Planurile secrete din spatele politicii lui Vladimir Putin

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:41
6484 citiri
Planurile secrete din spatele politicii lui Vladimir Putin

Cand a ajuns presedintele SUA, Barack Obama a declarat ca vrea sa dea sansa unui nou inceput relatiilor dintre SUA si Rusia, care, in timpul predecesorului sau, George W. Bush fusesera destul de reci. S-a intamplat exact invers decat a promis Obama.

Astazi nu mai exista nicio amintire din acel "nou inceput". Mai mult, aceste relatii se afla intr-o fundatura, si nu numai din cauza crizei din Siria.

Michael Luddwig, jurnalist la Frankfurter Allgemeine Zeitung, enumara cateva dintre problemele care stau in calea reconcilierii dintre cele doua tari. Jurnalistul pune in capul listei discutiile controversate legate de reducerea arsenalului nuclear, noteaza Deutsche Welle.

Cand Dmitri Medvedev a fost presedinte, Rusia si-a aratat disponibilitatea de a reduce numarul armelor nucleare strategice, iar asta, in viziunea lui Obama, putea fi un nou inceput pentru o lume fara arme nucleare.

Numai ca, dupa Medvedev, in fotoliul prezidential de la Kremlin s-a reasezat Vladimir Putin, iar acesta nu prea este dornic sa respecte acel angajament parafat sub numele de START 2.

Conform presedintelui rus, un potential nuclear ridicat este o garantie pentru siguranta statului rus. In afara de asta, politicienii de la Moscova sunt convinsi ca acum este momentul ca Rusia sa-si intinereasca dotarile armate destul de invechite, continua jurnalistul citat.

Putin isi face si alte calcule. El incearca sa limiteze suprematia militaro-tehnologhica a SUA, mizand foarte mult pe discutiile lansate in jurul scutului antiracheta. Aceasta disputa este varful de lance al propagandei antiamericane si antioccidentale.

Insa, in acest caz, nu este vorba de propaganda. Politica externa a lui Putin arata ca Rusia se indeparteaza din ce in ce mai mult de Occident, mergand sa dea mana cu Beijingul si sa-si intareasca pozitiile in spatiul ex-sovietic.

In urma cu cativa ani, Putin a propus creearea unei zone de tranzactii libere cu UE, care sa se intinda de la Lisabona la Vladivostok, insa propunerea sa nu a primit niciun raspuns din partea Uniunii, ceea ce a fost decisiv pentru actiunile viitoare ale liderului de la Kremlin. Asta deoarece Occidentul nu isi poate imagina existenta unei zone comerciale libere, in care sa fie partener cu o tara care infradeste drepturile cetatenesti si subjuga economia nationala, mai spune Ludwig.

Reintegrarea "fostilor"

Exista semnale ca readucerea vechilor republici sovietice sub umbrela Kremlinului a devenit prioritara pentru Vladimir Putin. Se vorbeste ca uniunea vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan va fi marita intr-o unine vamala euro-asiatica. Putin intentioneaza sa atraga aici si Kirgastan si Tadjikistan.

In ceea ce priveste relatia cu Ucraina, presedintele rus foloseste metoda pumnului in gura, pentru a taia calea Kievului spre UE.

Privirea Rusiei spre Asia Centrala are cateva teluri. Sub acoperirea integrarii economice, Rusia vrea sa reintegreze politic regiunea sub umbrela Moscovei. Putin spera ca in acest fel va avea mai multe posibilitati de reactie in fata eventualelor pericole, rezultate din retragerea americanilor si partenerilor acestora din Afganistan.

Rusii se tem ca Afganistanul va deveni un centru mondial al drogurilor, iar aici va fi o pepiniera importanta de teroristi, care vor opera in lumea intreaga. In acelasi timp, Rusia incearca sa impiedice stationarea trupelor americane in Asia Centrala, dupa retragerea acestora din Afganistan, continua autorul.

In acest moment, Rusia nu cauta o colaborare cu americanii, e clar. Este clar, de asemenea, ca, in ciuda tuturor asigurarilor de prietenie, Rusia vrea sa limiteze influenta politco- militara a Chinei in aceasta regiune bogata in resurse. In acest sens, nu este sigur ca statele centrasiatice si conducatorii lor nu se inchina ambitiior politice ale lui Putin.

Siria si atacul cu arme chimice al regimului Assad a devenit noul mar al discordiei. De la inceput, Rusia a privit cu scepticism revoltele din lumea araba, temandu-se ca nu cumva acestea sa fie un exemplu pentru tarile din Eurasia.

Acum Moscova sustine ca a avut dreptate si se delecteaza cu greutatile pe care le intampina Obama din cauza Siriei. In urma cu un an, Obama a propus ca armele chimice al Damascului sa fie supuse controlului international. Rusia nu a reactionat deloc. Semn ca Putin este maestru in astfel de jocuri, conchide Michael Ludwig.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Putin Rusia politica, #relatii SUA Rusia, #barack obama rusia putin, #criza Siria Rusia SUA , #Vladimir Putin
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Interesant articol! Evident ca Rusia nu se impaca cu pierderea unei
S
Stan
rank 1