Franta pregateste rromilor romani un nou val de expulzari?

Marti, 26 Iulie 2011, ora 15:11
3292 citiri
Franta pregateste rromilor romani un nou val de expulzari?
Foto: L\'Express

La aproape un an de la scandalurile legate de desfiintarea taberelor de rromi din Franta si expluzarea oamenilor in tarile de origine, organizatia Medecins du Monde avertizeaza, intr-un raport publicat marti, ca situatia rromilor continua sa se degradeze.

Organizatia reproseaza Guvernului de la Paris ca ii prezinta pe rromi ca pe o amenintare si incearca, prin aceasta politica restrictiva, sa-si imbunatateasca statisticile in privinta imigratiei ilegale, scrie L'Express.

In 2010, potrivit cifrelor oferite de Ministerul de Interne, peste 9.000 de rromi, dintre cei 15.000 prezenti in Franta, au fost expulzati iar trei sferturi dintre cele 600-700 de tabere ilegale au fost daramate.

De atunci, presiunea si intimidarile politiei au crescut, iar rromii au devenit un fel de tapi ispasitori pentru orice infractiune, scrie Medecins du Monde in document.

Potrivit organizatiei aceasta politica nu a redus numarul rromilor de nationalitate romana sau bulgara care pot, in calitate de cetateni europeni, sa revina liber in Franta dupa ce sunt expulzati.

Franta lupta in zadar cu rromii: Dupa un an de expulzari, sunt la fel de multi

Sursa citata avertizeaza ca un nou val de expulzari ar putea fi pregatit in aceasta vara, informatia fiind obtinuta de catre filialele organizatiei Medecins du Monde din Bordeaux, Lyon, Marsilia sau Strasbourg. Expluzarile repetate ale rromilor, precum si absenta unor variante alternative, "ii condamna pe rromi la conditii precare de viata", mai subliniaza organizatia umanitara.

Locuintele improvizate ale rromilor prezinta numeroase pericole, precum incendii, risc de prabusire, intoxicare sau risc de epidemii.

Potrivit organizatiei, numai opt la suta dintre rromii din Franta au carnet de sanatate si se prezinta la vizitele medicale periodice. 30 la suta dintre copiii de pana la doi ani nu sunt vaccinati DTP, obligatoriu pentru protectia impotriva difteriei si poliomielitei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi romani Franta, #expulzari rromi, #tabere rromi Franta , #rromi strainatate