Daily Mail: Romanii au acaparat vanzarile de reviste pentru cei fara adapost

Autor: Ana Ilie
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 13:59
5379 citiri
Daily Mail: Romanii au acaparat vanzarile de reviste pentru cei fara adapost

Romanii au acaparat vanzarile de reviste pentru cei fara adapost din Marea Britanie, in unele cazuri fiind implicate chiar grupari tiganesti.

Daca in ultimii 20 de ani, vanzarea revistei Big Issue a fost o modalitate pentru cei saraci de a-si depasi problemele, in ultimii doi ani situatia s-a schimbat, femei din partile sarace ale Europei de Est, cu fuste lungi si baticuri luand locul barbatilor britanici fara adapost, scrie Daily Mail.

Aceasta situatie a fost observata saptamana trecuta, cand acelasi cotidian spunea povestea Firutei Vasile, o romanca ce vinde Big Issue pentru a-si intretine cei patru copii, si a cerut cu succes in justitie ca pe langa celelalte ajutoare sociale de care beneficiaza sa primeasca si ajutor pentru locuinta.

Pentru ca tribunalul a decis ca femeia a platit cu banii proprii revistele pe care le vinde si le vinde cu scopul de a obtine un profit, se poate considera ca este liber profesionista, deci are dreptul la ajutoare de locuinta. Decizia inseamna ca si alti imigranti din Bulgaria si Romania, tari care nu sunt inca membre cu drepturi depline in UE (sic!) pot cere aceste beneficii, la care nu aveau dreptul inainte.

In urma unei anchete Daily Mail, a reiesit ca aproape unul din trei vanzatori de Big Issue - 700 din 2.250 de vanzatori inregistrati in Marea Britanie - sunt romani.

Vanzatorii britanici ai revistei sustin ca unii "tigani" organizeaza grupari care vand revista la scara mare, prezentandu-se la punctele de distributie in masini de lux si intimidand alti vanzatori.

Fondatorul Big Issue, suparat

Fondatorul Big Issue, John Bird, a fost foarte vocal in criticarea deciziei tribunalului in cazul Firutei Vasile, spunand ca organizatia va renunta la vanzatorii care nu au cu adevarat nevoie de acest loc de munca.

"Nu am infiintat Big Issue ca oamenii sa ia ajutoare sociale. Nu am de gand sa stau deoparte si sa vad cum organizatia are o atitudine fara coloana vertebrala fata de saraci. Ar fi ca si cum as renunta la ultimii 20 de ani. Daca auzim ca cineva se apropie de sistemul de ajutoare sociale ii vom da in vileag. Este strigator la cer", a spus acesta.

"In trecut, evreii si indienii primeau oportunitatea de a veni aici si a munci pentru a iesi din saracie. Si o faceau. Insa acum nici gruparile romanesti din Marea Britanie nu pot lucra cu tiganii. II sunam si le spunem: Uite, lucram cu romani, acum, ne puteti ajuta? Si ei ne raspund: Acestia nu sunt romani. Sunt tigani. Asta este problema reala - nimeni nu vrea sa stie de ei", se revolta acesta.

Publicatia britanica da si cateva exemple de romani vanzatori de Big Issue care beneficiaza de ajutoare sociale. In Nottingham, Florina Novice, in varsta de 26 de ani, spune ca ea si famila sa s-au instalat aici in 2008, venind din Arad, unde ea muncea intr-o fabrica de pantofi, pentru 100 de lire sterline lunar. Are trei copii, sotul ei este zugrav si vinde Big Issue de doi ani, asa ca a putut cere ajutoare sociale pentru copiii ei.

Lucia Karpachi, in varsta de 31 de ani, a explicat intr-o engleza rudimentara ca are patru copii, cu varsta de 15, 13, 10 si sase, si un sot in Romania, dar nu primeste ajutoare. In Manchester, romanca Elena a venit acum trei ani cu cele patru fete ale sale, si se declara "foarte fericita" cu slujba sa si ca are "o casa frumoasa". Un alt vanzator din Manchester, Stan Paulica, de 34 de ani, spune ca banii castigati din vanzarea revistei i-au permis sa-si inchirieze o casa impreuna cu sotia si sa-si aduca si fiicele.

Firuta Vasile, precedent nedorit

Saptamana trecuta, o imigranta romanca in Marea Britanie, Firuta Vasile, a castigat, in instanta, dreptul de a primi si ajutor pentru locuinta, desi primeste deja peste 25.000 de lire sterline pe an, ajutor social.

Femeia in varsta de 27 de ani, mama a patru copii, a castigat apelul in procesul intentat statului si i s-au acordat cel putin 2.600 de lire sterline pe an, ajutor pentru locuinta.

Firuta Vasile a explicat ca banii o vor ajuta sa plateasca chiria locuintei cu trei dormitoare, in valoare de 130.000 de lire sterline, unde locuieste impreuna cu copiii sai. Femeia isi castiga existenta vanzand revista Big Issue, creata special pentru a ajuta persoanele fara locuinta, si castiga saptamanal cam 100 de lire sterline.

Ajutoarele pentru locuinta au fost acordate, pana la cazul romancei, altor cetateni romani - sau de alta nationalitate - doar daca indeplinesc trei conditii: fie sunt inregistrati la Ministerul de Interne ca muncind in sectoare specifice precum agricultura sau constructiile, fie au slujbe foarte specializate sau sunt liber profesionisti care au numar de asigurare si sunt inregistrati la fisc.

Firuta Vasile i-a convins pe oficialii britanici sa o includa in a treia categorie, deoarece isi foloseste banii proprii pentru a cumpara revistele, pe care le vine apoi sperand sa faca profit - vanzatorii Big Issue au dreptul sa achizitioneze revistele cu o lira si sa se vanda cu doua, pastrand pentru ei profitul.

Firuta Vasile primeste deja 25.547,60 de lire sterline anual. In fiecare saptamana, femeia primeste 326 de lire sterline reducere de impozit, 60,50 de lire sterline alocatie pentru copii, 49,30 de lire ajutor pentru o persoana cu dizabilitati si 55,50 de lire pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati. Acum are dreptul, saptamanal, si la 160 de litre sterline, desi aceasta suma va ajunge la 50 de lire sterline, intrucat mai are si alte venituri.

Chris Grayling, ministru pentru Piata Muncii, nu este de acord cu decizia tribunalului londonez in cazul romancei: "Nu suntem de acord cu decizia tribunalului. Trebuie sa continuam sa mergem in linie dreapta cu obligatiile noastre nationale si internationale. Cu toate acestea, este absolut necesar sa protejam contribuabilul si sistemul de beneficii sociale de eventualele abuzuri".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#romani Big Issue Marea Britanie, #romani ajutoare sociale Marea Britanie, #ajutoare sociale Anglia romani , #rromi strainatate