The Guardian: Rromii, brand de promovare al Romaniei

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 16:57
2857 citiri
The Guardian: Rromii, brand de promovare al Romaniei

In cazul in care rromii ar putea fi vazuti ca un bun national, nu in ultimul rand in termeni de forta de munca in viitor, intr-o tara cu o populatie in declin, probabil, statul roman si-ar da seama ca ar fi in interesul tuturor sa investeasca in integrarea rromilor, mai degraba decat sa ii ignore, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Jurnalistul Rupert Wolfe-Murray scrie un editorial, in The Guardian, in care sustine ca intentia deputatului PD-L, Silviu Prigoana, de a schimba denumirea rromilor in tigani a deschis cutia Pandorei, iar de acolo au iesit prejudecatile si frustrarile noastre.

"Silviu Prigoana a propus ca denumirea de rrom sa fie inlocuita cu tigan, un cuvant care provine din greaca si inseamna "de neatins". Guvernul roman a trimis propunerea la Parlament si initiativa are si sustinerea presedintelui Traian Basescu. De ce a devenit asta o problema politica atat de importanta? Raspunsul sta in sentimentul identitatii nationale a romanilor.

Romanii sunt mandri de istoria lor si sustin ca sunt o insula latina intr-o mare de slavi. Fiecare copil este invatat ca este descendent al colonistilor care au ramas in urma dupa ce legiunile Romei s-au retras din Dacia, ultima mare cucerire a Imperiului Roman. Cuvantul Romania a fost inventat in secolul XIX-lea cand natiunea balcanica si-a castigat independenta. Cuvantul Romania este simbolic legat de orasul de la Roma", scrie acesta.

Jurnalistul britanic merge mai departe si scrie ca peste 1,5 milioane de rromi, care constituie cea mai mare comunitate minoritara din Romania, sunt marginalizati, nu beneficiaza de serviciile publice si nu le sunt recunoscute drepturile.

"Romania a fost remarcabil de imuna la cresterea populismului si a politicilor anti-imigratie din Europa. Desi nationalismul a fost puternic in anii 1990, partidele extremiste din Romania au fost impartite, ridiculizate si scoase din Parlament la ultimele alegeri din 2008.

Comparativ cu Ungaria, o tara vecina, unde partidul Jobbik a castigat recent 47 de locuri in Parlament, pe baza de retoricii anti-rromi, Romania poate parea destul de moderata. Dar aceasta propunere de schimbare a numelui ar putea deschide o cutie a Pandorei care va aduce la suprafata frustrari latente in calmul relativ a societatii romanesti - mai ales la scurt timp dupa ce Sarkozy a expulzat mii de rromi de la locurile de campare ilegale, din Franta", mai sustine acesta.

Rupert Wolfe-Murray mai crede ca Romania ar putea transforma aceasta situatie in una favorabila, daca si-ar schimba abordarea.

"Daca romanii ar aprecia faptul ca Romania este o tara multi-etnica, cu minoritati de mari dimensiuni (inclusiv o minoritate maghiara mare), si-ar da seama ca exista o putere in diversitate. Iar din istoria acestor minoritati ar putea tese o tehnica de consolidare a brandului tarii", conchide acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#rromi tigani The Guardian, #rromi bun national , #rromi strainatate