Patriciu: Nimeni din Romania nu are un program pentru crestere economica rapida

Joi, 25 August 2011, ora 22:41
3180 citiri
Patriciu: Nimeni din Romania nu are un program pentru crestere economica rapida
Foto: B1

Romania ar putea ajunge una din primele cinci tari din Europa, din punct de vedere economic, daca ar avea un program de dezvoltare bine pus la punct, care sa includa, in primul rand, un sistem financiar-bancar stratificat, potrivit omului de afaceri Dinu Patriciu.

Pentru a se dezvolta toate domeniile economice, ar fi nevoie de implementarea unui sistem care sa permita cresterea unor banci locale, regionale, municipale si case de economii, care sa poata oferi sprijin financiar micilor intreprinzatori, ce nu pot obtine credite din partea marilor banci, a declarat Dinu Patriciu, joi seara, la B1 TV.

Dinu Patriciu, de acord cu suprataxarea bogatilor

Potrivit spuselor sale, exista doua conditii pentru un asemenea sistem. Prima ar fi ca supravegherea acestui sistem sa nu tina de Banca Nationala a Romaniei, ci de o alta institutie, iar banca centrala sa ramana responsabila doar de moneda, in asa fel incat sa nu exista conflictul de interese din prezent.

In al doilea rand, trebuie sa existe un sistem flexibil si simplu de autorizare a acestor institutii financiare. "Nu poti sa autorizezi pe cineva care vine cu 5 lei. Dar un grup de fermieri locali ar trebui sa se poata uni intr-o cooperativa financiara. Nu marile banci vor finanta vreodata agricultura, ci astfel de institutii financiare", a explicat Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu: Statul trebuie sa negocieze mai bine contractul pentru Rosia Montana

In plus, miliardarul este de parere ca o tara cum este Romania, care trebuie sa se dezvolte pentru a ajunge macar la nivelul partenerilor sai europeni, necesita pastrarea suveranitatii pentru o perioada de timp.

"De exemplu, fiscalitatea europeana, care are o lunga traditie, inca din feudalism, cu taxarea directa, se bazeaza pe taxarea muncii si, mai nou, pe taxarea energiei, cele doua motoare ale cresterii. Este perfect rationala din punctul de vedere al unei tari care creste. Romania are nevoie de taxare zero in ceea ce priveste taxarea directa, pe venituri si profituri ale corporatiilor. E nevoie de taxa indirecta, pe consum: cine consuma mai mult, plateste mai mult", a precizat Patriciu.

Statul, cel mai prost administrator

Omul de afaceri este convins ca tot ceea ce administreaza, in prezent, statul, ar trebui privatizat, nu doar sa se aduca management privat, el incluzand aici si serviciile medicale sau educatia.

"Redistributia asigurata de stat este intotdeauna birocratica si prost administrata. Redistributia naturala, care se petrece unor relatii extrem de simple intre cetateni - scutirea de impozite pentru o societate care doneaza - este mult mai eficienta. Privatul isi va administra banul mult mai eficient. Serviciile de invatamant, sanitare, nu au de ce sa apartina statului. Statul este cel mai prost administrator posibil. Tot ce apartine inca statului trebuie privatizat", a explicat Patriciu.

El a adaugat ca Romania are nevoie de solutii liberale, care sa o duca pe calea prosperitatii cat mai repede cu putinta, dar trebuie sa profite de oportunitatea oferita de criza. De altfel, desi este liberal, Patriciu a precizat ca nici unul din partidele din Romania nu are un program economic axat pe crestere rapida si, in ciuda faptului ca multe partide au cuvantul "liberal" in titlu, nici unul nu are o viziune cu adevarat liberala.

"Nu sunt de acord nici cu guvernantii, nici cu opozantii. Nici unii nu au un program coerent pentru crestere rapida economica. Ne lipsesc resursele financiare. Ne-am invatat sa-l asteptam pe Mos Craciun: investitorul strain. Dar suntem naivi. Capitalul e las. Se aduna acolo unde ii sunt oferite conditii clare si stabilitate. Noi n-am reusit sa-i oferim aceste conditii. Nu trebuie sa fie capital al unor investitori, ci poate fi capitalul folosit pentru efectul de levier de catre intreprinzatori locali", a spus Patriciu.

Miliardarul a precizat ca nu a fost consultat in momentul cand USL a realizat programul sau economic. "Nu exista astazi, in Romania, un program coerent de dreapta care sa porneasca de la ideea cresterii economice rapide si a unei libertati depline de intreprindere, a simplificarii legislatiei, a simplificarii relatiei cu administratia, a unui stat puternic, dar arbitru, nu interventionist", a incheiat Patriciu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Dinu Patriciu, #crestere economica Romania, #program economic Romania , #stiri Dinu Patriciu