Apel ca Franta sa opreasca expulzarea rromilor proveniti din Romania si Bulgaria

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 20:08
1368 citiri

Colectivul National pentru Drepturile Omului Romeurope cere Guvernului de la Paris sa impuna un moratoriu asupra expulzarilor de rromi de pe teritoriul francez si sa ridice restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari.

Organizatia, care promoveaza accesul la drepturile fundamentale pentru rromii veniti in Franta din alte tari, cere intr-o scrisoare adresata vineri premierului francez Jean Marc Ayrault stoparea tuturor evacuarilor de rromi din taberele improvizate fara alternative de relocare.

Colectivul National pentru Drepturile Omului - Romeurope solicita de asemenea "instaurarea unui moratoriu asupra expulzarilor de pe teritoriul francez a acestor cetateni europeni", precum si acces eficient la drepturi precum dreptul la protectie sociala, dreptul la educatie, acces la servicii medicale si la protectia sanatatii.

Organizatia mai cere, totodata, eliminarea masurilor care limiteaza accesul pe piata muncii din Franta pentru cetatenii romani si bulgari, "o adevarata frana pentru insertia acestor cetateni europeni".

Urgenta situatiei cere o pozitionare rapida si concertata a guvernului. Din acest motiv, organizatia cere de asemenea crearea unui comitet interministerial, sub autoritatea premierului, care sa permita o administrare si o coerenta din ce in ce mai mare a politicilor publice favorabile acestor cetateni europeni, precizeaza scrisoarea.

Situatia rromilor din Franta proveniti din Romania si Bulgaria continua sa fie extrem de ingrijoratoare: evacuari repetate de tabere, expulzari, limitari ale accesului la drepturi comune (scolarizare, sanatate, protectie sociala), dificultatea sau imposibilitatea efectiva de a avea acces la locuri de munca salarizate, stigmatizare, se arata in scrisoarea adresata premierului Jean Marc Ayrault.

Documentul reaminteste angajamentele asumate de candidatul socialist Francois Hollande, la 27 martie anul trecut, intr-un e-mail adresat Colectivului National pentru Drepturile Omului - Romeurope.

"In ceea ce priveste situatia de astazi a rromilor pe teritoriul nostru, ingrijorarea mea este de asemenea si a voastra: situatia acestor femei, acestor copii, acestor barbati care locuiesc in tabere insalubre este inacceptabila. Sper ca, atunci cand o tabara insalubra este dezmembrata, sa fie propuse solutii alternative. Nu putem sa acceptam, in continuare, ca familii sa fie evacuate dintr-un loc fara solutie. Acest lucru ii determina sa se instaleze in alta parte, in conditii care nu sunt mai bune", scria Francois Hollande, devenit, intre timp, presedinte al Frantei.

Circa 90.000 de cetateni romani si bulgari au fost expulzati din Franta in cadrul unui program de repatriere voluntara lansat de precedentul guvern francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#expulzare rromi Franta, #moratoriu expulzari rromi Franta , #rromi strainatate