Ziare.com

Judecatorii din Marea Britanie nu mai au voie sa foloseasca termenul "tigan"

de Camelia Badea
Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 19:24

   

Judecatorii din Marea Britanie nu mai au voie sa foloseasca termenul "tigan"
Judecatorilor din Marea Britanie li se recomanda sa nu mai utilizeze termenul de "tigan" in hotararile pe care le dau, pentru a nu-i ofensa pe mebrii comunitatii rrome, fiind propusa in schimb expresia "membru al comunitatii nomade".

Restrictia a fost introdusa intr-un set de reguli generale care le-a fost furnizat magistratilor cu scopul de a evita orice posibila acuzatie de discriminare, scrie Daily Mail.

Noua reglementare i-a nemultumit insa pe reprezentantii unui ONG britanic. "In Marea Britanie, oamenii sunt mandri sa fie numiti tigani, ei nu se supara pentru ca nu este un termen jignitor. Multi britanici din comunitatea 'romani' sunt mandri de apartenenta lor, asa cum membrii oricarei alte comunitati sunt", a declarat Joseph Jones, secretar al Consiliului Tiganesc.

El spune ca a-i descrie pe tigani drept "membri ai comunitatii nomade" este prea simplist si creeaza confuzii.

Noile reguli le-au fost prezentate magistratilor in cadrul unui ghid intitulat "Tratamentul egal in instanta", in care se recomanda ca judecatorii si avocatii sa "identifice si sa elimine" orice prejudecata personala. In ghid se prezinta o lista intreaga de persoane "dezavantajate din punct de vedere economic si social", care au nevoie de sprijin, dar si de tratament onest, egal cu ceilalti. Pe aceasta lista mai figureaza, printre altii, minoritatile religioase, persoanele cu dizabilitati sau homosexualii.

Citeste mai multe despre rromi strainatate tigani Marea Britanie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1416 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

OK

DAR POATE SA FOLOSEASCA CUVANTUL "JIPO"TOT TIGAN INSEAMNA

 

Dupa cum bate vantul !

In Canada unde dintre cetatenii romani, singurii care mai obtin statutul de refugiat sunt tziganii,acestia nu ezita sa urle pe toate acoperisurile ca sunt tzigani si sunt persecutatzi in Romania. In schimb in Franta, de unde sunt alungatzi se pare ca se fac mici de tot si si-ar vopsi si parul blond doar sa nu fie deportati ?!Interesul poarta fesul !

 

Nu vad nimic ofensator in denumirea de "tigan".

De altfel, chiar si tiganii intre ei se striga tot "tigane". Deci nu cred ca trebuie sa ne mai incurcam cu alte denumiri.

 

Pai chiar asa doctore

pana la urma cine-i prost?
Probabil tot romanul care se incurca-n denumiri,definii s.a.m.d.
Eu am mai vorbit cu tzigani si chiar nu au vre-o problema daca-i apelezi asa.

ABERATILE LIMBALULUI ,,CORECT POLITIC"

Pentru a nu se face referire la sex,steward si steewardesa(stewardess) le-au inlocuit cu ,,flight attendant".
Cuvantul,,pitic" adica,,dwarf" e inlocuit cu ,,person with a vertical challenge" adica ,,persoana cu o provocare pe verticala".
Cat despre articol, cuvantul gipsy se refera la comunitatile de ,,travellers", adica ,,nomazi",populatie originara din Irlanda,Scotia si Tara Galilor,care sub influenta unor tigani veniti de pe continent,au luat modul lor de viata(nomadismul,cresterea cailor,prelucrarea metalelor,,tinking",cersitul,furatul(fura in special scule din santiere si zone izolate).
Si acum inca cateva dintre neroziile limbajului ,,corect politic" cum reiese din articolul original; ,,'The term “gipsy" is generally regarded as pejorative; “member of a travelling community" is likely to be acceptable, but care should be taken and assumptions avoided.’

The manual also warns about using the word ‘British’. It states: ‘Use of the term as a synonym for White, English or Christian is incorrect and unacceptable.’

Other words banned are ‘invalid’, ‘mental handicap’ and ‘wheelchair-bound’. Instead judges should use ‘disabled person’, ‘learning difficulties’ and ‘a wheelchair-user’.

Vor sa interzica cuvantul,,britanic" pentru a desemna un alb,englez sau crestin.Asadar,localnicii albi,europeni,crestini ,nu mai pot fi numiti,,britanici",ca sa nu faca discriminare fata de nenumaratii asiatici(pakistanezi,indieni,sri-lankezi) si africani(nigerieni in special).Se mai inlocuieste cuvantul,,invalid" cu ,,persoana cu disabilitati", ,,handicap mental" cu ,,persoana cu dificultati de invatat" iar ,,om legat de scaunul cu rotile" va fi inlocuit cu ,,persoana ce foloseste scaunul cu rotile".

Mi se pare penibil,de la un capat la celalalt

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor