Cum ar putea fi rromii integrati in Franta - Le Monde

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:16
3605 citiri
Cum ar putea fi rromii integrati in Franta - Le Monde

La cateva zile de la incendiul izbucnit la fabrica dezafectata ocupata de sute de rromi la Lyon, in care au murit doua femei si un copil, Gregoire Cousin, cercetator la Universitatea din Tours si din Florenta si autor al unei lucrari pe tema gestiunii administrative a problemei rromilor in Europa, vorbeste despre situatia din Franta.

Intr-un amplu interviu acordat publicatiei Le Monde, Cousin a spus ca problema franceza a rromilor este strans legata de o intensa mediatizare ce a urmat discursului de la Grenoble, din iulie 2010, cand Nicolas Sarkozy promitea ca va desfiinta taberele de rromi si ca le va retrage cetatenia franceza infractorilor de origine straina.

Totusi, Cousin aminteste ca romanii au dreptul la libera circulatie inca din 2002, nu 2007, odata cu intrarea tarii noastre in UE, asa cum se crede adesea.

De asemenea, Cousin a spus ca municipalitatile nu sunt obligate sa le asigure gazduire rromilor, in mare parte cetateni bulgari si romani. Reglementarile prevad doar amenajarea unor locuinte temporare pentru persoanele nomade, ceea ce este cu totul altceva.

Rromii nu sunt nomazi

Intrebat care este diferenta dinte rromi si nomazi, Cousin a explicat ca in timp ce nomazii sunt o categorie administrativa de persoane, care domiciliaza in case mobile, rromii sunt un grup etnic care, in limbajul curent, sunt cunoscuti ca tiganii din Europa de Est, care nu au locuinte mobile, deci nu reprezinta o categorie administrativa.

Specialistul in problema rromilor a mai spus ca circa 20.000 de rromi, deopotriva romani si bulgari, locuiesc in conditii precare in mahalalele franceze, circa 10.000 dintre acestia in Ile-de-France. Restul ar fi distribuiti dupa cum urmeaza: circa 2.000 in Marsilia, in jur de 1.000 la Lyon, in jur de 2.000 in Nord-Pas-de-Calais, iar in orase de provincie precum Grenoble, Nantes, Bordeaux sau Dijon ar locui cate 500 de rromi.

Intrebat care ar fi solutia optima, pe termen mediu si lung, pentru a rezolva problema rromilor din Franta, Cousin a spus ca acestia ar trebui integrati in societatea franceza, prin asigurarea unor locuri de munca.

In ceea ce priveste solutiile de cazare, exista posibilitatea de a face niste locuinte temporare, dupa modelul caselor pentru muncitori, crede specialistul, care subliniaza ca este important sa se asigure accesul la apa, la electricitate si conditii mai bune decat in mahalale.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#rromi Franta cazare integrare, #rromi Franta locuri munca, #integrare rromi munca Franta, #Le Monde rromi Franta , #rromi strainatate