Rromii de origine romana au inceput sa fie evacuati din Franta

Sambata, 07 August 2010, ora 17:01
2435 citiri
Rromii de origine romana au inceput sa fie evacuati din Franta
Foto: Arhiva

Politia franceza a evacuat, vineri, prima dintre cele 300 de tabere in care locuiesc ilegal rromi de origine romana, iar oficialii din Hexagon ameninta Romania cu taierea unor fonduri europene in cazul in care nu face eforturi sa ii integreze pe rromi.

"Nu mai suport sa vad trafic cu oameni pe strazile noastre si nici copii, batrani sau saraci fortati sa cerseasca sau sa comita delicte", a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, citat de "Le Parisien" si preluat de Adevarul.

Oficialul a avertizat intr-o alta declaratie, pentru "Deutsche Welle", ca Romania va plati pentru "neintegrarea" rromilor cu pierderea fondurilor europene, "Franta nu intentioneaza sa primeasca 2,5 milioane de rromi din Romania", a mai adaugat Lellouche spunand ca Parisul face presiuni asupra Bucurestiului pentru a rezolva problema tiganilor care fura si cersesc in vestul Europei.

Pe de alta parte, presedintele Nicolas Sarkozy a afirmat ca numai nomazii in cazul carora se dovedeste ca au comis delicte vor fi "repatriati aproape imediat" - cel mai probabil catre Romania (tara din care provin cei mai multi) sau Bulgaria (locul doi ca numar de rromi ajunsi in Franta), scrie si Gandul.

O sanctiune si mai grava anuntata de Sarkozy este retragerea cetateniei franceze, in cazul celor care au dobandit-o in ultimii ani, daca se fac vinovati de acte de violenta care ameninta viata unui politist sau a altui reprezentant al autoritatii statului francez.

Desi o campanie impotriva nomazilor era in pregatire de mai multe luni, declansarea ei a fost grabita de o incaierare de saptamana trecuta, din Saint-Aignon, orasel de pe Valea Loirei. Rromii au atacat ofiteri de politie, dupa ce un om al legii l-a impuscat mortal pe unul dintre ei, care nu a oprit la un punct de control.

Potrivit unui sondaj publicat de "Le Figaro", 70% din francezi sunt de acord cu retragerea cetateniei strainilor care agreseaza politisti sau jandarmi. Peste jumatate dintre cei intervievati sunt de acord cu condamnarea la inchisoare a parintilor minorilor straini care au comis infractiuni. Desfiintarea taberelor de rromi are sustinerea a aproape 80% din francezi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#rromi Franta, #evacuare rromi Franta, #retragere cetatenie rromi Franta , #rromi strainatate