Autoritatile din Roma incep demolarea taberelor ilegale de rromi

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 08:39
1430 citiri
Autoritatile din Roma incep demolarea taberelor ilegale de rromi

Autoritatile locale din Roma incep luni demolarea a circa 200 de tabere ilegale de rromi, unde locuiesc 2.500 de persoane, fara apa sau lumina, in conditii igienice precare, relateaza La Repubblica.

Insa majoritatea rromilor care vor fi evacuati risca sa ramana pe strazi, in conditiile in care taberele legale promise de primarie nu au fost finalizate inca. "In toamna vor incepe lucrarile la doua sau trei. Va dura intre trei si sase luni sa fie puse la punct", a anuntat primarul capitalei italiene, Gianni Alemanno.

Motiv de polemica in Franta, rromii au fost si in Italia in centrul dezbaterii despre imigratie si securitate. In iulie 2008, Italia incepuse chiar fisarea locuitorilor taberelor nomade prin prelevarea amprentelor lor digitale, inregistrarea etniei si a religiei, ceea ce a starnit proteste vehemente din partea organizatiilor de aparare a drepturilor omului.

Politicienii de la Roma au reluat recent declaratiile privind romii, in contextul in care Franta a decis repatrierea a sute de cetateni romani de etnie roma si desfiintarea a numeroase tabere ilegale. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a declarat ca Parisul "pur si simplu copiaza Italia" trimitand acasa in Romania sute de romi si a anuntat, intr-un interviu, ca are de gand sa ceara ca si cetatenii UE care nu respecta conditiile de sedere sa poata fi expulzati ca orice alti imigranti ilegali.

Ministrul italian, membru al partidului Liga Nordului, a afirmat, intr-un interviu publicat de Corriere della Sera ca ar vrea ca si cetatenii europeni care nu indeplinesc criteriile minime in materie de venituri si adapost, saracind astfel finantele statului-gazda, sa poata fi expulzati ca orice alti imigranti ilegali. "Multi rromi sunt cetateni europeni, dar nu indeplinesc niciuna dintre aceste conditii" minime, s-a plans ministrul. Prin urmare, el a mentionat ca ar vrea ca si acesti cetateni sa poata fi trimisi acasa, fara niciun ajutor de repatriere si fara sa mai fie intrebati daca vor. Maroni a precizat insa ca se refera doar la acei cetateni care nu se incadreaza in prevederile directivelor europene.

Ministrul italian spune ca a ridicat si in trecut aceasta problema, dar comisarul pentru justitie de atunci, francezul Jacques Barrot, s-a impotrivit si a spus ca fiecare cetatean european trebuie sa fie "invitat" sa paraseasca teritoriul unui alt stat membru UE.

Maroni a anuntat insa ca are de gand sa aduca din nou aceasta problema in discutie la o reuniune cu "cativa" ministri de interne din UE, care va avea loc la 6 septembrie la Paris.

Potrivit prevederilor europene, un cetatean UE poate sta pe teritoriul altui stat UE timp de trei luni fara nicio conditie, dar pentru a-i fi permisa sederea dincolo de aceasta perioada, trebuie sa arate ca are un venit din care se poate intretine. De asemenea, un cetatean european poate fi indepartat de pe teritoriul altui stat UE, daca este considerat o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Si primarul Romei, Gianni Alemanno, a avertizat recent ca rromii care se afla in capitala Italiei risca sa fie expulzati, daca nu fac dovada surselor de venit si domiciliilor stabile. Alemanno a declarat, de asemenea, ca numerosi rromi care au parasit Franta in contextul expulzarilor au ajuns la Roma, avertizand ca vor fi demolate peste 200 de minitabere de nomazi.

Primarul Romei a facut insa referire la necesitatea unei strategii europene pentru gestionarea problemei rromilor, criticand expulzarea in masa a romilor din Franta. "Ma opun expulzarii masive a rromilor si nomazilor, cum s-a intamplat in Franta, unde s-a facut mult zgomot pentru nimic. Noi consideram ca trebuie expulzati cei care comit infractiuni", a declarat Gianni Alemanno.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#tabere rromi Italia, #tigani Italia, #rromi strainatate , #rromi strainatate