Cea mai mare demonstratie de forta ruseasca de la incheierea Razboiului Rece

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 08:23
2790 citiri
Cea mai mare demonstratie de forta ruseasca de la incheierea Razboiului Rece

Rusia a testat, duminica, trei rachete intercontinentale si a subliniat calitatea arsenalului sau de disuasiune nucleara in cursul unei demonstratii de forta de o amploare care, potrivit expertilor, nu a mai fost vazuta de la incheierea Razboiului Rece.

Doua rachete au fost lansate de pe submarine nucleare, unul aflat in Marea Ohotk, din Extremul Orient, iar altul in Marea Barents.

O a treia racheta a fost lansata de la baza militara Plesetk, din nord-vestul Rusiei, potrivit agentiilor ruse de presa.

Presedintele Dmitri Medvedev, care a asistat la lansarea unei rachete Topol la Plesetk, a salutat succesul operatiunii, mai ales ca si in ajun asistase la lansarea unei rachete intercontinentale Sineva, care ar fi realizat un "record", scufundandu-se in Pacific la 11.500 de kilometri departare, scrie AFP.

Odata cu aceste patru teste reusite realizate in decurs de doua zile, presedintele a reafirmat intentia sa de a consolida armamentul rus, dupa ce deja le daduse asigurari rusilor sambata ca Moscova "nu-si va menaja mijloacele financiare" atunci cand este vorba despre dezvoltarea puterii sale militare.

"Vom introduce, bineinteles, un nou tip de forte si de mijloace in cadrul armatei noastre.Fireste, vom continua sa lansam si rachete balistice traditionale", a declarat Medevedev.

Analistul militar Pavel Felgenhauer a subliniat caracterul extraordinar al acestor teste, care au avut loc in cadrul exercitiului

"Stabilitate 2008" la care participa toate domeniile armatei ruse. "Este un tur de incalzire, in caz de razboi cu Statele Unite", considera expertul.

Aceste exercitii militare "strategice sunt cele mai importante" organizate in ultimii 20 de ani. Se poate face o paralela cu cele din prima jumatate a anilor '80.

In sfarsit, mai multe nave de razboi ruse fac escala de sambata, pentru trei zile, la Tripoli, in Libia, pentru a participa la manevre in Mediterana, dupa care se vor duce in Venezuela in cadrul exercitiilor militare prevazute in luna noiembrie.

Aceste demonstratii ale puterii militare ruse intervin in timp ce Moscova a amenintat sa riposteze la proiectele americane de instalare in Polonia si Cehia a unei aparari antiracheta. Razboiul cuvintelor dintre Rusia si Statele Unite s-a agravat si mai mult in august, din cauza conflictului din Georgia, fosta republica sovietica trecuta acu, de partea Washingtonului.

Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Organizaţia Memorial a avertizat că sănătatea liderului său aflat în închisoare, Oleg Orlov (70 de ani), se deteriorează, acuzând autorităţile penitenciare că îl supun pe acesta unor...
#Rusia, #Razboi Rece, #demonstratie, #Dimitri Medvedev , #Rusia