Washington Post: Melania Trump si cultura trisatului in scoala est-europeana

Joi, 21 Iulie 2016, ora 13:25
14546 citiri
Washington Post: Melania Trump si cultura trisatului in scoala est-europeana
Foto: Hepta.ro

Melania, sotia candidatului republican la alegerile prezidentiale din SUA, Donald Trump, a sustinut luni seara un discurs despre care multi au spus ca are paragrafe intregi plagiate dintr-un discurs al lui Michelle Obama din 2008.

Ulterior, CNN chiar a alcatuit o lista cu politicieni acuzati de plagiat, printre care se numara si Victor Ponta.

Doar o mica parte din discursul Melaniei Trump este copiata, suficient insa pentru a face in continuare valuri in presa de peste Ocean. "Melania Trump si cultura trisarii din scolile est-europene", titreaza Washington Post.

Sistemele de educatie post-comuniste

Sotia lui Donald Trump a declarat pentru NBC ca a scris ea insasi discursul. In acest caz, trebuie aruncata o privire la sistemul educational post-comunist in care a crescut Melania, in Slovenia, pe cand tara facea parte din Iugoslavia.

In acel sistem, noteaza Washington Post, ceea ce este in mod normal considerat plagiat sau trisare era foarte comun si chiar incurajat.

Melania si-a incheiat studiile in perioada imediat urmatoare dupa caderea comunismului in Europa de Est, iar sistemul educational din acea zona de lume era, la acea vreme, un loc unde linia dintre o lucrare originala si plagiat era deseori greu de sesizat. In plus, chestiunea proprietatii intelectuale nu a fost niciodata discutata.

Memorarea a fost o componenta importanta a educatiei in Europa post-comunista, iar asta a fost o mostenire a comunismului, a unei perioade cand anumite subiecte nu puteau fi criticate la cursuri fara a ridica suspiciuni din partea politiei secrete.

Dupa caderea comunismului, in anul 1989, subiecte precum marxismul au inceput sa dispara din tematica, insa modelul educational dezvoltat sub comunism a persistat - prea multa memorare a faptelor istorice si dezbatere minima despre diferite teorii. Acesa pentru ca profesorii si facultatile au fost in mare masura aceiasi ca in perioada comunismului.

Un alt element important al experientei educationale post-comunism a fost raspandirea si acceptarea trisarii, iar autoarea articolului, Monika Nalepa, da drept exemplu examenul sau de admitere la Universitatea din Varsovia.

Aceasta noteaza ca, in Polonia, trisarea la examene era asa de raspandita incat profesorii insisi le dadeau raspunsurile corecte elevilor, pentru ca acestia sa aiba sanse mai mari la admiterea la facultate. Insa elevii nu erau numiti trisori, ci erau considerati descurcareti.

Sa neglijezi invatatul pentru un examen, insa sa reusesti sa-l treci prin orice mijloc posibil era considerat o realizare mai mare decat sa-l treci dupa ce ai studiat cu atentie materia. De fapt, cei care raportau cazurile de trisare erau ostracizati si considerati colaboratori ai politiei secrete.

Cultura unei natii se schimba greu

Autoarea noteaza ca, desi a plecat din Europa de Est in urma cu 15 ani, este sceptica in legatura cu schimbarea lucrurilor acolo. In acest sens, ii citeaza pe Grigore Pop-Elches, profesor de origine romana la catedra de Politici si Afaceri Internationale, de la Universitatea Princeton, si pe Joshua Tucker: "Poti scoate baiatul din Europa de Est, dar nu poti scoate Europa de Est din baiat".

As ca potentialul de plagiat si trisare in sistemul educational est-european ramane mare chiar si acum.

Revenind la Melania Trump, provenienta fragmentelor banuite de plagiat din discursul sau ramane neclara - poate le-a plagiat direct sau poate responsabilitatea este a echipei de campanie a lui Donald Trump.

Insa, daca sotia candidatului republican este cea responsabila, scrie autoarea articolului, atunci putem intelege originea problemei aruncand o privire la educatia post-comunista.

Si, daca plagiatul nu este considerat trisat, atunci paralelele izbitoare dintre discursurile lui Michelle si Melaniei sunt tot mai usor de inteles.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#plagiat Melania Trump, #plagiat tari Europa de Est, #sistem educatie Europa de Est, #Melania Trump discurs Michelle Obama , #candidat prezidentiale SUA