Un supermarket din Franta interzice accesul rromilor

Luni, 09 August 2010, ora 14:33
2788 citiri
Un supermarket din Franta interzice accesul rromilor

Supermarketul Super U, din La Rochelle, port din sud-vestul Frantei, a interzis accesul rromilor, iar acestia trebuie sa mearga la cumparaturi in alte magazine, scrie cotidianul Sud Ouest, care citeaza marturia unui rrom roman, Petrica, dintr-o comunitate amenintata cu evacuarea saptamana aceasta.

Mai multe familii de rromi romani - in total circa 60 de persoane - traiesc de zece luni in conditii extrem de precare in apropiere de La Rochelle. Tabara lor improvizata, instalata din noiembrie, nu are electricitate sau apa. Aici rromii au suportat rigorile iernii, ploile puternice din primavara sau caldura verii. Timp de zece luni, nimeni nu s-a ocupat de ei si dintr-odata e o agitatie generala - justitia judeca, prefectura convoaca reuniuni, fortele de ordine de pregatesc. Prefectura i-ar putea expulza saptamana aceasta, scrie cotidianul Sud Ouest.

Primele doua familii de rromi au venit in La Rochelle in vara anului 2009. Expulzate din Angoulins, localitate din sud, si-au gasit refugiu in est, intr-o padure din Dompierre-sur-Mer, unde li s-au alaturat si alte familii de rromi. Terenul este proprietatea departamentului si se invecineaza cu o zona inverzita unde oamenii vin sa se plimbe, sa faca jogging sau sa pescuiasca. "Oamenii se plang", spune Jean-Louis Frot, un oficial local, desi recunoaste ca "nu a fost semnalat niciun incident".

"Ati putea trai cu 200 de euro lunar?"

Familiile se inghesuie in rulote vechi. "Nu ne plangem, tot mai bine e aici. Acolo (in Romania - n.r.) nu e loc pentru noi, nu e de munca. Cand gasim ceva, se plateste cu 200 de euro pe luna. Ati putea trai cu 200 de euro pe luna?", spune surazator Petrica, unul dintre membrii comunitatii rrome.

Intrebat cum isi castiga existenta in Franta, Petrica spune ca rromii sunt ajutati de asociatii, cersesc sau isi mai gasesc cand si cand de munca la negru. "Dar asta nu trebuie s-o spun", adauga interlocutorul rrom. El spune ca de cand s-au stabilit in La Rochelle, rromii nu au avut probleme. "Cu exceptia administratorului de la Super U, care refuza sa ne lase sa intram. Asa ca ne facem cumparaturile in alta parte", a declarat romanul.

Petrica nu a auzit de faimosul discurs al sefului statului de la Grenoble. Nu stie ca Nicolas Sarkozy i-a promovat pe rromi la rangul de tapi ispasitori si, prin urmare, a dat ordin sa fie inchise 300 de tabere in urmatoarele trei luni, scrie Sud Ouest. "Este rasism", comenteaza indignat Petrica atunci cand este pus la curent cu actualitatea. "Nu au dreptul! Suntem romani, cetateni europeni. Pentru noi, Franta inseamna libertate, egalitate, fraternitate", a declarat Petrica ziaristului de la publicatia regionala franceza.

Verificati de prefectura

Prefectura i-a verificat, mai scrie cotidianul, si toti sunt in regula. Insa masina administrativa s-a pus pe treaba la inceputul lunii iulie. Consiliul general a sesizat tribunalul de mare instanta de la Rochelle, care a ordonat evacuarea taberei din motive de igiena si salubritate. Ordonanta justitiei a fost notificata la 27 iulie, iar prefectul a comunicat la 6 august ca este gata sa puna in aplicare decizia justitiei, in caz ca este nevoie de interventia in forta, scrie Sud Ouest.

O parte dintre romani vor accepta sa se intoarca in tara avand in buzunar ajutorul umanitar acordat cu aceasta ocazie - 153 de euro de adult, 46 de euro de copil. Apoi vor reveni, in cateva saptamani, potrivit Sud Ouest. Ceilalti, daca vor parasi locul, o vor face pentru a-si stabili caravanele in alta parte. "Nimeni nu vrea sa plece...", confirma Petrica.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#rromi Franta, #tigani Franta, #romani rromi Franta , #rromi strainatate