Presedintele Trump poate fi o veste proasta pentru Romania

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Luni, 25 Iulie 2016, ora 12:11
17582 citiri

Cand vorbeste Donald Trump, candidatul republicanilor la Presedintia SUA, ar trebui sa fim atenti. Asta pentru ca din ianuarie 2017 omul asta ar putea fi cel mai puternic om din lume.

Iar politica lui externa, daca va fi macar pe sfert fidela declaratiilor pe care le face, ar putea sa puna Europa, si mai ales Estul Europei, intr-o pozitie foarte dificila.

Cateva lucruri spuse de Trump care ar putea sa ne ingrijoreze:

1. SUA nu vor veni automat in ajutorul aliatilor din cadrul NATO (in ciuda Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic). Acestia vor trebui sa-si "indeplineasca obligatiile fata de SUA" si sa suporte costul ajutorului (Declaratie din 20 iulie 2016).

Cu alte cuvinte, dintr-o alianta pe baza de principii si interese comune, Trump vede NATO ca pe o alianta tranzactionala, in care trebuie sa "cumperi" securitate. Ba mai mult, in care mana iti e fortata sa cumperi securitate.

Fortata chiar atunci cand vorbim de un atac armat impotriva unui aliat, pentru ca la asta se referea intrebarea.

Ce inseamna asta, ar face politica SUA si mai imprevizibila sub miliardarul Trump.

2. NATO a devenit "depasita" si ar putea fi inlocuita cu altceva (Declaratie din 19 mai 2016).

Alianta Nord-Atlantica a fost garantul securitatii statelor membre (si nu numai) timp de mai bine de un secol. S-a adaptat dupa caderea comunismului si s-a orientat mai mult spre alte zone ale securitatii in afara prevenirii razboaielor, cum ar fi combaterea terorismului (desi Trump spune ca exact asta ar trebui sa fie noul sau rol).

Viziunea lui Trump asupra NATO e destul de ingusta. Ea este atat o alianta politico-militara care a facut o treaba excelenta in asigurarea securitatii statelor membre, cat si o organizatie cu un rol complex in integrarea mai multor state in structuri internationale si intr-o ordine bazata pe democratie, multilateralism, institutii si asa mai departe.

Pentru o tara din estul Europei, ca sa dau cel mai bun exemplu, integrarea in NATO nu doar te protejeaza de o eventuala agresiune, dar e si anticamera ce te poate ajuta sa te integrezi si in alte structuri precum Uniunea Europeana. Cele mai multe state membre UE (cele neutre sunt scoase din discutie) au fost mai intai membre NATO, abia apoi au intrat in Comunitatea Europeana.

Timpul petrecut in NATO (precum si perioada de pre-aderare) i-a fortat/le-a permis sa isi perfectioneze democratia (sau chiar sa o instaleze/restaureze daca ne gandim la Grecia, Turcia sau Portugalia), sa "invete" sa joace in organizatii mari, sa faca reformele necesare si asa mai departe.

Cu ce sa inlocuim NATO? Si ce ar putea face aceasta organizatie ce nu face NATO?

Nu e vorba de faptul ca o inlocuire a NATO sau o schimbare radicala sa nu se poata face. Doar ca asa ceva s-ar putea sa darame multe lucruri bune si sa creeze instabilitate si lipsa de previzibilitate. Ne permitem.

3. SUA nu trebuie sa fie "politistul lumii" (Aceeasi declaratie, 19 mai)

Pozitia lui Trump aduce cu pozitia pragmatic-izolationista atat de puternica in SUA pana acum vreo 70 de ani, chiar daca nu merge pana la o retragere totala. De ce sa "se bage", intreaba Trump, in alte colturi ale lumii, incluzand aici, asa cum s-a vazut in primul interviu mai sus mentionat, Europa de Est (intrebarea se referea la statele baltice)?

E adevarat, SUA au fost "politistul lumii" in mod nepotrivit in multe cazuri. Doar ca implicarea SUA in diferite parti ale lumii asigura si un echilibru de putere care mentine pacea in respectivele regiuni.

Nu vorbim doar de Europa. Ce ar fi fost Europa dupa Al Doilea Razboi Mondial fara prezenta SUA? URSS era capabila sa cucereasca intregul continent, probabil, sau macar sa il faca sa joace cum dorea Kremlinul.

In Orientul Indepartat, prezenta militara a SUA ajuta iarasi la mentinerea unui echilibru al puterii. Fara armata americana din Coreea de Sud si Japonia, regiunea ar fi la discretia Chinei.

Multe dintre razboaiele din lumea asta s-au petrecut pentru ca exista o perceptie despre parti care sunt foarte slabe si pot fi atacate fara costuri mari. Sau despre pericole care au facut state sa "atace primele".

Chiar si in Orientul Mijlociu, lucrurile ar sta mult mai rau fara prezenta SUA. Sa ne inchipuim doar ca America isi retrage bazele sau sprijinul pentru tarile din Golf. De teama Iranului, acestea ar putea incerca sa dobandeasca arme nucleare. Cu consecinte pentru intreaga planeta.

Nu trebuie sa ne jucam de-a rolul SUA in lume. Rolul "politistului" trebuie jucat cu atentie, sunt pericole mari cand un politist e abuziv sau neinspirat, iar America are de multe ori de-a face cu consecintele propriilor sale fapte. Dar sunt pericole si mai mari cand nu ai un politist.

4. Relatia cu Rusia trebuie imbunatatita, sanctiunile trebuie ridicate

Indemnul asta al lui Trump s-ar traduce prin "sa nu mai ajutam atat de mult Ucraina" si "Rusia are tot dreptul sa se poarte cum se poarta in Estul Europei, e mai importanta relatia cu ea". Toate pozitiile lui admirative la adresa lui Putin, toata intentia de a "se intelege" cu Putin nu suna bine pentru Europa de Est.

Ar aduce mai mult curaj pentru Putin, mai multa agresivitate, precum si concesii de securitate fata de Rusia. In Romania, asta traducem de obicei printr-o scadere a nivelului de securitate. Poate ca n-ar fi asa. Poate ca o America ce face mai multe concesii ar "relaxa" Rusia. Dar parca nu vrem sa experimentam. Sigur nu vrem sa experimentam.

Donald Trump, daca ar ajunge presedinte si chiar s-ar tine de cuvant, ar fi revolutionar. Orice revolutie aduce lucruri imprevizibile. Uneori haos. Mai ales o revolutie privind rolul Americii in lume condusa de un om ca Donald Trump - agresiv, impulsiv, fara pic de cunoastere a relatiilor internationale.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Donald Trump candidat presedintie SUA, #Donald Trump NATO , #candidat prezidentiale SUA