Presa de azi: Cui foloseste un principe presedinte?

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 07:12
2859 citiri
Presa de azi: Cui foloseste un principe presedinte?

Principele lui Patriciu vrea sa fie presedinte, aflam vineri din Evenimentul Zilei. Radu Duda da monarhia pe republica.Sfatuit de un om al lui Dinu Patriciu si bazandu-se pe expertiza unui consilier al lui Barack Obama, el a anuntat joi ca va candida la presedintia Romaniei.

Asta la doar un an si trei luni dupa ce Regele Mihai ii acordase, prin statutul Casei Regale, titlul de "principe" si calificativul de "Alteta Regala", dar nu-l inclusese in linia de succesiune.

Inscrierea lui Radu Duda in cursa pentru Cotroceni este considerata "hazardata" chiar si de Radu Campeanu, liberalul care, la inceputul anilor '90, ii propunea Regelui Mihai sa candideze la presedintie.

De altfel, singurii care par oarecum ingrijorati de candidatura principelui sunt chiar liderii PNL, care se tem ca acesta ar putea "fura" din voturile lui Crin Antonescu.

Un actor grabit, titreaza Ziua, precizand ca Principele Radu Hohenzollern-Veringen-Duda si-a anuntat joi seara, la Palatul Elisabeta, candidatura la presedintia Romaniei, fiind, potrivit Casei Regale, primul competitor oficial pentru aceasta functie.

In prezenta Principesei Margareta si a sustinatorilor sai, candidatul a explicat motivele si contextul angajarii sale in cursa electorala.

Vestea ca un reprezentant al Familiei Regale vrea sa ocupe tronul lui Basescu de la Cotroceni a starnit o ploaie de critici si ironii din partea apropiatilor actualului sef al statului.

Anuntul inscrierii in cursa pentru Cotroceni a venit dupa cinci zile de la vizita pe care Betsy Myers - fost sef de campanie electorala al presedintelui SUA Barack Obama - a facut-o la Bucuresti, la invitatia Principelui Radu.

Gandul ne spune De la cine "fura" printul-republican Radu Duda. Principele Radu Duda intra in cursa pentru Presedintia Romaniei, dupa ce seful Casei Regale, Mihai I, a refuzat, in 1992, oferta PNL de a se inscrie in cursa pentru functia suprema in stat.

O cercetare mai recenta realizata in octombrie 2008 de catre CSOP pentru PD-L arata ca doar 10 la suta dintre repondenti se declara monarhisti, fata de 90 la suta - republicani, intrebarea fiind relevanta doar pentru capitalul de simpatie al romanilor fata de regalitate.

Democrat-liberalii au aflat ca doar 5 procente dintre votantii lui Basescu sunt monarhisti. Extrapoland, presedintele in functie ar pierde, procentual, la vot direct, doar 2,5 procente. Calculand in mod similiar, specialistii au stabilit ca PNL ar pierde 1 la suta si PSD - 1,5 la suta.

Aceste calcule sunt insa teoretice, pentru ca nu se stie daca un simpatizant al monarhiei ar vota un candidat al Casei Regale la Presedintie. Regele Mihai sta mult mai bine in sondaje, el avand, tot intr-un sondaj CSOP din ianuarie 2009, o cota de incredere de 20 la suta.

Candidatura principelui Radu la presedintie, primita cu ostilitate de PD-L si PNL, anunta Gardianul. Anuntul lansarii oficiale a candidaturii principelui Radu in cursa pentru Palatul Cotroceni a determinat luari de pozitie diferite ale reprezentantilor partidelor politice.

Paradoxal, partidele de stanga au primit favorabil aceasta candidatura, in timp ce formatiunile de dreapta se acuza unele pe altele ca stau la baza unui scenariu menit sa le ia din electoratul candidatilor lor.

Social-democratii si aliatii lor din Partidul Conservator nu sunt deranjati de canditura princepelui Radu pentru functia suprema in stat. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca orice cetatean roman are dreptul sa candideze, potrivit Constitutiei, la orice functie aleasa.

Intrebat cum crede ca va fi privita de catre romani aceasta candidatura, Iliescu a precizat: "Diferit, functie de optiunea fiecaruia. Nu pot sa fac nici un fel de calificative in acest sens".

Din Jurnalul National aflam ca PNL se teme ca Patriciu i-l baga pe Duda pe gat. Dupa o intalnire cu Betsy Myers, seful de campanie al presedintelui american Barack Obama, principele Radu si-a programat joi seara anuntul oficial, la Palatul Elisabeta, privind intrarea in cursa pentru Cotroceni.

Presedintele de onoare al PNL, Radu Campeanu, cel care a propus in 1992 ca Regele Mihai sa candideze la Presedintie, spune acum ca intentia lui Radu este "hazardata".

Ceilalti lideri liberali s-au abtinut de la comentarii, mai ales ca ei sunt defavorizati de concurenta principelui Radu pentru ca va rupe din electoratul lui Crin Antonescu.

Cum unul dintre finantatorii neoficiali ai Casei Regale este Dinu Patriciu, printre liberali a inceput deja sa circule informatia ca acesta ar incerca sa-l determine pe Crin Antonescu sa se retraga din cursa pentru a fi sustinut principele Radu.

Ziua se intreaba Cui foloseste un principe presedinte. Radu Duda si-a lansat oficial candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei. Gestul sau a fost primit cu scepticism din partea specialistilor, care ii acorda sanse minime.

Inscrierea oficiala a lui Radu Duda, casatorit cu fiica cea mare a Regelui Mihai, in cursa oficiala pentru functia de presedinte al Romaniei nu este creditata cu sanse de reusita de catre sociologi si politologi, in timp ce reactiile mai multor politicieni nu au fost nici ele favorabile.

Fara sa aiba o imagine publica bine definita, in afara de cea de reprezentant al Casei Regale, fara sa aiba sustinerea, deocamdata, a nici unui partid politic, sansele lui Radu Duda de a ajunge presedinte sunt "foarte mici, undeva pe la 3%", crede sociologul Mircea Kivu, caruia aceasta candidatura i se pare "o idee proasta si acum, si peste cinci ani".

Pe de alta parte, profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu spune ca, "in contextul politic actual, dominat de Traian Basescu, orice candidatura noua e binevenita si poate avea sansa ei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#principe Duda presedinte, #Radu Duda candidat, #Duda candidat presedintie , #stiri Dinu Patriciu
Comentarii