Rromii, "un esec european": UE este incapabila sa gestioneze consecintele dezastrului roman

Marti, 05 Februarie 2013, ora 20:54
5500 citiri
Rromii, "un esec european": UE este incapabila sa gestioneze consecintele dezastrului roman
Foto: Gongashan

Rromii reprezinta un subiect constant de discutie in Franta si in presa franceza, fiind numiti "un esec european", iar in acelasi context este pusa sub semnul intrebarii capacitatea Uniunii Europene de a gestiona "consecintele dezastrului romanesc".

Intr-un articol publicat in revista franceza Causeur, autorul Alain Chotil-Fani scrie ca "romanii au sosit", descriind o discutie cu un coleg de-al sau, pe tema rromilor care isi incropeau baraci in conditii precare, direct pe iarba, printre locuintele francezilor.

Autorul francez reda felul in care rromii isi instaleaza tabara, in ciuda vantului, a zapezii sau a frigului, dar si in care acestia cersesc - femei cu copii in brate care implora acte de caritate in fata brutariei din colt, precum si invalizi "cu un zambet stirb", care trec printre soferi impasibili, la semafoare.

"Cunosc un pic Romania. Incerc sa le explic colegilor mei cum sunt raniti romanii cand sunt confundati cu tiganii. Cu toate acestea stiu ca aceasta asimilare, atat de uzuala in Franta, nu este falsa (adesea tiganii sunt cetatenii din Romania), nici rau intentionata (pentru noi, 'tigan' nu este un termen peiorativ). Insa este important de inteles ca cuvintele nu au acelasi sens aici si acolo", noteaza Chotil-Fani.

Statul roman nu se misca, este blocat, este defectuos prin insasi esenta sa

Unele dintre aspectele problemei, cu toate acestea, trebuie sa fie clare, continua acesta. Rromii sunt cetateni europeni. Acest lucru inseamna ca poseda drepturi si fac subiectul unor indatoriri. Ghinionul discutiilor obisnuite este de a le recunoaste doar drepturile (la libertate, la diferenta culturala) sau doar indatoririle. Astfel, ei raman rromi inainte de a fi cetateni, iar acesti cetateni de ocazie sunt prea des victimele alese de multe retele mafiote, scrie sursa citata.

"Tara lor de origine le poate oferi o solutie pentru aceasta conditie mizerabila? Raspunsul este nu. Statul roman nu se misca. Este blocat, insa nu dintr-un accident momentan, cum se poate intampla in toate democratiile. Este defectuos prin insasi esenta sa. La peste 20 de ani de la cadera Zidului Berlinului, Romania ramane la coada Europei, se epuizeaza in jocuri politice complicate si, in ciuda saraciei sale, nu profita de ajutorul financiar international.

Cetatenii tarii au plecat si o imensitate de nationalitati, luate impreuna, nu formeaza o societate civila. Romanii insusi ofera un spectacol dezolant, iar niciun proiect colectiv n-a putut aparea in timpul celor doua decenii de dupa Ceausescu", a mai scris autorul articolului.

Interminabila "tranzitie post-comunista" din Romania genereaza coruptie si clientelism politic, fara sa se vada niciun fel de iesire onorabila. Mostenitorii epocii blestemate continua sa-si dispute parghiile puterii, prin campanii ingrozitoare orchestrate de o presa la ordine, se mai arata in articol.

Problema actuala a rromilor, dureros exportata in Occident si aproape totdeauna prost formulata, vine de acolo. Problema rromilor o pune pe cea a democratiei din Romania. Prin ricoseu, ea stropeste Europa.

"Ne putem teme ca umbra tiganilor va bantui mult timp mica padure de langa biroul meu, iar rromii vor continua sa cutreiere Europa, cu astfel de spectre evazive ale lui Marx", se incheie articolul.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#rromi esec european, #Franta situatie rromi, #UE situatie rromi Romania, #rromi Romania Europa , #rromi strainatate