Soldati in schimbul miliardelor de dolari

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 10:02
5057 citiri
Soldati in schimbul miliardelor de dolari
Foto: Facebook/The White House

Cu un spectacol aviatic deasupra Casei Albe l-a intampinat Donald Trump pe omologul lui polonez Duda. Aceasta rara onoare pecetluieste cea mai noua "afacere" de tip Trump. Profitul este bilateral.

Statele Unite ale Americii isi intensifica prezenta militara in Polonia. Americanii anunta suplimentarea contingentului militar de la 1.000 la 5.500 de soldati.

Decizia presedintelui Donald Trump ramane insa sub asteptarile Poloniei. Nu va exista niciun "Fort Trump" de tipul unei baze militare permanente, dupa modelul celei de la Ramstein, din Germania.

Se va stabili, in schimb, o retea de puncte logistice si depozite de armament greu, care, in caz de nevoie, ar facilita transferul rapid al trupelor. Dovada in acest sens este si alegerea locatiei pentru comandamentul militar al trupelor nord-americane.

Prezenta soldatilor va fi asigurata, ca si pana acum, prin "principiul permanent al rotatiei". Washingtonul semnalizeaza astfel ca vrea sa respecte acordul NATO-Rusia din 1997.

In acel moment, Rusia accepta aderarea statelor din centrul si estul Europei la NATO in schimbul garantiei oferite de liderii aliantei, potrivit careia pe teritoriul acestor state nu vor stationa pe termen lung efective militare numeroase.

Soldatii in schimbul unor comenzi de avioane

Suplimentarea efectivelor de soldati si caldele cuvinte adresate presedintelui Poloniei Andrzej Duda au un pret piperat. Polonia va cumpara din SUA 32 de avioane de vanatoare, supra-moderne, de tip F35.

Un mic spectacol aviatic chiar deasupra Casei Albe, unde din 2001 este in vigoare o interdictie de zbor, corespunde exact gustului negustorului sef Donald Trump. Si obligatia contractual asumata de Polonia de a cumpara anual gaz lichefiat in valoare de 8 miliarde de dolari este consemnata in "dealul" bilateral.

Raportat la numarul soldatilor, afacerea este chiar una de miliarde.

Si, totusi, declaratia de intentie pentru aprofundarea cooperarii militare, semnata de Donald Trump si omologul sau polonez Andrzej Duda la Washington, reprezinta un succes al diplomatiei poloneze.

Ca peste tot in Occident, dupa Al Doilea Razboi Mondial, prezenta trupelor americane echivaleaza cu o polita de asigurare politica si de securitate impotriva unor potentiali agresori.

Chiar daca prezenta - precum cea din trecut, din Berlinul de Vest - are, militar vorbind, mai degraba un caracter simbolic. Siguranta Poloniei este in interesul Germaniei si al intregii Uniuni Europene. Astfel, aprofundarea cooperarii militare polonezo-americane devine o veste buna si pentru ceilalti parteneri din NATO si UE.

Nicaieri in Europa America nu este mai simpatizata decat in Polonia. Motivele sunt istorice, au legatura cu Rusia si cu neincrederea poloneza in NATO. Varsovia cere soldati americani. Si este dispusa sa plateasca.

Bartosz Dudek

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Trump soldati Polonia , #Europa