Ce i-a deranjat pe ultrasii care au distrus centrul Capitalei

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 23:57
7968 citiri
Ce i-a deranjat pe ultrasii care au distrus centrul Capitalei

Veniti la un protest cu iz politic si social, ultrasii din galeriile Stelei si ai lui Dinamo au transformat manifestul de la Universitate intr-o adevarata revolta soldata cu numeroase victime.

Reprezentantii factiunilor dure din galeriile Stelei si a lui Dinamo si-au unit fortele si au facut din centrul Capitalei un adevarat camp de lupta.

Cum apartenentele lor politice si sociale sunt aproape nule, ce i-a suparat totusi pe cei care au demonstrat limitele Jandarmeriei Romane?

Modificarea Legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive pare a fi cel mai potrivit raspuns in conditiile date.

La inceputul acestui an, presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea legii, modificarile fiind facute la propunerea deputatului PDL Alin Trasculescu.

Noua varianta a legii prevede masuri mult mai dure impotriva celor care savarsesc fapte de violenta pe stadioanele din Romania, iar acest lucru i-a scos din sarite pe liderii factiunilor dure din galeriile bucurestene.

Acestia au amenintat cu proteste dure inca de la inceputul acestui an, dar, cum Liga 1 este intrerupta pana la finalul lunii februarie, manifestatia de la Universitate s-a dovedit a fi modul cel mai bun pentru a-si exprima nemultumirea. Asa cum stiu ei si cum au demonstrat si in alte situatii, pe stadioane sau in preajma lor, folosind forta.

A treia zi de proteste. Romania, cuprinsa de spiritul revolutionar!

Ce pedepse prevede noua varianta a Legii 4:

1. Patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept, prin orice mijloace, pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la un an la 2 ani.

2. Daca intrarea pe suprafata de joc este insotita sau urmata de acte de agresiune sau violenta fizica, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 2 ani si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.

3. Confectionarea, detinerea, incercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice alta operatiune fara drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, in incinta arenei sportive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani.

Cand isi unesc ultrasii fortele

Alianta pe care suporterii factiunilor dure din galeriei Stelei si a lui Dinamo au facut-o nu este un lucru nou. Un protest impotriva "Legii Dragomir", ce-i drept mult mai pasnic, a avut loc si in 2007, cand ultrasii mai multor grupari din tara au marsaluit impotriva promulgarii legii in prima varianta, care a fost in vigoare pana la inceputul acestui an.

Ultrasii mai uita de rivalitate si in momentul in care membri marcanti ai factiunilor mor sau sunt implicati in accidente grave.

Jandarmii si jurnalistii, principalii inamici

In istoria incidentelor pe care ultrasii le-au provocat, jandarmii si jurnalistii au avut cel mai mult de suferit.

In 2008, inaintea meciului dintre Universitatea Cluj si CFR, un cameraman al Jandarmierie a fost batut cu violenta, suferind traumatisme cranio-cerebrale severe, o ruptura de piramida nazala. Totodata, el s-a ales si cu cateva coaste fracturate.

De altfel, la meciurile de fotbal din Liga 1, jandarmii stau in afara stadioanelor. Acest lucru se intampla la dorinta ultrasilor, care, pur si simplu, nu suporta sa-i vada pe jandarmi in fata lor. Fortele de ordine intervin doar in cazul in care incidentele din tribune sunt extrem de grave, dar de cele mai multe ori cu tardivitate.

Un alt incident violent s-a petrecut si in mai 2007, inaintea unui meci dintre Steaua si Dinamo, cand un cameraman TVR a fost batut cu lantul de un suporter al "ros-albastrilor", poreclit "Tweety".

Si in cadrul incidentelor care au avut loc duminica seara mai multi jurnalisti si jandarmi au fost agresati de ultrasi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#incidente capitala, #ultrasi steaua dinamo, #protest Universitate , #Steaua
Comentarii
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Sa fie clar; cei care provoaca distrugeri trebuiesc pedepsiti.
Poza Te-o
Te-o
rank 5