Cum trebuia tratat Rogozin: "Trebuia plesnit", dar "nu te arunci sa tragi cu gloante din prima"

Joi, 15 Mai 2014, ora 07:49
8207 citiri
Cum trebuia tratat Rogozin: "Trebuia plesnit", dar "nu te arunci sa tragi cu gloante din prima"

Convocarea unei sedinte extraordinare a CSAT, dupa declaratiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei, nu se impune, considera fostul ministru al Apararii Constantin Dudu Ionescu si fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu.

"In astfel de cazuri, cand e vorba de o urgenta, lucrurile se pot misca mult mai repede, nu neaparat cu convocarea CSAT. E suficient sa il ai pe ministrul de Externe, ministrul Apararii, prim-ministru, presedinte si eventual servicii - SRI si SIE - ca sa poti sa faci un punct de vedere.

Situatia nu este insa atat de grava incat sa strangem CSAT. E adevarat ca lucrurile s-au inflamat din cauza unor declaratii facute pe Twitter de un domn foarte interesant, care intamplator este si viceprim-ministru. Si, din cauza asta, probabil ca lucrurile par mai grave decat sunt. Dupa parerea mea, nu sunt atat de grave. In primul rand, nu trebuia sa i se raspunda la nivelul la care i s-a raspuns", a declarat fostul ministru al Apararii din perioada februarie - aprilie 1998, Constantin Dudu Ionescu, pentru Ziare.com.

Dudu Ionescu: Nu te arunci sa tragi cu gloante din prima, cu generalii

Acesta spune ca, in aceste cazuri, trebuie coborat cat mai jos nivelul declaratiilor, "mai ales ca aceste declaratii nu sunt oficiale, cele facute pe Twitter, indiferent daca e viceprim-ministru sau nu".

Ponta insista si ii cere lui Basescu sedinta CSAT pe tema Ucrainei: Rusii ne provoaca (Video)

"Sunt anumite reguli care trebuie respectate. Din aceasta cauza exista si institutia purtatorului de cuvant. Nu te arunci sa tragi gloantele din prima, cu generalii. Mai sunt pana acolo si sergenti, si caporali, si ofiteri mai inalti. Adica exista niste reguli care trebuie respectate inclusiv in acest caz.

(...) Nu as fi dat atata importanta, doar daca exista date si informatii cum ca respectivele declaratii sunt urmate si de catre niste fapte imediate. In general, rusii s-au obisnuit sa joace jocul 'Politistul bun si politistul rau'. Rogozin, avand in vedere si antecedentele lui transnistriene, avand in vedere ca a fost luptator acolo, face pe politistul rau.

De foarte multe ori, noi uitam ca suntem membri NATO, membri la masa deciziilor, adica nu avem nici titlu de aspirant, suntem membri NATO. Se pare ca nici noi nu intelegem lucrul asta, iar rusii nici nu digera ideea ca Romania a devenit membru NATO - ca si Polonia si tarile baltice. Si, din aceasta cauza, lucrurile trebuie tratate cu fermitate, dar dupa niste reguli. Nu trag glont cand e o simpla vorba, dupa parerea mea", mai spune Constantin Dudu Ionescu.

Rogozin ameninta din nou Romania: Vom explica in curand (Video)

La randul sau, fostul ministru de Externe si sef SIE Mihai Razvan Ungureanu a declarat, pentru Ziare.com, ca o eventuala convocare a CSAT pe tema declaratiilor lui Dmitri Rogozin, care este "o anecdota politica", inseamna "ca dai mult prea multa atentie unui om care incearca sa provoace, cu mandat sau fara mandat".

"Pentru asta nu ai nevoie de CSAT. Am ajuns sensibili la declaratiile unui om care are antecedente de exprimare necontrolata? In cazul asta, ar fi trebuit sa dam replici lui Jirinovski, ar fi trebuit sa fi dat replici multora. (...) Stim care sunt motivatiile lui Rogozin in comportamentul sau. Incearca sa-si adjudece un pic de glorie. Merge in Transnistria, incearca sa agite spiritele pe acolo, incearca sa fie si el un fel de nationalist de talie mai mica.

Un stat puternic si cu oameni lucizi la conducere nu intra in discutie cu acest domn. Nu cred ca e nevoie sa ii dam o asa de multa atentie, e o anecdota politica Rogozin, nu e altceva", a spus fostul premier.

Acesta a mai afirmat ca nu ar trebui sa fie nimeni ingrijorat dupa declaratiile lui Dmitri Rogozin, dar "nici amuzati nu putem sa fim, in conditiile in care Rogozin ocupa o pozitie inalta in Executivul rus".

"Nu. Il luam ca atare, are emotiile nestapanite, are si el calculul sau politic, l-am bagat in seama, i-am ridicat cota, a devenit personaj, acum scrie despre el Der Spiegel, in Germania. Nu trebuie sa-l faci personaj pe nebunul regelui, totusi", a subliniat fostul sef al SIE.

Basescu: Rusia doreste destabilizarea Ucrainei. Am avut prea multa incredere in Putin

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marti, ca ii va cere presedintelui Traian Basescu convocarea unei sedinte extraordinare a CSAT, pe tema crizei din Ucraina si a declaratiilor facute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, la adresa Romaniei, in ultimele zile.

In replica, presedintele Traian Basescu a convocat premierul si membri ai Guvernului la consultari, la Palatul Cotroceni, marti dupa-amiaza. Au fost prezenti doar doi ministri, ministrul Apararii Mircea Dusa si ministrul de Interne Gabriel Oprea, din cei sase care fac parte din CSAT.

