Patriciu a avut dreptate? Benzina, 6 lei pe litru

Luni, 19 Mai 2008, ora 20:33
6255 citiri
Patriciu a avut dreptate? Benzina, 6 lei pe litru

Acum cateva luni controversatul om de afaceri Dinu Patriciu previziona ca litrul de benzina va ajunge in curand la 5 lei, iar in acel moment foarte multi analisti au sarit ca arsi: "este o aberatie". Dar iata ca in prezent litrul de benzina a depasit deja nivelul de 4 lei pe litru si se apropie vertiginos de pragul de 5 lei, tintind pragul de 6 lei litrul.

Benzina cea mai scumpa a ajuns deja la pretul de 4,7 lei, iar sperante de ieftinire nu prea sunt. Barilul de petrol bate in fiecare saptamana noi recorduri in ceea ce priveste pretul, nivelul de 127 dolari fiind deja atacat.

Oficiali de la OPEC au anuntat ca nivelul exporturilor de titei nu va creste, iar Iranul a amenintat chiar ca va scadea productiar. Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului, al patrulea mare producator de petrol la nivel mondial, a declarat ca expertii examineaza in prezent o propunere legata de reducerea productiei de titei.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol la nivel mondial, in 2008, ca urmare a preturilor ridicate si a problemelor economice din Statele Unite si alte regiuni.

De altfel, raportul lunar al organizatiei tarilor exportatoare de titei mentioneaza ca si consumul de petrol va creste cu 1,03 milioane de barili pe zi, cu 230.000 de barili sub estimarea precedenta.

Referitor la pretul petrolului, acesta a crescut de sase ori din anul 2002, in contextul in care statele producatoare de petrol au incercat sa tina ritmul cu avansul cererii de pe pietele emergente, ceea ce a determinat statele consumatoare sa ceara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa majoreze livrarile.

Totusi, reprezentantii OPEC insista ca investitiile speculative, nu nivelul insuficient al ofertei, sunt responsabile pentru majorarea preturilor, in contextul in care investitorii fac plasamente pe piata de marfuri pentru a se proteja impotriva deprecierii dolarului si accelerarii inflatiei.

Nivelul de 200 de dolari pentru un baril de titei tot mai des anuntat de catre analisti si de catre unii oficiali se dovedeste un pret previzibil. In acest context pretiul pe litrul de benzina va depasi repede nivelul de 5 lei si se va indrepta rapid spre urmatoarea tinta de 6 lei.

Vlad Voiculescu

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#scumpire, #petrol, #pret, #Dinu Patriciu, #benzina , #stiri Dinu Patriciu