Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Le Monde: Romania si Bulgaria isi maltrateaza rromii, suntem noi responsabili pentru asta?

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 13:42
4195 citiri
Le Monde: Romania si Bulgaria isi maltrateaza rromii, suntem noi responsabili pentru asta?

Rromii sunt "maltratati" de guvernele din Romania si din Bulgaria, doua tari corupte, potrivit cotidianului francez Le Monde. In contextul expulzarilor rromilor din Hexagon, francezii se intreaba daca sunt ei responsabili pentru maltratarea rromilor de catre autoritatile romane si bulgare.

Intr-un articol amplu despre extinderea Uniunii Europene si a zonei euro, Le Monde scrie despre "pretul bunelor sentimente".

"In loc de 27 si 17, vom trebui sa invatam de acum inainte sa scriem 28 si 18. Pe 1 iulie, Uniunea Europeana va primi un al 28-lea stat, Croatia, in timp ce zona euro este de asteptat sa spuna bun venit, in anul 2014, unui al 18-lea membru, Letonia. In sfarsit, un semn bun, Europa atrage inca! Bucurati-va de eurofili, in timp ce supravietuirea zonei euro este amenintata si legitimitatea Uniunii Europene este contestata", scrie sursa citata.

UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania

Statele care au beneficiat de o politica de libera trecere ori au mintit, ori au fost depasite de adevar, continua Le Monde. Este dat exemplul Romaniei si al Bulgariei, care au aderat la UE in anul 2007 la insistentele Frantei, care voia sa constituie o contrapondere la aliatii presupusi ai Berlinului. Cele doua tari "sunt corupte, isi maltrateaza minoritatile rrome si Europa este neputincioasa".

Europa se confrunta de asemenea cu "deriva autoritara" a Ungariei lui Viktor Orban. Totusi, situatia ar fi fost si mai rea daca aceste tari ar fi ramas in afara Europei, iar acest argument pro-largire este decisiv.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE vor sfarama legitimitatea spatiului Schengen

"Cinici, putem sa ne prefacem indiferenti. Daca ungurii se dedau unui regim autoritar, nu este treaba lor? Daca rromii sunt maltratati de guvernele roman si bulgar, suntem noi responsabili? Daca grecii si cipriotii isi platesc greselile, ce putem face noi acolo? Sa fim egoisti.

Drama lor este a noastra, aceste tari submineaza european: falimentul Greciei a rupt aproape toata zona euro, aderarea Romaniei si Bulgariei se va sfarsi prin sfaramarea legitimitatii spatiului Schengen si al liberei circulatii a persoanelor daca problema rromilor nu este rezolvata. Intrarea noilor membri a privat de legitimitate democratica Comisia Europana, compusa dintr-un comisar pentru fiecare tara. Ea a devenit sindicatul ineficace al micilor state orientale sau insulare. Vedem ca consecintele extinderii nu sunt scuzabile", mai noteaza Le Monde.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#rromi maltratati Romania, #Le Monde rromi romani, #Romania Bulgaria coruptie, #situatie rromi romani Europa, #extindere Uniunea Europeana, #extindere zona euro , #rromi strainatate