Presa franceza, despre rromi: De ce vin acestia in Franta?

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:35
5454 citiri
Presa franceza, despre rromi: De ce vin acestia in Franta?
Foto: journalmural.com

Presa franceza acorda spatii importante subiectului rromilor din Franta, vorbind despre prezenta si numarul acestora pe teritoriul tarii, dar si despre expulzarea lor, in contextul vizitei ministrului de Interne francez in Romania.

"De ce vin rromii in Franta? De ce, odata expulzati, se reintorc acestia?", intreaba postul de televiziune TF1.

Ministrul francez de Interne: Rromii trebuie integrati in tarile de origine

Acesta difuzeaza un reportaj, in care este prezentata problema rromilor. Jurnalistul Julien Beaumont face o vizita intr-un sat de rromi din Romania, si se intalneste cu acele familii care, "in ciuda multiplelor expulzari din Franta, nu iau in considerare ramanerea in Romania". Din motive financiare, completeaza sursa citata, dar mai ales pentru ca, "evident, nu se face nimic pentru retinerea lor in Romania, o tara din care se simt exclusi".

Masinile care sunt inmatriculate in Franta, povestile despre expulzarile si revenirile pe teritoriul francez, banii castigati din cersit sau conditiile de viata ale rromilor sunt alte subiecte ale reportajului. TF1 noteaza ca in Romania traiesc doua milioane de rromi.

Intr-un alt reportaj, este prezentat un tanar rrom expulzat in ciuda faptului ca isi gasise un loc de munca in Franta, dar se relateaza si despre dificultatea rromilor de a se integra pe piata muncii.

Liberation titreaza declaratia presedintelui Traian Basescu, de miercuri, care a spus ca Romania "nu persecuta niciun cetatean de pe teritoriul sau".

Basescu, ministrilor francezi: Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei (Video)

Totodata Basescu a spus ca este pregatit de "o colaborare totala" cu Franta, dar a respins afirmatiile ministrului de Interne Manuel Valls, potrivit caruia rromii sunt "persecutati" in Romania.

Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, ministrilor francezi de Interne si Afaceri Europene ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de persecutarea populatiei de etnie roma", Basescu precizand: "Romania nu-si persecuta niciun cetatean de pe teritoriul ei".

"In problema rromilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv la retrimiterea de politisti in Franta", a spus presedintele Basescu, la primirea celor doi ministri francezi. Romania a trimis deja politisti care sa-i ajute pe colegii francezi sa dezmembreze retelele criminale romane care opereaza in acea tara.

"Dar nu putem accepta formulari de genul 'Romania persecuta populatiile de etnie rroma'. Vreau sa stiti ca Romania nu isi persecuta niciun cetatean de pe teritoriul ei", a adaugat Traian Basescu, facand referire la declaratiile lui Manuel Valls.

Ministrul francez de Interne, despre rromi: Franta nu poate primi toata mizeria din Europa

Acesta a spus, marti, inainte de plecarea spre Romania, ca "astazi, nu ne putem permite sa primim toate populatiile care sunt adeseori damnate pe Pamant, care sunt persecutate in tarile lor, care sunt discriminate".

Valls a spus ca "toata lumea trebuie sa isi asume responsabilitatile sale". "Suntem convinsi de bunavointa dumneavoastra, cea a autoritatilor romane, de a investi in problemele integrarii rromilor", a adaugat ministrul, pledand in favoarea "solutiilor concrete, fara stigmatizari".

Organizatia Amnesty International a facut un apel care Franta si Romania sa fixeze un termen expulzarilor fortate ale rromilor, in contextul vizitei celor doi ministri francezi la Bucuresti, noteaza Le Nouvel Observateur. Cei doi au vrut sa convinga autoritatile de la Bucuresti sa amelioreze conditiile de trai ale rromilor pe teritoriul Romaniei.

Viviane Reding: Situatia juridica a rromilor din Franta s-a ameliorat

"In toata Europa, rromii sunt victimele expulzarilor fortate. Ei sunt privati, de fapt, de drepturile fundamentale, de locuinta, sanatate si educatie", a declarat John Dalhuisen, director al programului din Europa si Asia Centrala al Amnesty International.

"Expulzarile fortate sunt ilegale si constituie o violare a drepturilor omului. Este timpul ca Romania si Franta, membre ale Uniunii Europene, sa inceteze aceasta practica", a adaugat acesta.

De la inceputul verii, operatiunile de dezmembrare a taberelor ilegale s-au intensificat, in Franta, in ciuda faptului ca stanga a ajuns la putere, reprezentantii sai denuntand aceste practici din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy. In ultimele trei luni, circa 7.000 de rromi au fost expulzati din Franta. Populatia rromilor din aceasta este estimata de organizatii la circa 15.000 de persoane.

Protest al rromilor la Guvern: Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!

Versiunea in limba franceza a televiziunii Euronews transmite ca rromii au protestat la Bucuresti, denuntand atitudinea Frantei. Circa 200 de membri ai comunitatii rrome au manifestat in fata Guvernului de la Bucuresti, denuntand inmultirea expulzarilor din Hexagon.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#rromi Franta, #presa franceza rromi, #rromi romani Franta, #problema rromi Franta, #expulzare rromi Franta , #rromi strainatate