Romani evacuati din Franta, pentru ca ocupau ilegal trei locuinte

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 21:26
2096 citiri
Romani evacuati din Franta, pentru ca ocupau ilegal trei locuinte
Foto: Arhiva

Aproximativ 30 de romani au fost evacuati marti din trei locuinte pe care le ocupau in mod ilegal, de mai multe luni, pe Rue du Canal Saint-Martin, la Rennes, si urmau sa fie cazati marti seara la un hotel.

Ei au inceput sa care diverse obiecte, saltele si jucarii cu ajutorul unor roabe si carucioare, dupa ce au aflat ca urmau sa fie evacuati in urma unei plangeri depuse de municipalitate pentru ocuparea ilegala a doua apartamente apartinand Primariei Rennes si unei case private. "Politistii au expulzat deja o familie (marti) dimineata si urmeaza sa vina (marti) dupa-amiaza sa ii dea afara si pe ceilalti", a declarat Carole Bohanne, o activista din cadrul asociatiei Droit au logement (Dal), relateaza portalul Maville.com intr-un reportaj.

"Ne pot expulza si din Franta?", o intreaba Claudia, o tanara care nu vede cu un ochi si care are un copil bolnav. "Da. Dupa trei luni de sedere trebuie sa faci dovada ca ai o locuinta si resurse sau stai ilegal", ii raspunde Carole. "Am venit acum doua luni. In Romania nu avem serviciu, iar casa ne-a fost distrusa de inundatii. La Rennes, cineva ne-a spus ca exista o locuinta in care putem locui (ilegal), pe Rue du Canal Saint-Martin", spune Claudia.

"Aici sunt multe case ocupate si reocupate ilegal de mai multi ani. Este un adevarat cartier romanesc", a declarat Carole pentru portal. Romanii vin si pleaca de ceva timp, confirma o vecina. "Ii toleram pana cand nu vom mai putea", declara ea, negand ca ar fi vorba despre "probleme de coabitare" sau zgomote.

"Sunt tot mai numerosi. Eu traiesc aici de 50 de ani. Era un cartier mic si linistit, in care toata lumea muncea", continua ea. "De ce sunt lasati sa intre in Franta? Nu inteleg. In fine, este trist sa vezi atata mizarie", mai spune vecina.

"Erau un pic cam zgomotosi. Dar nu erau probleme. Copiii veneau sa bea ceai aici", declara Lenaig, la Galeria "Bon accueil", in apropierea celor doua locuinte ocupate ilegal. Un alt pensionar spune ca nu stie ce sa mai creada. "Saracii oameni, este o nefericire. Problema este ca fac ca acasa. Au dreptul sa aiba un adapost. Dar exista limita. Iar noi nu mai putem sa ii ajutam. Este bine ca ii sustin asociatiile, dar ii incurajeaza in acelasi timp", este el de parere.

Aproximativ 20 de politisti au sosit marti dupa-amiaza in cartier, iar evacuarea a avut loc fara incidente. Locuintele ocupate ilegal sunt goale, iar intrarile sigilate. Pe aceeasi strada a mai ramas o singura locuinta ocupata ilegal. Prefectura a cazat jumatate dintre familiile evacuate la un hotel, o masura provizorie, timp de trei seri. "Dupa? Ii asteapta strada", declara Carole Bohanne. Ceilalti romani s-au instalat in alt loc, la cort. Unii dintre ei au gasit, potrivit Dal, alta casa pe care sa o ocupe ilegal.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#rromi evacuati Franta, #romani evacuati Franta , #rromi strainatate