu vad reusita ca pe o libertate in a face ce ti-ai propus, ceea ce este important pentru sufletul tau!

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Romanii in America sunt vazuti bine. Am intalnit multi romani de success sau pe drumul spre success. Am intalnit multi doctori, profesori, economisti si imi doresc ca si de acum incolo sa am ocazia sa intalnesc din ce in ce mai multi romani de success, romani care lupta pentru visul lor, care au lasat deoparte cancanurile si lucrurile marunte si se canalizeaza pe a infaptui ceva maret in viata", a incheiat romanca.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Alexandra Suciu designer SUA, #poveste romani SUA, #romani New York povesti succes , #romani SUA