Dominique Strauss-Kahn, in momentul arestarii: Vezi dialogul cu politistii

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 19:07
4075 citiri
Dominique Strauss-Kahn, in momentul arestarii: Vezi dialogul cu politistii

Fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-a plans ca este incatusat prea strans atunci cand a fost arestat pentru agresarea sexuala a unei menajere, in New York, releva noi documente oficiale, publicate vineri.

Transcrierea conversatiilor purtate de Strauss-Kahn, in momentul arestarii, a fost prezentata judecatorilor de catre procurori, in cadrul unei noi infatisari a procesului ce se desfasoara la New York.

Din documentele citate de BBC reiese ca seful FMI a invocat imunitatea diplomatica in momentul intial al arestarii, a cerut sa fie incatusat cu mainile in fata si, la un moment dat, s-a plans ca "bratarile" il strang prea tare.

"Sunt necesare catusele?"

"Buna ziua, ce mai faceti? Mi-am lasat telefonul mobil in apartamentul 2806", i-a spus Strauss-Kahn persoanei responsabile cu obiectele gasite de la hotelul Sofitel.

"Voi merge sa vad, cum va pot contacta daca l-ati lasat aici?", l-a intrebat aceasta.

"Va las alt numar", a raspuns fostul ministru francez.

Ulterior, angajatul hotelului i-a spus ca a gasit telefonul. "Trebuie sa stiu unde sunteti pentru a vi-l trimite", spune acesta.

"La JFK", raspunde Strauss-Kahn.

"Ok, pot sa iau un taxi si sa ajung acolo in 40 de minute", a adaugat angajatul.

"Ok, terminal Air France, poarta 4, zborul 23", spune DSK.

In momentul in care este arestat de sergentul Raymond DiLena si detectivul Diwan Maharaj, Strauss-Kahn era in avion.

"Ce se intampla?", intreaba fostul ministru francez.

"Politia din New York vrea sa va interogheze pe tema unui incident care s-a produs in oras, la un hotel", ii spune sergentul DiLena.

Dominique Strauss Kahn: Misterele menajerei violate ies la lumina

In acel moment, Strauss-Kahn nu a raspuns, arata documentul.

Discutia continua la comisariatul aeroportului, unde Dominique Strauss-Kahn da asigurari ca beneficiaza de imunitate diplomatica. Rugat sa-si goleasca buzunarele, sa puna totul pe masa, el refuza apa care i-a fost oferita, cere sa mearga la toaleta si spune ca are "un pasaport diplomatic".

"Unde este acesta?", il intreaba atunci Diwan Maharaj.

"Am un al doilea pasaport", raspunde Strauss-Kahn. "Pot sa vorbesc cu un reprezentant al Consulatului Frantei? Ce se intampla?", intreaba apoi fostul sef FMI.

"Catusele sunt stranse"

Potrivit transcriptului dialogurilor, pe 14 mai, in jurul orei locale 17:00, tot la comisariatul aeroportului JFK, Strauss-Kahn discuta cu doi agenti.

El ii intreaba daca "sunt necesare" catusele pe care i le-au pus.

"Da, sunt", ii raspunde Maharaj.

Dominique Strauss-Kahn, eliberat pe cautiune

Pe drum spre comisariatul specializat in infractiuni cu caracter sexual din Harlem, Dominique Strauss-Kahn spune ca trebuie sa sune pentru a avertiza ca nu va fi prezent la o reuniune pentru a doua zi. Directorul FMI era asteptat in Europa pentru o intrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, si pentru a discuta despre ajutorul financiar destinat Greciei.

"Catusele acestea sunt stranse", mai spune el.

Putin mai tarziu, la comisariat, un agent ii spune lui Strauss-Kahn: "In aceasta tara, aveti dreptul (la un avocat - n.red.) daca doriti, nu stiu daca aveti vreun statut diplomatic".

Strauss-Kahn ii raspunde atunci: "Nu, nu, nu, eu nu incerc sa folosesc asta, vreau doar sa stiu daca am nevoie de un avocat".

"Este decizia dumneavoastra", ii raspunde politistul.

Ulterior, detectivul Steven Lane il intreaba daca vrea sa vorbeasca. "Avocatul meu mi-a spus sa nu vorbesc. Eram pregatit sa o fac", a precizat Strauss-Kahn.

Dupa ce, la 14 mai, la ora 23:20, a spus ca nu ii este foame, a doua zi, la ora 09:00, cand a fost intrebat ce vrea sa manance, Dominique Strauss-Kahn a cerut oua, iar 12 ore mai tarziu, in jurul orei 21:20, a vrut un sandvis.

Fostul director al FMI este plasat sub arest la domiciliu in New York, in asteptarea unui proces in care o va infrunta pe presupusa sa victima. Aceasta - o camerista la hotelul Sofitel, originara din Guineea, in varsta de 32 de ani - il acuza de agresiune sexuala si tentativa de viol. DSK neaga acuzatiile si a pledat nevinovat la 6 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Dominique Strauss Kahn arestare, #Dominique Strauss Kahn proces , #FMI