Cine a fost Qassem Soleimani, generalul iranian asasinat din ordinul lui Donald Trump in Irak

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 13:17
34946 citiri
Cine a fost Qassem Soleimani, generalul iranian asasinat din ordinul lui Donald Trump in Irak
Foto: Hepta.ro

Qassem Soleimani era considerat un adevarat erou in tara lui, curajos, carismatic si iubit de cei din subordinea sa, scriu jurnalistii de la CNN despre generalul iranian ucis de fortele americane la ordinul lui Donald Trump.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit odata un "martir viu al revolutiei". Pentru SUA insa, Soleimani a fost un ucigas nemilos.

Sef din 1998 si pana la asasinarea sa pe aeroportul din Bagdad al unitatii de elita Quds din Garzile Revolutionare, insarcinata cu operatiunile militare externe si considerata o organizatie terorista de catre SUA, "comandantul din umbra" este o figura controversata.

Si-a inceput cariera militara in timpul razboiului dintre Iran si Irak de la inceputul anilor '80, devenind cu timpul indispensabil operatiunilor militare ale Iranului. A avut un rol important in raspandirea influentei tarii sale in Orientul Mijlociu, fiind arhitectul operatiunilor din Irak si din Siria.

"A fost pe campul de lupta toata viata lui. Soldatii lui il iubesc. Este un tip tacut, carismatic, un geniu strategic si un operator tactic. Toate aceste lucruri, privindu-l din perspectiva inamicului, vor crea multa angoasa in aceasta parte a lumii", a spus locotenentul general Mark Hertling, analist pe probleme de securitate nationale, servicii secrete si terorism, pentru CNN.

Soleimani si soldatii sai sunt invinuiti de Pentagon de moartea a sute de americani si membri ai coalitiei din Orientul Mijlociu si de ranirea a catorva mii.

Desi Iranul a negat acest lucru, oficialii americani cred ca Soleimani le-a furnizat insurgentilor irakieni proiectile speciale care pot penetra blindajul, o arma mortala impotriva militarilor SUA.

In timpul razboiului impotriva Statului Islamic, Soleimani s-ar fi aflat pe campurile de batalie din Irak, de partea fortelor irakiene siite. Acesta ar fi fost implicat si intr-un complot desafasurat pe teritoriul SUA in 2011, cand Quds ar fi incercat, fara succes, sa-l ucida pe ambasadorul Arabiei Saudite la Washington.

Intr-un articol al publicatiei The New Yorker intitulat The Shadow Commander, Qassem Soleimani este descris ca fiind "cel mai puternic agent operativ din Orientul Mijlociu", iar fortele Quds sunt numite "o combinatie intre CIA si Fortele Speciale".

Departamentul american al Apararii a publicat vineri un comunicat de presa in care se afirma ca Soleimani "a dezvoltat in mod activ planuri pentru a ataca diplomati si membri ai serviciilor americane din Irak si din regiune".

Generalul iranian este invinovatit pentru orchestrarea unor atacuri asupra bazelor coalitiei din Irak in ultimele luni, soldate cu mai multe victime.

Potrivit Pentagonului, tot el a fost in spatele unui atac recent al simpatizantilor si al membrilor Unitatilor pentru Mobilizare Populara, o coalitie formata din paramilitari siiti cu stranse legaturi cu Iranul, asupra ambasadei SUA din Bagdad.

Citeste si:

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#general iranian Qasem Soleimani, #asasinare Soleimani, #SUA Qasem Soleimani , #Iran