Ancheta Trump-Rusia: Ministrul Justitiei a refuzat sa dezvaluie ce a vorbit cu presedintele

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 17:35
2448 citiri
Ancheta Trump-Rusia: Ministrul Justitiei a refuzat sa dezvaluie ce a vorbit cu presedintele
Foto: Twitter/AG Jeff Sessions

Ministrul american al Justitiei, Jeff Sessions, a calificat drept o "minciuna detestabila" ideea ca a avut vreo legatura cu interferentele ruse in campania electorala prezidentiala din 2016.

Sessions si-a sustinut vehement pozitia in fata senatorilor democrati care il presau sa vina cu detalii ale discutiilor sale cu presedintele Donald Trump.

Audierea lui Sessions, care a fost si consilier al lui Trump in timpul campaniei, a durat circa doua ore si jumatate, incluzand si o serie de momente tensionate in care democrati din Comisia de informatii a Senatului au insistat, zadarnic, ca Sessions sa spuna daca a discutat cu seful statului despre ancheta privind presupusele conexiuni ruse ale campaniei din 2016, relateaza Reuters.

"Ati ridicat mana dreapta aici astazi si ati jurat solemn sa spuneti adevarul si numai adevarul. Acum nu raspundeti la intrebari. Puneti bete in roate acestei investigatii" - i-a reprosat senatorul democrat Martin Heinrich.

Ministrul a refuzat, insa, sa declare daca a discutat cu Trump despre cum a gestionat fostul director FBI James Comey ancheta privind o posibila coordonare intre campania lui Trump si Rusia, in timpul campaniei electorale, inainte ca liderul de la Casa Alba sa-l demita pe Comey, la 9 mai.

Sessions nu a spus nici daca presedintele s-a declarat preocupat de decizia sa din martie de a se recuza din ancheta privind interferenta rusa si nici daca oficiali din Ministerul Justitiei au discutat despre o posibila gratiere de catre seful statului a unora din persoanele vizate de aceasta ancheta.

El a mentionat ca nu s-a recuzat pentru ca se simtea vizat de ancheta, ci pentru ca a considerat ca asa cer normele Ministerului Justitiei.

Democratul Ron Wyden i-a atras atentia fostului sau coleg de Senat ca "americanii nu vor sa auda ca sunt clasificate raspunsurile la intrebari relevante".

"Cred ca americanii s-au saturat de obstructii", a adaugat el. Jeff Sessions a replicat ca nu creeaza obstructii si nu a facut decat sa urmeze politica Ministerului Justitiei de a nu discuta despre comunicarile confidentiale cu presedintele.

Audierea sa nu a adus nimic nou in ce priveste relatiile dintre campania lui Trump si Rusia sau demiterea lui Comey, dar refuzul sau de a aduce in discutie convorbirile sale cu presedintele a ridicat noi intrebari privind eventuala existenta a unor lucruri pe care Casa Alba ar vrea sa le ascunda.

Saptamana trecuta, James Comey a afirmat in fata aceleiasi comisii ca Donald Trump l-a destituit pentru a submina ancheta FBI cu privire la interferenta rusa. Sessions, care recomandase demiterea sefului FBI, si-a aparat implicarea in aceasta decizie a presedintelui, despre care unii critici au spus ca a incercat astfel sa intervina intr-o ancheta aflata in plina desfasurare.

Senatorul independent Angus King a pus sub semnul intrebarii baza legala a refuzului lui Sessions de a raspunde la intrebari, dupa ce acesta a afirmat ca presedintele nu a invocat asa-zisul "privilegiu executiv" cu privire la discutiile purtate cu ministrul. Privilegiul executiv ii permite sefului statului sau altor inalti responsabili ai puterii executive sa nu dezvaluie unele informatii Congresului sau Justitiei, pentru a proteja procesul de decizie al Executivului.

Jeff Sessions a argumentat ca ar fi "nepotrivit" sa dezvaluie continutul convorbirilor sale particulare cu Donald Trump, cat timp presedintele "nu a avut oportunitatea reala de a trece in revista aspectele si de a lua o decizie in legatura cu aprobarea sau nu a unui raspuns".

"Sugestia ca am luat parte la vreun complot sau ca am avut cunostinta de vreun complot cu guvernul rus pentru a face rau acestei tari, pe care o slujesc cu onoare de peste 35 de ani, sau pentru a submina integritatea procesului nostru democratic este o minciuna sfruntata si detestabila", a subliniat ministrul.

"Nu m-am intalnit niciodata si nu am avut niciun fel de convorbire cu vreun oficial rus sau din alta tara despre niciun fel de interferenta cu nicio campanie sau alegeri din Statele Unite. Mai mult, nu am idee de existenta de astfel de convorbiri pe care sa le fi avut cineva aflat cu legatura cu campania Trump", a insistat Sessions.

El s-a referit si la informatiile din media privind o a treia intalnire, despre care nu se stia pana acum, pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, la hotelul Mayflower din Washington, anul trecut, spunand ca nu a avut niciun fel de intalniri private si nu-si aduce aminte de nicio conversatie cu vreun oficial rus aflat la acel hotel, dar nu a exclus ca acolo sa fi avut loc o "scurta interactiune" cu ambasadorul rus.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Jeff Sessions ministru justitie, #Jeff Sessions audiat Senat, #interventie rusa campanie electorala , #presedinte SUA