Rogozin, enervat de javrele din Romania, trebuie sa suporte noile sanctiuni

Luni, 31 Iulie 2017, ora 19:11
18383 citiri
Rogozin, enervat de javrele din Romania, trebuie sa suporte noile sanctiuni

Vladimir Putin avea nevoie de o diversiune dupa ce Congresul si Senatul american au votat o usoara inasprire a sanctiunilor economice asupra Rusiei in comparatie cu Magnitsky Act, ordinul guvernamental prin care Barack Obama a instituit primele masuri de pedepsire a Rusiei in 2012.

Noua lege trecuta prin cele doua camere ale Parlamentului SUA saptamana trecuta nu a fost promulgata inca de presedintele Trump. Acesta are puterea de a anula legea, activand dreptul de veto, un atribut al sefului statului american. Mai multi oficiali de la Casa Alba au dat, insa, asigurari ca Donald Trump va semna legea, desi a avut obiectii, presiunea Partidului Republican fiind foarte mare.

Aceasta noua lege limiteaza mult influenta Rusiei in politica globala, punand Kremlinul intr-o pozitie defensiva, fara a avea posibilitatea sa dezvolte parteneriate comerciale cu SUA sau cu Uniunea Europeana.

Vladimir Putin a dezvoltat un nou tip de conflict, armata sa de hackeri implicandu-se in campania electorala din SUA de anul trecut, sprijinindu-l pe Trump tocmai pentru a reusi anularea Magnitsky Act. Acesta a fost subiectul unei intalniri controversate la care au participat fiul presedintelui, ginerele acestuia si seful de campanie a lui Trump de la acea data, intalnire avuta cu reprezentanti si trimisi ai agentiilor de informatii din Rusia.

Imediat dupa ce legea a fost aprobata de cele doua foruri americane, s-au intamplat doua lucruri. Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, provoaca o criza diplomatica intre Moscova si Bucuresti, iar Vladimir Putin anunta faptul ca ambasada SUA din Rusia va trebui sa isi retraga 750 de lucratori.

Rogozin este unul dintre oficialii rusi care are interdictie de a calatori in SUA si in Uniunea Europeana in urma intrarii in vigoare a Magnitsky Act in 2012.

Nu este prima data cand vicepremierul rus a incercat sa incalce si a incalcat interdictia. Vineri, 28 iulie, vicepremierul rus s-a urcat intr-o aeronava civila cu destinatia Chisinau. Pentru ca toate zborurile dinspre Moscova spre Europa au interdictie de a survola spatiul aerian ucrainean, aeronavele rusesti trebuie sa ocoleasca prin nord, sa treaca prin Polonia.

Pentru a ajunge la Chisinau, aeronava a trecut pe deasupra Poloniei, Slovaciei si Ungariei, fiind oprita in momentul in care se pregatea sa traverseze Romania. Autoritatile noastre nu au permis avionului sa intre in spatiul aerian national, iar, dupa mai multe negocieri, acesta a facut cale intoarsa, aterizand la Minsk, in Belarus.

Dmitri Rogozin a atacat autoritatile din Romania printr-o postare pe Twitter in care le-a catalogat ca fiind "javre", dar si printr-o serie de interventii la posturile de televiziune rusesti, spunand ca Romania a ajuns "o marioneta a SUA".

O reactie destul de tarzie la atacurile Moscovei

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a reactionat la mai mult de 48 de ore dupa incident anuntand ca oficialul rus "a incalcat in mod deliberat sanctiunile Uniunii Europene pentru a crea un diferend intre Romania si Rusia".

Actiunea provocatoare a lui Dmitri Rogozin arata cat de frustrata e Rusia din cauza faptului ca diplomatia de la Kremlin nu a reusit sa inlature sanctiunile, ca scutul de la Deveselu e functional, iar Romania isi modernizeaza armata, achizitionand avioane F-16 si rachete antibalistice Patriot.

Drumul pe care a pornit tara noastra e unul fara intoarcere. Facem parte dintr-o natiune prea mica pentru a ne putea permite o confruntare directa cu Rusia, dar, in cadrul NATO, avem o pozitie privilegiata din punct de vedere strategic.

Cu o economie puternica si cu un ritm de dezvoltare sustinut, putem rezista cu succes in fata amenintarilor Moscovei si aduce stabilitate in aceasta parte de lume.

Vor exista si alte provocari si, dupa cum se vede, Republica Moldova se transforma pe zi ce trece intr-un teren de lupta intre fortele democratice si trimisii Moscovei, Dodon si Plahotniuc.

E nevoie de o reactie mai rapida a diplomatiei romanesti la provocarile venite din Rusia si de o solidaritate politica impotriva presiunii puse de Kremlin pe statele Europei de Est.

Pe zi ce trece, Vladimir Putin e tot mai izolat si are tot mai putine solutii pentru a-si mentine statutul de nou tar al Rusiei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Rogozin avion Chisinau, #Rogozin javre Romania, #Rogozin reactie Melescanu , #Rusia