Ziare.com

Medvedev a promulgat legea privind acordarea unui imprumut pentru R.Moldova

Luni, 20 Iulie 2009, ora 22:38

   

Medvedev a promulgat legea privind acordarea unui imprumut pentru R.Moldova
Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat legea ce prevede acordarea unui credit Republicii Moldova.

Acordarea creditului de 500 de milioane de dolari a fost decisa in 22 iunie, in cadrul unei intalniri a presedintelui moldovean in exercitiu Vladimir Voronin cu premierul rus Vladimir Putin, informeaza site-ul moldovean proguvernamental OMEGA. Prima transa a imprumutului, de 150 milioane dolari, ar urma sa fie furnizata Republicii Moldova in termen de o luna si jumatate sau doua. Voronin a declarat recent ca banii vor fi investiti in proiecte de infrastructura.

Modificarile la bugetul federal al Rusiei in vederea acordarii creditului pentru Republica Moldova au fost aprobate de Duma de Stat in 3 iulie, iar patru zile mai tarziu si de camera superioara a legislativului rus, Consiliul Federatiei.

Creditul este acordat in conditiile in care la 29 iulie in Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare anticipate, iar popularitatea Partidului Comunistilor la guvernare este in scadere din cauza efectelor crizei economice globale.

Dupa ce guvernul moldovean a ratat semnarea unui acord de creditare cu Fondul Monetar International, iar Banca Mondiala a reziliat contractul de acordare a unui credit pentru reconditionarea drumurilor, din cauza lipsei de transparenta in care a avut loc concursul de selectare a companiei de constructie care urma sa efectueze lucrarile, conducerea comunista de la Chisinau a apelat la Federatia Rusa pentru ajutor financiar, ajutor care i-a fost acordat intr-un timp foarte scurt.

Expertii de la Chisinau au semnalat ca vizita lui Voronin la Moscova si acordarea creditului este o sustinere clara din partea Kremlinului pentru Partidul Comunistilor in vederea anticipatelor din 29 iulie.

Ajutorul financiar promis de Moscova autoritatilor de la Chisinau va permite acoperirea golurilor din buget in campania electorala, dar nu va solutiona problemele structurale ale economiei moldovenesti si, in plus, Moscova urmareste sa indeparteze Chisinaul de proiectul european, mai spun expertii.

Sursa: rNews

Articol citit de 489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor