Planurile secrete din spatele politicii lui Vladimir Putin

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:41
6484 citiri
Planurile secrete din spatele politicii lui Vladimir Putin

Cand a ajuns presedintele SUA, Barack Obama a declarat ca vrea sa dea sansa unui nou inceput relatiilor dintre SUA si Rusia, care, in timpul predecesorului sau, George W. Bush fusesera destul de reci. S-a intamplat exact invers decat a promis Obama.

Astazi nu mai exista nicio amintire din acel "nou inceput". Mai mult, aceste relatii se afla intr-o fundatura, si nu numai din cauza crizei din Siria.

Michael Luddwig, jurnalist la Frankfurter Allgemeine Zeitung, enumara cateva dintre problemele care stau in calea reconcilierii dintre cele doua tari. Jurnalistul pune in capul listei discutiile controversate legate de reducerea arsenalului nuclear, noteaza Deutsche Welle.

Cand Dmitri Medvedev a fost presedinte, Rusia si-a aratat disponibilitatea de a reduce numarul armelor nucleare strategice, iar asta, in viziunea lui Obama, putea fi un nou inceput pentru o lume fara arme nucleare.

Numai ca, dupa Medvedev, in fotoliul prezidential de la Kremlin s-a reasezat Vladimir Putin, iar acesta nu prea este dornic sa respecte acel angajament parafat sub numele de START 2.

Conform presedintelui rus, un potential nuclear ridicat este o garantie pentru siguranta statului rus. In afara de asta, politicienii de la Moscova sunt convinsi ca acum este momentul ca Rusia sa-si intinereasca dotarile armate destul de invechite, continua jurnalistul citat.

Putin isi face si alte calcule. El incearca sa limiteze suprematia militaro-tehnologhica a SUA, mizand foarte mult pe discutiile lansate in jurul scutului antiracheta. Aceasta disputa este varful de lance al propagandei antiamericane si antioccidentale.

Insa, in acest caz, nu este vorba de propaganda. Politica externa a lui Putin arata ca Rusia se indeparteaza din ce in ce mai mult de Occident, mergand sa dea mana cu Beijingul si sa-si intareasca pozitiile in spatiul ex-sovietic.

In urma cu cativa ani, Putin a propus creearea unei zone de tranzactii libere cu UE, care sa se intinda de la Lisabona la Vladivostok, insa propunerea sa nu a primit niciun raspuns din partea Uniunii, ceea ce a fost decisiv pentru actiunile viitoare ale liderului de la Kremlin. Asta deoarece Occidentul nu isi poate imagina existenta unei zone comerciale libere, in care sa fie partener cu o tara care infradeste drepturile cetatenesti si subjuga economia nationala, mai spune Ludwig.

Reintegrarea "fostilor"

Exista semnale ca readucerea vechilor republici sovietice sub umbrela Kremlinului a devenit prioritara pentru Vladimir Putin. Se vorbeste ca uniunea vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan va fi marita intr-o unine vamala euro-asiatica. Putin intentioneaza sa atraga aici si Kirgastan si Tadjikistan.

In ceea ce priveste relatia cu Ucraina, presedintele rus foloseste metoda pumnului in gura, pentru a taia calea Kievului spre UE.

Privirea Rusiei spre Asia Centrala are cateva teluri. Sub acoperirea integrarii economice, Rusia vrea sa reintegreze politic regiunea sub umbrela Moscovei. Putin spera ca in acest fel va avea mai multe posibilitati de reactie in fata eventualelor pericole, rezultate din retragerea americanilor si partenerilor acestora din Afganistan.

Rusii se tem ca Afganistanul va deveni un centru mondial al drogurilor, iar aici va fi o pepiniera importanta de teroristi, care vor opera in lumea intreaga. In acelasi timp, Rusia incearca sa impiedice stationarea trupelor americane in Asia Centrala, dupa retragerea acestora din Afganistan, continua autorul.

In acest moment, Rusia nu cauta o colaborare cu americanii, e clar. Este clar, de asemenea, ca, in ciuda tuturor asigurarilor de prietenie, Rusia vrea sa limiteze influenta politco- militara a Chinei in aceasta regiune bogata in resurse. In acest sens, nu este sigur ca statele centrasiatice si conducatorii lor nu se inchina ambitiior politice ale lui Putin.

Siria si atacul cu arme chimice al regimului Assad a devenit noul mar al discordiei. De la inceput, Rusia a privit cu scepticism revoltele din lumea araba, temandu-se ca nu cumva acestea sa fie un exemplu pentru tarile din Eurasia.

Acum Moscova sustine ca a avut dreptate si se delecteaza cu greutatile pe care le intampina Obama din cauza Siriei. In urma cu un an, Obama a propus ca armele chimice al Damascului sa fie supuse controlului international. Rusia nu a reactionat deloc. Semn ca Putin este maestru in astfel de jocuri, conchide Michael Ludwig.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Putin Rusia politica, #relatii SUA Rusia, #barack obama rusia putin, #criza Siria Rusia SUA , #Vladimir Putin
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Interesant articol! Evident ca Rusia nu se impaca cu pierderea unei
S
Stan
rank 1