Fost ministru al Apararii: Daca Rusia ridica bombardeaua deasupra spatiului NATO, ala e razboi

Referitor la faptul ca Dmitri Rogozin a afirmat ca data viitoare va zbura cu un bombardier, dupa ce Romania i-a inchis spatiul aerian, iar prim-ministrul Victor Ponta a spus ca "avioanele romanesti s-ar fi putut ridica in aer", Constantin Dudu Ionescu l-a criticat pe premierul roman.

Rogozin a ajuns la Moscova, dupa ce a fortat spatiul aerian ucrainean - MIG ridicat de urgenta de la sol - Update

"Ca Rogozin a facut chestia asta, trebuia plesnit la nivelul purtatorului de cuvant sau la nivelul unei note a Ministerului de Externe catre ambasada Federatiei Ruse in Romania.

Faptul ca prim-ministrul are declaratii jucause este un fapt banal deja. Dl prim-ministru uita, ca si Romania de altfel, ca are o pozitie importanta si ca declaratiile domniei sale trebuie sa aiba o oarecare nu moderatie in sensul 'Hai sa lasam sa treaca de la noi', ci cu fermitate sa se spuna lucruri care nu pot fi trecute in registrul acela al neseriozitatii.

(...) Cand esti inflamat - pe buna dreptate, vine ala cu bombardeaua pe deasupra ta ca nu l-ai lasat tu sa treaca prin spatiul tau aerian, e o aberatie declaratia respectiva, totusi e viceprim-ministru - numeri pana la 10 si iti pui purtatorul de cuvant sa spuna lucruri de aceeasi natura cu omul ala. Faptul ca unui viceprim-ministru, oricat de mare ar fi tara aia, i se raspunde din partea presedintelui si premierului unei tari membre NATO este o onoare mult prea mare pentru vicepremierul inclusiv al Federatiei Ruse", ne-a declarat fostul ministru al Apararii.

Ponta l-a infuriat pe Rogozin: Romanii au zis ca trimit bombardiere, e deasupra oricarei glume

Acesta a subliniat ca un avion civil nu poate fi atacat de o tara care ii interzice survolul, ci este insotit pana la iesirea din spatiul aerian respectiv.

"Nu se trage cu racheta, te duci, insotesti respectivul avion cu avioane, daca a intrat mult in teritoriul tau si daca nu iti raspunde, dar e putin probabil ca un pilot civil caruia i se spune 'Intoarce-te, ca n-ai voie sa treci pe aici' ar putea sa continue drumul, punand in pericol viata pasagerilor, indiferent cine ar fi acei pasageri. Eu nu cred ca se ajunge la o astfel de situatie.

E adevarat ca aici, fiind un avion privat, al Guvernului Rusiei, nu cred ca pilotul respectiv era chiar un pilot civil. Dar insemnele avionului erau de avion civil. Nu te apuci sa tragi cu racheta in el. Exista pasi pana la a ajunge sa tragi cu racheta. Oricum, intr-un avion civil, nu se trage cu racheta", a precizat Constantin Dudu Ionescu.

Intrebat daca, totusi, Dmitri Rogozin ar veni cu un bombardier, asa cum a spus, fostul ministru al Apararii a raspuns: "Ala e avion militar, aia deja este atac".

"Intrarea cu un avion neautorizat militar in spatiul aerian al unei tari este atac deja, conform tuturor perceptelor. Se schimba complet situatia. E cineva in Rusia care ridica o bombardea si sa se duca pe teritoriul NATO? Eu nu cred asta. Daca am ajunge aici, asta e razboi", a incheiat Constantin Dudu Ionescu.

Romania i-a inchis spatiul aerian lui Rogozin: Data viitoare voi zbura cu un bombardier

De asemenea, fostul premier si sef SIE Mihai Ungureanu a precizat ca exista sanctiuni care se aplica violarii de spatiu aerian in conditiile in care acesta este inchis aeronavelor straine, in cazul avionului lui Rogozin care a intrat fraudulos in spatiul aerian romanesc, insa a subliniat ca nu stie care sunt aceste sanctiuni.

"Nu e avion de razboi, e o cursa charter probabil, cea cu care s-a dus in Transnistria. Nu se pune problema doborarii. Venea spre o cladire din Bucuresti? Decizia de a dobori un avion, in conditiile in care el a intrat fraudulos in spatiul aerian, trebuie sa fie foarte bine intemeiata si nu pe supozitii, ci pe date clare.

E ca o incalcare de regula de circulatie, si atunci nu distrugi masina, trebuie sa existe o sanctiune care se aplica firmei de care apartine avionul. Un avion care traverseaza fraudulos spatiul aerian al unei tari, in conditiile in care este inchis accesul, este supus unor sanctiuni - firma careia apartine aeronava", ne-a declarat fostul ministru de Externe.

Ponta, despre amenintarile lui Rogozin: Se puteau ridica avioanele, am fost eu comandantul suprem in locul lui Basescu

Dupa ce Romania i-a inchis spatiul aerian, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenintat ca "data viitoare" va zbura la bordul unui bombardier strategic, ca sa nu mai intampine astfel de probleme. In replica, prim-ministrul Victor Ponta a precizat ca "avioanele romanesti s-ar fi putut ridica in aer", iar el a actionat drept comandantul suprem al tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sedinta CSAT Dmitri Rogozin, #Dmtiri Rogozin bombardier, #Ponta avioane Rogozin, #Rogozin survolat Romania, #Romania spatiu aerian Rogozin , #Romania