Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ABC: Rromii romani emigreaza, impinsi de conditiile de ghetou in care traiesc

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 23:25
4523 citiri
ABC: Rromii romani emigreaza, impinsi de conditiile de ghetou in care traiesc
Foto: ABC

Pe cei mai multi rromi care locuiesc in Bucuresti ii gasesti in Ferentari, "un ghetou, un furnicar, un labirint de cladiri de apartamente de pe vremea dictaturii comuniste", cunoscut ca un loc unde se vand droguri.

In Romania, pe tema expulzarii rromilor din Franta, exista doua feluri de opinii: unii cred ca Sarkozy a actionat bine, pentru ca "asa merita", iar altii reproseaza masurile - pentru ca, astfel, romii au revenit acasa, scriu jurnalistii de la publicatia spaniola ABC care au venit in tara noastra pentru realizarea unui reportaj.

Nimeni nu vrea sa aiba rromi, nici aproape, nici departe. Drept urmare cei care au fost expulzati din Franta se pregatesc sa plece din nou in Spania, sau in alte tari din Europa.

Radu, in varsta de 45 de ani, este una dintre persoanele care au ales sa plece din Franta, de frica de a nu fi gasit de autoritati. El si-a lasat acolo sotia si 5 copii, dar odata ajuns in Romania si-a dat seama ca nu are ce sa faca pentru a putea supravietui, mai ales ca sta intr-un sat aflat la 100 de kilometri de Bucuresti.

Inca de pe vremea comunismului multi dintre ei au renuntat la mestesugurile lor traditionale, iar acum nu mai au ce sa faca, mai scriu jurnalistii spanioli.

Gheorge Ursaru, consilier al primariei Calvini, din Buzau, si membru al Partidului rrom proeuropean, este convins ca "30% ori 40% dintre cei care vin in sat vor reveni in Spania - pentru ca saracia ii expulzeaza de aici, si asta e mai rea decat politia".

ABC mai scrie ca societatea romaneasca nu ii accepta pe rromi, care vor sa isi pastreze obiceiurile traditionale, si ofera exemplul declaratiilor lui Ilie Nastase, care a spus ca, "daca as fi presedintele Romanie, i-as trimite pe toti tiganii in Harghita".

Discriminarea pare a fi valabila pentru toti rromii, indiferent de rolul pe care il ocupa in societate.

Daniel Vasile, vicepresedinte al Partidului rrom proeuropean, considera ca situatia actuala este cauzata de stereotipurile care au creat un sentiment de insecuritate sociala", recunoscand totodata ca "exista un fel de rrom care vrea sa aiba totul de-a gata si vede in Occident un miraj in care totul este la indemana".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ferentari ghetou rromi Romania, #conditii grele rromi Romania , #rromi strainatate