Trump ar fi beneficiat in campanie de informatii stranse pe Facebook despre 50 de milioane de alegatori fara stirea acestora

Luni, 19 Martie 2018, ora 00:16
5845 citiri
Trump ar fi beneficiat in campanie de informatii stranse pe Facebook despre 50 de milioane de alegatori fara stirea acestora
Foto: CC0 Creative Commons

Societatea de analiza a datelor Cambridge Analytica a cules informatii private de la peste 50 de milioane de utilizatori Facebook fara acordul acestora, cu scopul de a dezvolta tehnici de sustinere in campania prezidentiala din 2016 a lui Donald Trump.

Procuroul general al statului Massachusetts a anuntat ca deschide o ancheta in urma acestor deazvaluiri, informeaza Reuters.

"Locuitorii Massachusettsului merita raspunsuri imediate de la Facebook si Cambridge Analytica", a declarat Maura Healey intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, la care ataseaza un articol din New York Times unde apar aceste dezvaluiri.

Comisia pentru informatii din Regatul Unit a anuntat tot sambata o ancheta vizand Cambridge Analytica, in contextul in care compania are clienti in Marea Britanie.

"Orice actiuni penale si civile care decurg din ancheta vor fi urmarite viguros", a declarat presedintele comisiei, Elizabeth Denham.

Facebook a anuntat vineri ca suspenda Cambridge Analytica, dupa ce a constatat incalcari ale politicii sale cu privire la protectia datelor.

Asta inseamna ca nici Cambridge Analytica si nici grupul-mama Strategic Communication Laboratories (SCL) nu mai pot cumpara publicitate si nici administra pagini apartinand unor clienti.

Ziarele, care citeaza fosti angajati, asociati si documente Cambridge Analytica, au subliniat in editiile de sambata ca este vorba despre una dintre cele mai importante incalcari cu privire la date din istoria Facebook Inc.

The Observer scrie ca firma a folosit datele, pe care si le-a insusit fara autorizatie, de la inceputul lui 2014, cu scopul de a crea un program informatic care sa prezica si influenteze optiunile in alegeri.

Totul a fost dat in vileag de Christopher Wylie, care a ajutat la infiintarea Cambridge Analytica si a colaborat cu Universitatea Cambridge sa obtina datele. Acesta a declarat pentru ziarul britanic ca sistemul poate intocmi profilul individual al alegatorilor pentru a fi vizati de reclame politice personalizate.

Cele peste 50 de milioane de profiluri reprezinta aproximativ o treime din numarul utilizatorilor activi ai Facebook in America de Nord si aproape un sfert din eventualii alegatori americani de la vremea respectiva, potrivit The Observer.

"Am folosit Facebook pentru a culege milioane de profiluri ale unor persoane. Si am construit modele in vederea exploatarii a ceea am aflat despre ele si tintirii problemele lor launtrice. Aceasta a fost baza pe care a fost construita intreaga companie", a declarat Wylie pentru ziarul britanic.

The New York Times scrie ca interviuri cu sase fosti angajati si contractori ai Cambridge Analytica si analiza unor e-mail-uri si documente apartinand companiei au dezvaluit ca aceasta nu doar ca s-a bazat pe date private de la Facebook, ci ca le si detine pe cele mai multe dintre ele sau pe toate.

Potrivit The Observer, datele au fost colectate cu ajutorul unei aplicatii intitulate "thisisyourdigitallife" ("aceasta este viata ta digitala"), construita de universitarul Aleksandr Kogan in afara activitatii sale la Universitatea Cambridge.

Prin intermediul companiei Global Science Research (GSR), a lui Kogan, si in colaborare cu Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori au fost platiti sa-si faca un test personal si au fost de acord ca datele sa le fie colectate in scopuri academice, potrivit ziarului britanic.

Insa aplicatia a cules, de asemenea, informtii si de la prietenii pe Facebook ai celor care si-au facut testul, ceea ce a condus la colectarea datelor a milioane de persoane, potrivit The Observer.

"Politica platformei" permite colectarea datelor prietenilor doar cu scopul de a imbunatati experienta utilizatorului in aplicatie si interzice vanzarea sau utilizarea acestora in scopuri publicitare, subliniaza ziarul.

Facebook a anuntat ca actionat impotriva Cambridge Analytica si SCL dupa ce a primit sesizari cu privire la faptul ca acestea nu au sters informatiile despre utilizatorii Facebook, impartasite ilicit.

Un purtator de cuvant al Cambridge Analytica a declarat ca GSR "a fost angajata contractual de catre noi numai pentru a obtine date in conformitate cu legea britanica privind protectia datelor (UK Data Protection Act) si sa obtina consimtamantul clar al fiecarui respondent".

"Ulterior, cand a devenit clar ca datele nu au fost obtinute de GSR in conformitate cu conditiile de utilizare a Facebook, Cambridge Analytica a sters toate datele primite de la GSR", a declarat el.

"Am colaborat cu Facebook in aceasta perioada, cu scopul de a ne asigura ca ei sunt convinsi ca noi nu am incalcat cu buna stiinta vreunele dintre conditiile de utilizare ale Facebook si am oferit o declaratia prin care am confirmat ca toate datele Facebook si derivatele lor au fost sterse", a declarat purtatorul de cuvant.

El a precizat ca nicio data de la GSR nu a fost folosita de Cambridge Analytica in cadrul serviciilor pe care le-a furnizat campaniei prezidentiale a lui Donald Trump in 2016.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cambridge Analytica campanie Trump, #Trump campanie Facebook , #candidat prezidentiale SUA