Mai multe familii de rromi din Bucuresti au dat peste cap un orasel din SUA, unde au cerut azil politic, pe motiv ca sunt persecutati in Romania

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 18:06
26489 citiri
Mai multe familii de rromi din Bucuresti au dat peste cap un orasel din SUA, unde au cerut azil politic, pe motiv ca sunt persecutati in Romania
Foto: captura wtae.com

Mai multi cetateni romani de etnie rroma creeaza agitatie intr-un orasel din statul american Pennsylvania.

Romanii au intrat ilegal in SUA si au cerut azil politic, pe motiv ca in Bucuresti ar fi persecutati de autoritati. Ei au fost plasati intr-un program special si au ajuns in California, un orasel situat la aproximativ 56 de kilometri de Pittsburgh, spre nemultumirea multor localnici.

Cei mai multi dintre cei aproximativ 40 de romani care s-au mutat in aceasta comunitate in ultimele doua luni nu cunosc bine limba engleza sau nu o cunosc deloc. Nu cunosc obiceiurile americanilor si nu sunt familiarizati cu codurile lor de conduita, scrie Pittsburgh Post Gazette.

Mai mult de 150 de localnici au luat cu asalt consiliul municipal pentru a-si exprima ingrijorarile cu privire la imigrantii romani.

Publicatia citata mentioneaza ca este vorba de membri ai etniei rrome, si nu de etnici romani, si noteaza ca rromii reprezinta o minoritate in multe state europene si adesea sunt victime ale prejudecatilor si discriminarii.

Imigrantii romani din California, Pennsylvania, au fost inclusi intr-un program federal care le permite sa-si gaseasca locuinte temporare, o varianta mai blanda si mai ieftina la a fi tinuti in inchisoare.

Mai multi membri ai comunitatii de mai putin de 7.000 de oameni din orasel s-au aratat indignati de comportamentul noilor lor vecini. Localnicii spun ca acestia arunca gunoiul in zone neamenajate, isi parcheaza neregulamentar masinile si nu respecta legislatia rutiera. Unii sustin ca i-au vazut ucigand pui de gaina si chiar facandu-si nevoile in public.

"Suntem un oras foarte divers, foarte deschis, dar ei nu asimileaza legile noastre. Intelegem faptul ca sunt imigranti. Dar nu este acelasi scenariu ca in cazul bunicilor nostri. Ei nu au venit aici sa provoace haos", spune Pam Duricic, un localnic de 59 de ani care a trait in California toata viata.

Autoritatile locale spun ca nu au fost avertizate cu privire la sosirea romanilor, iar comunicarea cu autoritatile federale pentru asistenta si explicatii se desfasoara cu dificultate.

Oficialii mai precizeaza ca nu au existat cazuri de violenta sau agresiune, imigrantii fiind implicati doar in infractiuni minore pentru care au fost sanctionati, iar amenzile aplicate au fost platite.

Localnicii nu inteleg insa cum au ajuns acestia in comunitatea lor linistita.

"Charleroi nu i-a primit. Brownsville nu i-a primit. Aceasta nu este insorita Californie. Este California, Pennsylvania. Suntem un oras mic. Cum de stie guvernul federal despre noi? Exista Pittsburgh, un oras mare. Exista Maryland, Ohio, Virginia de Vest. Cine a aruncat o sageata pe harta si a nimerit California, Pennsylvania?", se intreaba Janet Bateman, care a locuit in California timp de mai bine de 50 de ani.

Un oficial al Agentiei pentru imigratie si vami (ICE) sustine ca imigrantii sunt cei care au ales sa locuiasca acolo.

Nu toata lumea crede ca ingrijorarile sunt intemeiate.

"Isi spun tigani, isi arunca gunoiul in curte, dar am vorbit cu ei despre acest lucru si au curatat. Cred ca oamenii de aici exagereaza", spune Vito Dentino, agentul imobiliar care le-a inchiriat locuintele.

Imigrantii rromi sustin ca au plecat din Romania din cauza persecutiilor pe criterii etnice.

"Nu ne-am parasit tara pentru ca suntem saraci. Am plecat din cauza rasismului si solicitam azil politic", afirma unul dintre ei.

Dentino si alti localnici spun ca au interactionat cu unii dintre romani si ca acestia le-au lasat o impresie placuta, problema fiind ca ei nu cunosc cultura si obiceiurile americanilor.

Exista chiar propuneri cu privire la adoptarea unor masuri in vederea educarii lor, mai ales in conditiile in care inca 100 de romani ar putea ajunge in California in urmatoarele luni.

Altii sustin ca suspiciunile sunt nascute din teama si ignoranta.

"Nu am nicio problema cu ei. Ii salut. Aceasta este o comunitate. Haideti sa fim oameni. Nu este un proces rapid", spune localnica Lisa Buday, in varsta de 50 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani etnie roma California Pennsylvania, #imigranti romani SUA , #rromi strainatate