MAE, in dialog permanent cu Franta: Se verifica daca drepturile rromilor sunt respectate

Vineri, 10 August 2012, ora 22:45
1723 citiri
MAE, in dialog permanent cu Franta: Se verifica daca drepturile rromilor sunt respectate
Foto: ibtimes.com

MAE, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Paris si a consulatelor sale din Franta, este in dialog permanent cu autoritatile franceze pentru a verifica modul in care se desfasoara repatrierile cetatenilor romani de etnie rroma, a precizat Ministerul de Externe.

Ministerul de Externe se asigura ca drepturile cetatenilor de etnie rroma sunt "respectate".

"Din informatiile detinute, rezulta ca repatrierile sunt voluntare, cu acceptul persoanelor in cauza. MAE reitereaza sustinerea ferma pentru respectarea principiului liberei circulatii a persoanelor in spatiul european", se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

Politia franceza a inceput o ampla operatiune de demolare a taberelor ilegale de rromi, dupa ce Guvernul socialist a promis ca va lua masuri in acest sens, pe motiv de sanatate publica.

Cum au scapat francezii de sute de rromi (Galerie foto)

Joi dimineata au fost demolate doua tabere din apropiere de Lille, unde locuiau circa 200 de rromi. Actiuni similare au avut loc la Paris si in zona orasului Lyon.

Aproximativ 240 de rromi au plecat joi din Lyon cu avionul spre Bucuresti, dupa ce au acceptat voluntar sa se intoarca acasa.

Criticii sustin ca socialistii recurg la aceleasi metode ca fostul presedinte Nicolas Sarkozy.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, a declarat miercuri ca deciziile instantelor de demolare a taberelor vor fi executate "cu fermitate".

Conditiile neigienice din aceste tabere sunt inacceptabile, a mai spus el.

Comisia Europeana, cu ochii pe Franta din cauza expulzarii rromilor romani

Valls a precizat ca politicienii si asociatiile locale au fost sfatuite sa ofere locuinte adecvate grupurilor vulnerabile, precum copii sau femei gravide.

Decizia din 2010 a fostului presedinte Sarkozy de a demola taberele ilegale de rromi si de a-i expulza pe acestia a atras critici dure din partea Comisiei Europene si a unor state membre UE.

Un activist ca pledeaza pentru drepturile rromilor a precizat pentru France 3 ca revenirile voluntare in tarile de origine sunt, de fapt, "expulzari deghizate". Totodata, el a precizat ca sumele pe care rromii le primesc - 300 un adult, 100 un copil - reprezinta o risipa a banului public, deoarece multi se reintorc in Franta.

Desi rromii care ajung in Franta sunt cetateni europeni, majoritatea din Romania si Bulgaria, legea franceza le cere sa aiba un permis de munca sau sa dovedeasca faptul ca dispun de mijloace de a se intretine daca intentioneaza sa stea mai mult de trei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi expatriati Romania, #expulzare rromi romani Franta, #MAE rromi expulzare Franta , #rromi strainatate