6 masuri-cheie pe care Donald Trump le promite in primele 100 de zile de mandat

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 11:33
9961 citiri
6 masuri-cheie pe care Donald Trump le promite in primele 100 de zile de mandat
Foto: Facebook/Donald Trump

Presedintele ales al SUA Donald Trump nu si-a format inca guvernul, dar tocmai a anuntat primele masuri pe care le va lua la Casa Alba, iar toate se subordoneaza unui singur principiu: America mai intai ("America First" - sloganul sau electoral).

Cu un mic drapel american pe reverul sacoului, republicanul a enumerat intr-o scurta inregistrare video ceea ce a numit: sase masuri-cheie pentru primele 100 de zile la conducerea SUA, relateaza AFP.

Este vorba de "reformarea" clasei politice, de "reconstruirea clasei noastre de mijloc" si de "a face America mai buna pentru toata lumea", declara Trump, care va deveni cel de-al 45-lea presedinte al SUA pe 20 ianuarie.

Cele sase masuri ale lui Donald Trump:

Trump a anuntat ca, inca din prima zi a presedintiei sale, va retrage Statele Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP), semnat in 2015 de 12 tari din regiune, excluzand China.

Trump anunta ca in prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Pentru a intra in vigoare, acest parteneriat incheiat de presedintele democrat Barack Obama mai trebuie aprobat de catre Congres, dominat de republicani. Aceasta decizie starneste ingrijorarea tarilor din regiunea respectiva, care a reprezentat prioritatea geostrategica si economica a administratiei democrate.

In schimb, Donald Trump vrea sa negocieze tratate "bilaterale" care, in opinia sa, "vor aduce locuri de munca si industrie pe pamant american".

In materie de imigratie si dupa ce a desemnat un secretar al Justitiei cu o retorica dura in acest sens, in persoana senatorului Jeff Sessions, Trump intentioneaza sa "ancheteze abuzurile comise in programele de acordare a vizei" pentru a nu descalifica "muncitorul american".

Privitor la securitatea nationala, in conditiile in care principalul sau consilier va fi generalul Michael Flynn, militant virulent impotriva extremismului islamic si indulgent cu Rusia, presedintele ales va cere Ministerului Apararii si sefului Statului Major un "plan complet destinat protejarii infrastructurii vitale a Americii de atacurile cibernetice si de toate celelalte forme de atac".

In materie de energie, Trump, care este inconjurat de responsabili "climatosceptici", a indicat ca va "anula restrictiile care distrug locuri de munca in domeniul productiei" de energie, inclusiv gaze naturale, gaze de sist si carbune 'curat', "creand astfel milioane de locuri de munca bine platite".

In fine, in ceea ce priveste masurile cinci si sase, Trump a promis sa lupte impotriva birocratiei, prin eliminarea a doua regulamente, si pentru o noua "etica" politica, ce interzice orice trecere la privat timp de cinci ani pentru toti membrii Executivului.

Nu mai sunt mentionate propunerile sale controversate privind zidul intre Mexic si SUA, expulzarea a milioane de migranti fara documente si limitarea intrarii pe teritoriul american a musulmanilor sau anularea reformei in domeniul sanatatii Obamacare.

Viitorul presedinte, care a acordat doar doua interviuri de la alegerea sa la 8 noiembrie, nu a facut inca toate numirile in administratia sa.

Alegerea lui parea sa se indrepte luni catre personalitati mai moderate pentru functii-cheie precum diplomatia, apararea si economia, dupa prima serie de nominalizari dintre sustinatori ai linii foarte dure in materie de securitate, islam sau imigratie.

Citeste mai multe despre cum ar putea arata Cabinetul lui Trump:

Un general care a spus ca "e distractiv sa impusti oameni" ar putea fi secretarul Apararii in Cabinetul Trump

Un fost prezidentiabil din SUA ar putea fi secretar de Stat

Omul lui Trump pentru sefia CIA, un extremist al serviciilor secrete, care sustine folosirea torturii

Cabinetul Trump: Cine ar putea fi procurorul general al SUA si seful CIA

Un rasist va deveni strategul sef de la Casa Alba? Trump a fost somat sa renunte la Bannon

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#masuri Trump, #primele masuri Trump , #presedinte SUA