America nu va mai fi o superputere din cauza lui Trump, spune omul care a prezis prabusirea Uniunii Sovietice

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 08:48
12688 citiri
America nu va mai fi o superputere din cauza lui Trump, spune omul care a prezis prabusirea Uniunii Sovietice
Foto: Facebook/Donald Trump

Un sociolog care a prezis destramarea Uniunii Sovetice a avertizat ca puterea globala a SUA este intr-o faza de declin accelerat sub conducerea lui Donald Trump si se va prabusi cat timp republicanul se afla la Casa Alba.

Profesorul norvegian Johan Galtung este cunoscut drept "parintele fondator" al studiilor privind pacea ca materie stiintifica si recunoscut pentru faptul ca, de-a lungul timpului, a prezis numeroase evenimente istorice, printre care atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA si protestele din Piata Tiananmen din China, scrie The Independent.

De asemenea, a starnit controverse aprinse in 2000, cand a prezis ca puterea globala a Americii se va prabusi pana in anul 2025. Insa, in timpul Administratiei Bush, cercetatorul a lansat un alt termen, si anume 2020.

Acum, Galtung sustine ca predictiile sale se materializeaza, ca urmare a alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite.

Victoria lui Trump, ales si pentru retorica sa anti-imigranti, coincide cu una dintre fazele finale ale declinului prezis de sociolog intr-una dintre cartile sale, "Prabusirea Imperiului American - ce urmeaza?". Galtung vorbea atunci despre o crestere a fascismului inainte ca puterea SUA sa paleasca.

Amintim ca Donald Trump a promis sa deporteze trei milioane de imigranti ilegali imediat ce isi va prelua mandatul de presedinte si ca va construi un zid la granita dintre America si Mexic.

Johan Galtung sustine ca victoria republicanului "grabeste declinul". "Desigur, ce va face ca presedinte ramane de vazut", a adaugat sociologul.

Acesta a mai spus ca si atitudinea critica a lui Donald Trump fata de NATO sugereaza ca SUA va inceta sa mai fie o superputere pe plan mondial.

Asta in contextul in care republicanul a declarat recent ca SUA s-ar putea sa nu vina in ajutorul unui aliat in caz de atac, daca acest partener nu si-a platit contributiile la NATO.

Totusi, seful Departamentului de programe americane din cadrul think-tank-ului Chatham House, Xenia Wickett, sustine ca este "nerealist" sa crezi ca SUA nu vor mai fi o putere globala pana in 2020.

"SUA sunt o putere globala din multe motive. Are cea mai puternica armata din lume, are cea mai mare putere in termen de universitati (...), companii si presa. De asemenea, este cea mai mare economie din lume. Ideea ca oricare dintre aceste lucruri se va schimba in urmatorii patru ani este nerealista", a explicat Wickett.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Trump prabusire putere SUA, #Trump declin SUA , #presedinte SUA