Daily Mail Dupa ridicarea restrictiilor pentru romani, doar capra mai ramane in sat

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 11:05
3664 citiri
Daily Mail Dupa ridicarea restrictiilor pentru romani, doar capra mai ramane in sat
Foto: Daily Mail

Primarul unei comune din Romania crede ca cel putin jumatate din locuitorii satelor Berini si Uliuc din judetul Timis vor pleca in Marea Britanie, odata cu ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari, de la inceputul anului viitor.

Koller Gabriel-Adrian, primarul din Sacocsu Turcesc, a declarat, pentru Daily Mail, ca, in opinia sa, jumatate dintre cei 1.100 de locuitori ai celor doua sate vor pleca in Marea Britanie in cautarea unor salarii mai mari si a unui sistem de beneficii sociale mai generoase.

"Multi s-au mutat deja in Franta, Italia sau Spania, dar Marea Britanie va deveni o destinatie mai atractiva", spune Koller.

Printre cei nerabdatori sa se mute se afla si cei 170 de rromi care traiesc acum la marginea celor doua comune, in conditii mizere, fara apa curenta si foarte inghesuiti.

Remus Neda, unul dintre rromi, in varsta de 37 de ani, tata a sapte copii, spune ca spera sa se mute in Marea Britanie, dupa ce a aflat ca poate primi ajutoare sociale de la stat. "In ianuarie, singura care va mai ramane in sat va fi... capra".

El este unul dintre cei mai bogati rromi din Berini pentru ca, afirma el, a facut "bani frumosi" cersind pe strazile Parisului timp de patru luni pe an.

Familia sa, compusa din 20 de oameni, inclusiv nepoti, locuieste intr-o casa din faianta la marginea satului. "Am aflat de la televizor ca or sa se schimbe regulile si ca ar fi o sansa pentru noi", spune barbatul.

"Cumnatul meu lucreaza deja in constructii, la Londra. Asteptam sa ne anunte ca toate beneficiile sunt reale si plecam si noi", mai spune barbatul.

La randul sau, primarul Koller este convins ca in special tinerii vor sa ajunga in Marea Britanie.

"Cred ca este posibil ca jumatate dintre locuitorii din Berini si Uliuc, romani si rromi, sa mearga in Marea Britanie anul viitor. In special tinerii vor merge, pentru ca ei nu au nimic aici. Vor lucra in agricultura si in constructii, dar si pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este sa nu le dati oamenilor totul.

Trebuie sa fiti atenti, daca toata lumea va merge in Marea Britanie, ce veti face? Va puteti permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici si vor fi interesati, evident, de salariile si ajutoarele din Anglia", spune primarul.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#primar rromi Marea Britanie, #rromi Marea Britanie ianuarie, #sate pustii Romania Marea Britanie , #rromi strainatate