Medvedev, despre tragediile de la Cernobil si Fukushima: Trebuie spus adevarul

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 19:41
2558 citiri
Medvedev, despre tragediile de la Cernobil si Fukushima: Trebuie spus adevarul
Foto: Arhiva

"Principala invatatura" pe care trebuie sa o tragem in urma catastrofelor de la Cernobil si Fukushima este ca "trebuie sa se spuna adevarul", a declarat luni presedintele rus, Dmitri Medvedev, in ajunul implinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleara de la centrala ucraineana.

"Principala lectie este necesitatea de a spune adevarul oamenilor, pentru ca lumea este atat de fragila si noi suntem atat de interdependenti, incat orice tentativa de a ascunde adevarul se termina cu tragedii", a afirmat seful statului rus, in cursul unei ceremonii la Kremlin, informeaza AFP.

Cu aceasta ocazie, presedintele Medvedev a anuntat ca se va deplasa marti la Cernobil pentru a participa la ceremoniile care marcheaza implinirea a 25 de ani de la explozia reactorului nr. 4 de la centrala ucraineana, care a contaminat o mare parte a Europei.

Un oficial japonez va vizita Cernobilul

"Maine, voi merge la Cernobil. Acolo ma voi intalni cu omologii mei, precum si cu persoane care au participat la lichidarea accidentului", a afirmat presedintele rus la ceremonia de la Kremlin, in cadrul careia a decorat "lichidatori" ai accidentului de la Cernobil.

La 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 de la Centrala de la Cernobil a explodat in timpul unui test dupa o eroare de manipulare, provocand emisii radioactive echivalente cu cel putin 200 de bombe de la Hiroshima si contaminand o mare parte din Europa. Pentru a stinge incendiul si curata zona, URSS a trimis in patru ani 600.000 de "lichidatori" expusi la radiatii extraordinar de puternice si avand o protectie minima. Niciun bilant fiabil al catastrofei nu exista pana in prezent.

Pana la final, puterea sovietica a incercat sa ascunda, apoi sa relativizeze accidentul. Evacuarea Pripiat, orasul cu 48.000 de locuitori situat la trei km de centrala, nu a avut loc decat in dupa-amiaza zilei de 27 aprilie. URSS, pe atunci condusa de Mihail Gorbaciov, nu a recunoscut drama decat trei zile mai tarziu, dupa ce Suedia, atinsa de norul radioactiv, a alertat lumea la 28 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Medvedev Cernobil Fukushima, #Dmitri Medvedev presedinte rusia, #Dmitri Medvedev , #presedinte Rusia