Trump vrea sa pedepseasca China, dar isi face singur rau. Cel mai mult au de suferit firmele americane

Sambata, 25 August 2018, ora 09:57
5569 citiri
Trump vrea sa pedepseasca China, dar isi face singur rau. Cel mai mult au de suferit firmele americane
Foto: Arhiva Pixabay

Runda urmatoare din disputa comerciala SUA vs. China: ambele tari impun noi taxe vamale punitive in valoare de miliarde de dolari. SUA vor sa-si protejeze astfel economia, dar de suferit au mai ales IMM-urile americane.

In curand, nimeni nu va mai putea insela Statele Unite ale Americii. Asa a proclamat presedintele Donald Trump la ultima sa aparitie electorala in West Virginia. SUA ar fi permis pentru prea multa vreme sa fie luate de fraiere. Un mesaj transmis mai ales in directia Chinei in aceste zile.

Joi (23.08.2018) au intrat in vigoare noi taxe vamale americane la importurile chineze in valoare de 25%. Volumul total al masurilor punitive impuse de Washington se ridica de aceasta data la 16 miliarde de dolari.

Taxele vamale americanr afecteaza mai ales importurile chinezesti de piese de schimb industriale, substante chimice, plastic, motociclete si trotinete electrice.

Reactia Beijingului a fost prompta. Conducerea chineza a impus taxe vamale la valoare si volum similare impotriva importurilor americane. Este vorba mai ales de benzina, automobile, otel si aparatura medicala.

Comert inegal

Pe Donald Trump il deranjeaza mai ales deficitul comercial ridicat al SUA fata de China. In 2017, Republica Populara a exportat mult mai multe produse in SUA decat a importat de acolo. Deficitul pentru americani se ridica la 375 de miliarde de dolari.

Practicile comerciale incorecte ale chinezilor ar fi de vina pentru acest dezechilibru, acuza Trump.

Pe langa otel si aluminiu, SUA au impus taxe vamale punitive si la importurile de plastic din China.

Noile taxe vamale punitive fac parte dintr-un pachet adoptat de administratia de la Washington deja la mijlocul lui iunie. Potrivit planului, primele taxe punitive impotriva Chinei au intrat in vigoare in iulie, in valoare de 34 de miliarde de dolari.

Masurile aplicate acum fusesera suspendate in prima faza, dupa ce firmele americane au exprimat temeri cu privire la efectele acestui razboi comercial.

Costuri majorate

"Nu vom privi pur si simplu de pe margine cum aceste taxe pun piedici succesului nostru din prezent", spune Mike Radenbaugh. El este fondator si sef al firmei "Rad Power Bikes" din Seattle. Acest IMM are 75 de angajati si vinde biciclete electrice clientilor din SUA, Canada si Olanda. El este sigur ca "taxele vamale nu vor proteja companiile si consumatorii americani, ci le vor face rau."

Taxele punitive afecteaza mai ales firmele care sunt dependente de livrari din strainatate: "Nu exista producatori de E-Bikes in SUA. Rad Power Bikes nu are alta varianta decat sa apeleze la furnizori straini." Iar acestia vin mai ales din China. Taxele vamale scumpesc piesele pentru aceste biciclete. Costurile majorate trebuie cumva compensate, ceea ce inseamna scumpirea bicicletelor electrice cu 200 pana la 800 de dolari.

Mai multa energie pentru comert liber

David Dollar se preocupa de 30 de ani de relatia cu China si cu comertul ei cu SUA. El este cercetator economic la China Center de la Institutul Brookings. "Administratia Trump impune taxe vamale majorate la produse prelucrate de firme americane", explica Dollar.

Produse de consum, precum smartphone-urile, nu ar fi afectate de aceste masuri. Prin aceasta, efectele negative sunt resimtite mai ales de companiile americane: "Este vorba mai ales de intreprinderile mici, care nu au lanturi de aprovizionare consolidate." O majorare brusca de 25% poate periclita afacerile respective.

Pana si sistemul de banci centrale Fed a avertizat cu privire la urmarile negative ale masurilor impuse de Casa Alba.

Cand costurile de productie pentru micile firme americane cresc, acestea ar putea fi obligate sa concedieze angajati. Ceea ce va avea consecinte atat pentru economia americana, cat si pentru cea mondiala.

"Daca guvernarea Trump incearca sa creeze noi locuri de munca prin aceste masuri, atunci demersul nu a functionat deocamdata", spune Karyn Page. Ea conduce firma de consultanta "Kansas Global", care ajuta IMM-urile locale sa se pozitioneze mai bine pe piata globala.

"Am auzit de la firme din Kansas ca preturile la otel si aluminiu au crescut cu 12 pana la 46 de procente dupa impunerea taxelor vamale punitive", spune Page. Unele firme au dat deja afara angajati pentru a ramane competitive.

De exporturi sunt afectati in Kansas mai ales producatorii de avioane, constructorii de masini si agricultorii. Aceste branse domina economia din statul vestic-mijlociu american.

Pentru Karyn Page, taxele vamale nu sunt solutia: "Mi-as fi dorit ca presedintele Trump sa-si fi investit energia mai degraba in negocierea unor acorduri de liber schimb cu adevarat avantajoase."

Fermierii sufera

Trump nu se abate insa de la cursul sau. El a amenintat deja ca va impune masuri punitive la toate importurile din China. In 2017, au fost afectate de aceste noi taxe marfuri in valoare de 505 miliarde de dolari.

Secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, a subliniat ca statul chinez nu este capabil, pe termen lung, sa impuna taxe vamale in acelasi ritm cu SUA.

Mark Albertson spera ca acest razboi comercial se va incheia rapid. El este director de strategie al Asociatiei Producatorilor de Soia din statul Illinois. "Trei cincimi din exporturile agricole americane in China sunt boabe de soia", explica Albertson.

America exporta in China mai multa soia decat toate celelalte tari ale lumii la un loc. Cea mai mare parte din boabele de soia este produsa in Illinois. Pretul de vanzare al boabelor de soia a scazut masiv dupa anuntarea taxelor punitive.

"Fermierii au serios de suferit. Este timpul sa se puna capat razboiului comercial", cere Albertson.

Deal la orizont?

In paralel, la Washington au loc in premiera din iunie discutii oficiale intre cele doua parti privind disputa comerciala. China s-a declarat optimista, Trump a redus insa asteptarile, spunand ca nu vor fi rezultate importante.

Si economistul David Dollar este retinut: "Este bine cel putin ca partile discuta." Nu se asteapta insa la vreun tratat, pentru ca discutiile s-au purtat deocamdata la un nivel politic prea mic.

"In cel mai bun caz, delegatiile stabilesc negocieri la nivel mai inalt."

China ar fi pregatita sa-si deschida piata si sa cumpere mai multe produse din SUA. Daca Trump va fi de acord cu acest deal ramane de vazut. El a promis electoratului sau de baza ca va fi dur cu China, spune Dollar.

Deocamdata nu se intrevede un acord comercial intre SUA si China. Este probabil ca Trump sa continue escaladarea conflictului. Dar politicienii constata si ei ca taxele vamale nu sunt de ajutor pentru toata lumea in America.

Administratia de la Washington a anuntat un program de ajutorare: 12 miliarde de dolari pentru fermierii care au pierdut bani din cauza razboiului comercial.

Patrick Grobe

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#Trump taxe China concedieri SUA , #economie
Comentarii
Poza tieues
tieues
rank 5
ar putea sa le vanda pepeni chinezilor...
Poza Teddy62
Teddy62
rank 5