Pietele financiare isi revin din socul produs de victoria lui Donald Trump UPDATE

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 12:39
18867 citiri
Pietele financiare isi revin din socul produs de victoria lui Donald Trump UPDATE
Foto: captura video Bloomberg

Rezultatele alegerilor din SUA arata ca Donald Trump a obtinut victoria, o surpriza uriasa care rastoarna sondajele de opinie. Vestile din America au bulversat pietele financiare: bursele scad puternic la nivel international, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prabusit cu circa 5%.

Potrivit Bloomberg, sunt cele mai bruste miscari inregistrate pe piete dupa socul votului pro-Brexit din iunie.

Vezi aici, in timp real, cele mai noi rezultate partiale

UPDATE 12:35 Panica pe burse a durat doar cateva ore. Indicele FTSE 100, cel mai important de la bursa londoneza, a recuperat tot terenul pierdut in tranzactiile de dimineata. Ba mai mult, a trecut pe teren pozitiv, astfel ca a ajuns la +0,08% la aceasta ora.

In plus, belgianul Peter Praet, membru in comitetul director al Bancii Centrale Europene (BCE), a facut un apel la calm.

Rusia a avut parte de cresteri pe pietele financiare. Indicele RTS al Bursei de la Moscova a inregistrat o crestere de 1,24%, in timp ce indicele Micex a avut parte de un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat in raport cu moneda americana, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble si a scazut usor in raport cu moneda europeana, un euro fiind cotat la 70,93 ruble.

UPDATE 10:20 Discursul lui Donald Trump, in cadrul caruia si-a anuntat victoria, a calmat investitorii, cel putin deocamdata. Bursa londoneza a deschis pe rosu, consemnand un recul de peste 3%, insa dupa ce republicanul a terminat de vorbit de la tribuna, pierderile s-au diminuat pana la 1%, arata The Guardian.

Dar de ce s-a intamplat acest lucru? O posibila explicatie vine de la analistul Jeremy Cook, care arata ca, in discursul sau, Trump a avut stofa de presedinte, avand in vedere ca nu a fost presarat cu amenintari si glumite ca pana acum.

Evident, de la vorbe la fapte e un drum lung, insa se pare ca investitorii s-au multumit cu asta pentru moment.

Citeste aici intreg discursul tinut de republican

Iata cum au evoluat celelalte piete financiare europene:

Indicele DAX al bursei germane a deschis in scadere cu 3%

Indicele CAC 40 al bursei franceze a deschis in scadere cu 3%

Indicele IBEX al bursei spaniole a deschis in scadere cu 3,8%

Rubla ruseasca a scazut cu 0,3%

Cotatia petrolului Brent, de referinta pentru Europa, a scazut cu 1,3%

Haos dis-de-dimineata

Iata cateva date care arata agitatia de pe pietele financiare, la 7:00, ora Romaniei:

Indicele S&P 500 scade cu 4,5%

Indicele MSCI Asia Pacific scade cu 2,4%, cel mai mult dupa votul pro-Brexit

Indicele Dow Jones a scazut cu 792 de puncte

Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 3,6%

Dolarul a scazut cu 2% fata de euro

Yenul japonez creste cu 3,2%

Aurul se scumpeste cu 3,4%

Peso-ul mexican s-a prabusit cu 11%, cel mai mult dupa 1994

Cotatia titeiului american a coborat cu peste 4%

O victorie a lui Trump a fost descrisa de catre analisti ca avand potentialul de a destabiliza pietele, care au mizat pe o continuare a politicilor administratiei Obama.

Votul pro-Brexit a fost ultimul soc politic major si a dus la o scadere cu 5,3% a indicelui S&P 500 in doua zile. Daca se confirma victoria lui Trump, lovitura ar fi si mai puternica.

"Cu cat se numara mai multe voturi si se pare ca Trump va castiga, piata se prabuseste (...) Rezultatul a prins o multime de oameni cu garda jos. Suntem cu totii foarte surprinsi", a declarat Karl Goody, de la Shaw and Partners Ltd. din Sydney, care supervizeaza fonduri de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Citeste si de ce bancile europene ar trebui sa se teama de victoria lui Trump

Amintim ca Trump a promis sa combata imigratia si sa renegocieze acordurile de liber schimb cu diverste tari, inclusiv Mexicul.

In plus, Trump este de parere ca firmele americane ar trebui sa produca in SUA, nu in strainatate, iar expulzarea imigrantilor ilegali va elibera locuri de munca pentru americani.

Trump are de gand sa taie impozitele pentru firme de la 35% la 15% si sa plafoneze impozitul pe venit la 33% pentru cei cu castiguri mari. Salariile mici vor fi partial sau total scutite de impozitare prin diferite deduceri fiscale. Un sondaj Forbes arata ca planul sau ar aduce celor mai bogati americani economii cu impozitele de 275.000 de dolari pe an, iar celor mai saraci - doar 128 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Trump presedinte SUA piete financiare , #Hillary Clinton