AFP: Trump realizeaza ca presedintele SUA este slab si ca are puteri limitate

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 14:30
10681 citiri
AFP: Trump realizeaza ca presedintele SUA este slab si ca are puteri limitate
Foto: Pixabay

De la CEO la presedinte al SUA, tranzitia este dura pentru Donald Trump. Miliardarul antisistem a promis reformarea tarii, dar Justitia si Congresul ii limiteaza competentele in temeiul Constitutiei, comenteaza AFP.

Noul locatar al Casei Albe a suferit doua esecuri rasunatoare in privinta a doua masuri majore de la inceputul mandatului: decretul antiimigratie si reforma sistemului de sanatate, comenteaza AFP.

O noua lovitura pentru Trump: Un judecator federal blocheaza pe termen nedeterminat implementarea ordinului antiimigranti

"Presedintele nostru este destul de slab" pe plan constitutional, declara John Carey, profesor la Dartmouth College, comparativ cu presedintii francezi sau alte sisteme politice.

In SUA, guvernul nu poate sa faca sa treaca texte cu forta. Congresul este stapanul agendei sale. Si drepturile Opozitiei sunt de obicei foarte importante in Camera Superioara, Senat, unde o majoritate calificata este necesara.

"Puterea presedintelui asupra parlamentarilor este mai ales puterea de a convinge", declara John Carey pentru AFP. "In aceasta situatie, Trump si-a supraestimat in totalitate capacitatea sa de a-si exercita aceasta putere", spune el.

Cu justitia nu-i de joaca

Justitia este preluata in mod sistematic de catre adversarii politici asupra deciziilor prezidentiale, blocand uneori aplicarea lor.

Interferenta judiciara nu este complet noua; Franklin Roosevelt si-a vazut al sau "New Deal" ("Noul Curs"), aproape blocat de Curtea Suprema in 1930. Dar "judiciarizarea" politicii s-a intensificat in ultimii ani. "Nu-mi amintesc un singur presedinte care sa se fi confruntat atat de repede cu atatea recursuri in fata justitiei", subliniaza constitutionalistul Erwin Chemerinsky.

Aceste proceduri au loc intr-un context deosebit de polarizat, Donald Trump denunta justitia "politizata", vinovata - in opinia sa de uzurparea atributiilor sale suverane.

La acesti factori structurali, cu care se confrunta toti presedintii americani, se adauga particularitatile lui Donald Trump. El este cel mai nepopular presedinte din istoria recenta la inceput de mandat, acumuland mai putin de 40% de opinii favorabile. Daca in 1981, democratii au colaborat cu popularul presedinte republican Ronald Reagan, la momentul actual, democratii sunt putin tentati sa caute un compromis cu actualul sef al executivului.

Dar chiar si reprezentanti ai majoritatii il sfideaza. O factiune rebela i-a torpilat planul de a abroga "Obamacare" saptamana trecuta, provocand un inceput de "razboi civil" in cadrul Partidului Republican.

Apoi, metode de gestionare expeditive si putin ortodoxe ale fostului om de afaceri au creat confuzie. A vrut sa curete mlastina, dar s-a impotmolit, inconjurat de "outsideri" putin familiarizati cu functionarea administratiei.

"Acesta este cel mai prost inceput de presedintie pe care l-am vazut in viata mea", declara David Rohde, profesor de stiinte politice la Universitatea Duke.

Dar exact la zece saptamani de la preluarea mandatului, cel de-al 45-lea presedinte al SUA isi pastreaza prerogativelor care, daca sunt utilizate cu intelepciune, poate sa-i permita sa recastige controlul, de exemplu, in cadrul testului iminent legat de buget.

Lectii din trecut

Predecesorii sai, George W. Bush si Barack Obama, au invatat sa evite paralizia administrativa a Congresului. Unele dintre initiativele lor au esuat in instanta, dar altele au supravietuit.

"Trump va avea multe ocazii de a actiona in mod eficient prin decret si prin regulament", mai spune John Carey, care noteaza ca Donald Trump "nu a pierdut timpul" dupa infrangerea sa in domeniul sanatatii, lansand anularea normelor ecologiste stabilite de catre Barack Obama.

In ceea ce priveste justitia, liderul republican va fi in curand ajutat de o Curte Suprema cu o majoritate conservatoare, prin numirea lui Neil Gorsuch judecator.

Toti judecatorii federali sunt numiti de presedinte, aceasta i-ar permite in timp sa schimbe coloratura politica a magistraturii.

Aceasta insa va lua "ani", explica Eric Posner, profesor la Chicago Law School. Daca "va servi doua mandate, atunci el va numi probabil o minoritate importanta pe ansamblul judecatorilor federali", considera acesta. Din cauza varstei judecatorilor curtilor de apel, Trump ar putea numi intre o treime si jumatate a judecatorilor de apel, lasand o amprenta profunda asupra sistemului judiciar.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#puteri presedinte sua Donald Trump, #puteri Donald Trump, #puteri presedinte sua , #presedinte SUA