Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patriciu scapa de inchisoare in dosarul Rompetrol: M-am stiut nevinovat!

Marti, 28 August 2012, ora 15:07
11049 citiri
Patriciu scapa de inchisoare in dosarul Rompetrol: M-am stiut nevinovat!
Foto: Arhiva

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat in dosarul Rompetrol, in care era acuzat de infractiuni economice, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital.

Si ceilalti inculpati in dosarul Rompetrol au fost achitati. Procurorii au atacat deja decizia luata de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti, iar verdictul final va fi dat de Inalta Curte.

"Eu dintotdeauna ma stiu nevinovat si de aceea cred ca este normal ceea ce s-a intamplat. Procurorii isi fac meseria cum inteleg. Nu cred ca in continuare se va decide altceva, pentru ca stiu ca sunt nevinovat. Cu siguranta si cei 11 sunt la fel de nevinovati.

A fost o poveste urata, pe care nu are sens sa o comentam acum. Sunt convins ca politica nu a avut de a face cu solutionarea cauzei", a spus Patriciu, la Realitatea TV.

La randul sau, avocatul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Budusan, a declarat, pentru Mediafax, ca achitarea clientului sau in dosarul Rompetrol este o solutie care putea fi anticipata, fiind prefigurata de hotarari anterioare in acest caz.

In opinia avocatului, mai multe decizii ale instantelor romanesti date in dosarul Rompetrol sau in legatura cu acesta au prefigurat achitarea clientului sau. Budusan a enumerat, astfel, respingerea propunerii de arestare preventiva, ridicarea unor sechestre si cenzurarea unor interceptari ale SRI.

Budusan, care nu s-a aratat surprins de achitare, a mai spus ca decizia de marti a TB este legala.

Povestea dosarului Rompetrol

La termenul din 18 iunie, procurorul de sedinta a cerut judecatorilor condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsa maxima prevazuta de lege: 20 de ani de inchisoare.

Dinu Patriciu a fost acuzat de sapte infractiuni economice, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital. Pentru aceste infractiuni, legea prevede o pedeapsa intre 10 si 20 de ani, iar procurorii au cerut pedeapsa maxima.

Procurorii mai cereau si sechestru pe 9 milioane de euro din averea lui Dinu Patricu si a altui inculpat din dosarul Rompetrol pentru recuperarea unui prejudiciu cauzat de spalare de bani. De altfel, cuantumul total al prejudiciului din dosar este estimat de catre procurori la 85.000.000 de euro.

Lui Patriciu i s-a imputat si incercarea de a zadarnici urmarirea penala si constituirea unui grup infractional organizat.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. De asemenea, Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Lui Florin Iulian Aldea ii este imputata complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Un alt inculpat in dosarul Rompetrol, Cerasela Elena Rus, este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional. Aceleasi acuzatii i se aduc si lui Claudiu Simulescu, dar si lui Sorin Pantis.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizarea infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Ultimul inculpat trimis in judecata in acest caz este Gabriela Victoria Anghelache, acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Patriciu achitat Rompetrol, #Dinu Patriciu proces Rompetrol, #Patriciu recurs Rompetrol , #Rompetrol